Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 167
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Chrupiąca skórka na chlebie

Postautor: waz_2000 » sobota, 25 cze 2011, 14:12

Jak upiekę chleb pszenno żytni na zakwasie to skórka jest chrupiąca tylko kilka godzin od ostygnięcia. Macie jakiś sposób by to było dłużej. Zwykle kropię wierzch chleba wodą przed włożeniem do piekarnika.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2084
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka

Postautor: JanOkowita » sobota, 25 cze 2011, 14:31

Pozwalam sobie w imieniu mojej Marysi Okowity odpowiedzieć (żonka pracuje w piekarni):

" Chrupiąca kostka (czyli kostkowanie skórki) utrzymuje się maksymalnie przez 10 godzin i to przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania (głównie wilgotność). Nie ma to sposobu. "

Pozdrawiam

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 167
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka

Postautor: waz_2000 » sobota, 25 cze 2011, 14:38

Kurcze ale czasem chrupkość skórki w sklepowym utrzymuje się nawet 24h. No ale w pszennym może stąd różnica.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka

Postautor: Calyx » sobota, 25 cze 2011, 15:52

waz_2000 pisze:...Zwykle kropię wierzch chleba wodą przed włożeniem do piekarnika.


Ja po wyjęciu z piekarnika, przy pomocy pędzla
wielokrotnie smaruję wierzch chleba wodą lub mlekiem.
Stopera nie włączałem ale skórka po takim myku chrupie dość długo :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


Bawoof
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 3 lip 2011, 13:15
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Postautor: Bawoof » poniedziałek, 4 lip 2011, 17:43

Witam. Chleb można z wierzchu posmarować masłem przed pieczeniem


beatahelena
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 21:26
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Postautor: beatahelena » sobota, 23 lip 2011, 23:15

Pamiętam jak moja babcia piekła chleb, to zawsze po wyjęciu z pieca smarowała wodą wszystkie bochenki. Też tak robię, myślę że babcine sposoby jak zwykle są najlepsze.


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Postautor: artaks » niedziela, 24 lip 2011, 19:57

A ja tam nie lubie takiej 'ostrej' skórki jak już robię kanapki, chrupiąca to piętka tylko zaraz po upieczeniu, z masłem ; ) I właśnie żeby zmiękła to przykrywam do stygnięcia ściereczką, może jakby odparowywać jakos intensywniej, np w uchylonym piekarniku, to skórka nie nabrałaby wilgoci za szybko.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Postautor: szwistaq » niedziela, 24 lip 2011, 20:27

U mnie zawsze po wyjęciu chleba z pieca, stawia się go pod kątem, skórką do ściany lub opiera się pod kątem bochenki o siebie również skórką do wewnątrz. Skórka jest chrupiąca, ale nie jest twarda i nie jadalna po wystygnięciu.
Obrazek

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Postautor: wiking » niedziela, 29 lip 2012, 16:51

Wiem, to jest temat z przed roku, ale ja przed włożeniem chleba do pieca nacinam go żyletką i po paru minutach smaruję delikatnie pędzelkiem zamoczonym w rozbełtanym białku, sposób stary i sprawdzony.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4802
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Postautor: lesgo58 » niedziela, 29 lip 2012, 18:41

Jest bardzo prosty sprawdzony i stary sposób na chrupiącą skórkę.
Wraz z chlebem wkłada się do piekarnika naczynie z wodą.Gdy nie ma się wprawy ile tej wody musi być.To po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie z pozostałą nie odparowaną wodą.Jednak gdy nabierze się wprawy - to można wyczuć ile musi być wody aby wystarczyło na kilkanaście minut parowania.W ten sposób nie musimy już więcej ingerować w proces pieczenia.
Aha - ważne ale nie konieczne.Chlebuś zyskuje na walorach gdy pieczemy go na kamieniu
http://www.pizzastone.pl/pizzastone_opis.html ,
bądż w naczyniu glinianym tzw.Garnku Rzymskim
http://www.garnek-rzymski.pl/

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6282
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Postautor: radius » niedziela, 29 lip 2012, 18:59

Ja, w trakcie pieczenia dwukrotnie, mocno spryskuję za pomocą rozpylacza do kwiatków wierzch moich chlebków i też uzyskuję tą chrupiącą skórkę :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Atrax
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 14:05
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Postautor: Atrax » niedziela, 18 sty 2015, 19:20

Po wyjęciu chleba z pieca pomalować go lekko wodą z cukrem.


Matka Teresa
50
Posty: 95
Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
Kontakt:
Załączniki
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Postautor: Matka Teresa » czwartek, 26 mar 2015, 11:29

Jeżeli macie garnek żeliwny to tutaj macie przepis na chleb z taką chrupiącą skórką jakiej jeszcze nie jedliście :)
http://www.chleby.info/2015/03/chleb-sz ... wnego.html


Wróć do „Chleb Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości