Czekając na -4blg w nastawie
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Dorzucę temat.
Dodam że jestem nowicjuszem i jest to mój pierwszy nastaw cukrowy który ma być przerabiany na kolumnie rektyfikacyjnej.
W niedziele nastawiłem cukrówkę 25kg cukru 85l wody drożdże Alcotec Mega Pack.Początkowe Blg było 24 po 66 godzinach fermentacja chyba ustała.Jeszcze jakieś małe bąbelki są ale praktycznie nie widoczne.Blg mam teraz na -3.Nie wiem czy czekać dalej czy dać do klarowania od razu.Na opakowaniu pisało że czas fermentacji to 4-6 dni a u mnie zjadło cukier w niecałe 3..Nie wiem czy to jest dobrze czy nie za szybko i czy czekać na te -4 Blg czy też poczekać do tych 5 czy 6 dni żeby drożdże dobrze skończyły robotę jak zaleca producent.Nastaw był trzymany pomieszczeniu z temperaturą około 22 stopni.Cukrówka podczas fermentacji miała temperatur w granicach 28 do 32 stopni.Teraz po prawie 70 godzinach ma temp 23 stopnie.Do 48 godzin fermentacja była bardzo burzliwa a teraz praktycznie stoi i blg -3 pytanie poczekać czy zabierać się za klarowanie?
Dodam że jestem nowicjuszem i jest to mój pierwszy nastaw cukrowy który ma być przerabiany na kolumnie rektyfikacyjnej.
W niedziele nastawiłem cukrówkę 25kg cukru 85l wody drożdże Alcotec Mega Pack.Początkowe Blg było 24 po 66 godzinach fermentacja chyba ustała.Jeszcze jakieś małe bąbelki są ale praktycznie nie widoczne.Blg mam teraz na -3.Nie wiem czy czekać dalej czy dać do klarowania od razu.Na opakowaniu pisało że czas fermentacji to 4-6 dni a u mnie zjadło cukier w niecałe 3..Nie wiem czy to jest dobrze czy nie za szybko i czy czekać na te -4 Blg czy też poczekać do tych 5 czy 6 dni żeby drożdże dobrze skończyły robotę jak zaleca producent.Nastaw był trzymany pomieszczeniu z temperaturą około 22 stopni.Cukrówka podczas fermentacji miała temperatur w granicach 28 do 32 stopni.Teraz po prawie 70 godzinach ma temp 23 stopnie.Do 48 godzin fermentacja była bardzo burzliwa a teraz praktycznie stoi i blg -3 pytanie poczekać czy zabierać się za klarowanie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Mazii80: Na ściance widać jak ci się nastaw "rozwarstwia" to początki klarowania grawitacyjnego. Dziś pewnie masz też coś takiego tylko ciut głębiej.
Co do -4blg to bym jednak nie świrował, zamieszaj-odgazuj i klaruj.
btw. nastawy czysto owocowe bez dodatku cukru nie schodzą do -4 zatrzymują się na 3-4blg na plusie.
Po przerobieniu 329874832 litrów nastawu będziesz na czuja wiedział kiedy robi a kiedy nie A i będziesz miał wyrobione proporcje i temperatury do fermentacji i bedziesz wiedział jak to planować sobie
Ja pierwsze nastawy cukrowe jak wstawiałem to nagle się okazywało, że zostaje mi 10litrów nastawu a grzałki zakrywa mi dopiero 15L Ale to są już detale..
Co do -4blg to bym jednak nie świrował, zamieszaj-odgazuj i klaruj.
btw. nastawy czysto owocowe bez dodatku cukru nie schodzą do -4 zatrzymują się na 3-4blg na plusie.
Po przerobieniu 329874832 litrów nastawu będziesz na czuja wiedział kiedy robi a kiedy nie A i będziesz miał wyrobione proporcje i temperatury do fermentacji i bedziesz wiedział jak to planować sobie
Ja pierwsze nastawy cukrowe jak wstawiałem to nagle się okazywało, że zostaje mi 10litrów nastawu a grzałki zakrywa mi dopiero 15L Ale to są już detale..