Cukier lepiej cały od razu czy stopniowo??

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: poranna_kawa »

Chciałam zapytać jak wy doradzacie dodawać cukier. Przyjmijmy, że mamy 100l wody czyli musimy wsypać 26kg cukru... Jak wy to robicie? Całość od razu czy jakoś dzielicie cukier na porcje, żeby chłopakom było łatwiej? ;/
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
koncentraty wina
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cukier lepiej cały od razu czy stopniowo??

Post autor: klodek4 »

Witaj!!!
Rozwiń to, co to ma być, cukrówka, wino, nastaw owocowy, jakich drożdży chcesz użyć i :czytaj: i jeszcze raz :czytaj: na forum wszystko w tych kwestiach jest, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Cukier lepiej cały od razu czy stopniowo??

Post autor: pokrec »

No, w tym dziale, to chyba cukrówka, nie?
Ja jak coś, to daję od razu całość cukru. I jade na babuninych, trwa to miesiąc, ale ostatnim razem dało wybitnie super efekty.
Jest jeszcze jedno: trzeba dodać kwasek cytrynowy (jakieś 25 g na 10 kg cukru) i słoiczek (100g) pasteryzowanego przecieru pomidorowego. Warto, nie zaszkodzi a pomóc może. Niektórzy jeszcze dają drożdże piekarnicze rozpuszczone w wodzie i zagotowane (żeby je zabić, chcemy pożywki dla właściwych drożdży a nie konkurencji dla tych wybranych T3, czy jakichs innych).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cukier lepiej cały od razu czy stopniowo??

Post autor: klodek4 »

No, w tym dziale, to chyba cukrówka, nie?
Faktycznie!! umknęło mi !!! to faktycznie cukróweczka to walić w całości!!!

Oczywiście cukier :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

lukaszmilicz
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 14:42
Re: Cukier lepiej cały od razu czy stopniowo??

Post autor: lukaszmilicz »

A ja może podłącze się do tego tematu bo nie chce zakładać nowego . Moje pytanie jest następujące - czy do nastawu można użyć wody osmozowanej - z filtra , jak to wpływa na zacier ? czy ma jakieś znaczenie - może lepiej kranówkę ?
Pędzić jest rzeczą ludzką :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Cukier lepiej cały od razu czy stopniowo??

Post autor: radius »

Oczywiście, taka woda jak najbardziej się nadaje (właściwie każda czysta woda się nadaje) tylko nastaw trzeba napowietrzyć (natlenić) aby drożdżom ułatwić wystartowanie z produkcją alkoholu :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Cukier lepiej cały od razu czy stopniowo??

Post autor: poranna_kawa »

Ja używam najczęściej do moich nastawów wody źródlanej, ponieważ mam nie daleko źródełko. Zdarzyło mi się też wlać zwykłej kranówy a bywała i woda z biedronki kiedy ta z kranu była zbyt chlorowana na oko (niesamowicie biała) a do źródełka mąż nie chciała zasuwać i z każdego nastawy wychodziły ok :) jedynie trzymam się wody źródlanej przy gotowaniu syropów do nalewek z wiśni czy czarnej porzeczki, bo podobno taka najlepsza, ale to już inna historia :)
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”