Chrupiąca skórka na chlebie
-
Autor tematu - Posty: 170
- Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa - okolice
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Jak upiekę chleb pszenno żytni na zakwasie to skórka jest chrupiąca tylko kilka godzin od ostygnięcia. Macie jakiś sposób by to było dłużej. Zwykle kropię wierzch chleba wodą przed włożeniem do piekarnika.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
-
- Posty: 2860
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
Re: Chrupiąca skórka
Pozwalam sobie w imieniu mojej Marysi Okowity odpowiedzieć (żonka pracuje w piekarni):
" Chrupiąca kostka (czyli kostkowanie skórki) utrzymuje się maksymalnie przez 10 godzin i to przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania (głównie wilgotność). Nie ma to sposobu. "
Pozdrawiam
Jan Okowita
" Chrupiąca kostka (czyli kostkowanie skórki) utrzymuje się maksymalnie przez 10 godzin i to przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania (głównie wilgotność). Nie ma to sposobu. "
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 170
- Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa - okolice
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Chrupiąca skórka
Kurcze ale czasem chrupkość skórki w sklepowym utrzymuje się nawet 24h. No ale w pszennym może stąd różnica.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Chrupiąca skórka
wielokrotnie smaruję wierzch chleba wodą lub mlekiem.
Stopera nie włączałem ale skórka po takim myku chrupie dość długo
Pozdrawiam Calyx
Ja po wyjęciu z piekarnika, przy pomocy pędzlawaz_2000 pisze:...Zwykle kropię wierzch chleba wodą przed włożeniem do piekarnika.
wielokrotnie smaruję wierzch chleba wodą lub mlekiem.
Stopera nie włączałem ale skórka po takim myku chrupie dość długo
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 22:26
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Chrupiąca skórka na chlebie
A ja tam nie lubie takiej 'ostrej' skórki jak już robię kanapki, chrupiąca to piętka tylko zaraz po upieczeniu, z masłem ; ) I właśnie żeby zmiękła to przykrywam do stygnięcia ściereczką, może jakby odparowywać jakos intensywniej, np w uchylonym piekarniku, to skórka nie nabrałaby wilgoci za szybko.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Chrupiąca skórka na chlebie
Jest bardzo prosty sprawdzony i stary sposób na chrupiącą skórkę.
Wraz z chlebem wkłada się do piekarnika naczynie z wodą.Gdy nie ma się wprawy ile tej wody musi być.To po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie z pozostałą nie odparowaną wodą.Jednak gdy nabierze się wprawy - to można wyczuć ile musi być wody aby wystarczyło na kilkanaście minut parowania.W ten sposób nie musimy już więcej ingerować w proces pieczenia.
Aha - ważne ale nie konieczne.Chlebuś zyskuje na walorach gdy pieczemy go na kamieniu
http://www.pizzastone.pl/pizzastone_opis.html ,
bądż w naczyniu glinianym tzw.Garnku Rzymskim
http://www.garnek-rzymski.pl/
Wraz z chlebem wkłada się do piekarnika naczynie z wodą.Gdy nie ma się wprawy ile tej wody musi być.To po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie z pozostałą nie odparowaną wodą.Jednak gdy nabierze się wprawy - to można wyczuć ile musi być wody aby wystarczyło na kilkanaście minut parowania.W ten sposób nie musimy już więcej ingerować w proces pieczenia.
Aha - ważne ale nie konieczne.Chlebuś zyskuje na walorach gdy pieczemy go na kamieniu
http://www.pizzastone.pl/pizzastone_opis.html ,
bądż w naczyniu glinianym tzw.Garnku Rzymskim
http://www.garnek-rzymski.pl/
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 95
- Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: Chrupiąca skórka na chlebie
Jeżeli macie garnek żeliwny to tutaj macie przepis na chleb z taką chrupiącą skórką jakiej jeszcze nie jedliście
http://www.chleby.info/2015/03/chleb-sz ... wnego.html
http://www.chleby.info/2015/03/chleb-sz ... wnego.html