cukrówka - za długo pracuje?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: baltic80 »

cześć i czołem,
zrobiłem swoją pierwszą cukrówkę ok miesiąca temu.
Dałem 4l wody i 1 kg cukru a do tego IOC Bayanus + Activit + fosforan dwuamonowy.
Zalecane dawkowanie to 20g drożdży na 100 litrów, czyli w moim przypadku dałem +/- 1g.
Pierwsza cukrówka już przepracowała do 4BLG, drugi gąsiorek wskazał 10BLG 6 dni temu, oraz dzisiaj. Rurki cały czas pukają.

1) Dlaczego mimo "pukania" rurki, w drugim nastawie, przez 6 dni nie spadła zawartość cukru?

2) Czy warto zrobić reset zarówno jednego jak i drugiego nastawu, skoro pierwszy z nich pracuje już 5 tygodni a drugi 4?
promocja

MikeB
150
Posty: 159
Rejestracja: wtorek, 31 sty 2012, 17:16
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: cukrówka - za długo pracuje?

Post autor: MikeB »

Jeżeli nie natleniłeś odpowiednio nastawu to drożdże się nie namnożyły, przejadły ile mogły i padły. 1g to za mało... Czy odgazowałeś nastaw przy mierzeniu?

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: cukrówka - za długo pracuje?

Post autor: baltic80 »

odgazowałem? Hmm... po zdjęciu korka odczekałem chwilę i przystąpiłem do pomiaru.
Dziwne jest to, że cały czas rureczka puka...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”