Czy da się uratować zacier?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
zajac
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 16 sty 2013, 21:02

Post autor: zajac »

Witajcie. Jestem nowy w tej dziedzinie, zarobiłem beczkę 120l. Dałem 30 kg cukru i 20 kostek drożdży Babuni, do tego 1 kg zaparzonego ryżu. Beczka stoi od 2 tygodni w temperaturze ok. 40 stopni. Nic nie fermentuje, a zacier jest słodki. Zmniejszyłem już temperaturę, ale niewiem czy to coś da, bo drożdże już chyba obumarły. Co dalej zrobić, czy dodać ponownie drożdże i jaką ilość? Pomóżcie, bo szkoda cukru.
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Czy da się uratować zacier?

Post autor: Zygmunt »

Szkoda cukru, wody i drożdży. 30kg cukru przerobiłaby 1 kostka, Ty dałeś 2kg (!)... 40C ubiło drożdże na starcie, więc nic dziwnego, że nie przefermentowało. Kup dwie paczki jakichś drożdży turbo (T3, Moskva Style, Alcotec) i wrzuć do beczki- ale niech nie ma więcej niż 25-26C. Dobrze by było zlać najpierw z nad osadu...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”