Chrupiąca skórka na chlebie

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: waz_2000 »

Jak upiekę chleb pszenno żytni na zakwasie to skórka jest chrupiąca tylko kilka godzin od ostygnięcia. Macie jakiś sposób by to było dłużej. Zwykle kropię wierzch chleba wodą przed włożeniem do piekarnika.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
koncentraty wina
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Chrupiąca skórka

Post autor: JanOkowita »

Pozwalam sobie w imieniu mojej Marysi Okowity odpowiedzieć (żonka pracuje w piekarni):

" Chrupiąca kostka (czyli kostkowanie skórki) utrzymuje się maksymalnie przez 10 godzin i to przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania (głównie wilgotność). Nie ma to sposobu. "

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Chrupiąca skórka

Post autor: waz_2000 »

Kurcze ale czasem chrupkość skórki w sklepowym utrzymuje się nawet 24h. No ale w pszennym może stąd różnica.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Chrupiąca skórka

Post autor: Calyx »

waz_2000 pisze:...Zwykle kropię wierzch chleba wodą przed włożeniem do piekarnika.
Ja po wyjęciu z piekarnika, przy pomocy pędzla
wielokrotnie smaruję wierzch chleba wodą lub mlekiem.
Stopera nie włączałem ale skórka po takim myku chrupie dość długo :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Bawoof
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 3 lip 2011, 14:15
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Post autor: Bawoof »

Witam. Chleb można z wierzchu posmarować masłem przed pieczeniem

beatahelena
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 22:26
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Post autor: beatahelena »

Pamiętam jak moja babcia piekła chleb, to zawsze po wyjęciu z pieca smarowała wodą wszystkie bochenki. Też tak robię, myślę że babcine sposoby jak zwykle są najlepsze.

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Post autor: artaks »

A ja tam nie lubie takiej 'ostrej' skórki jak już robię kanapki, chrupiąca to piętka tylko zaraz po upieczeniu, z masłem ; ) I właśnie żeby zmiękła to przykrywam do stygnięcia ściereczką, może jakby odparowywać jakos intensywniej, np w uchylonym piekarniku, to skórka nie nabrałaby wilgoci za szybko.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Post autor: szwistaq »

U mnie zawsze po wyjęciu chleba z pieca, stawia się go pod kątem, skórką do ściany lub opiera się pod kątem bochenki o siebie również skórką do wewnątrz. Skórka jest chrupiąca, ale nie jest twarda i nie jadalna po wystygnięciu.
Obrazek
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Post autor: wiking »

Wiem, to jest temat z przed roku, ale ja przed włożeniem chleba do pieca nacinam go żyletką i po paru minutach smaruję delikatnie pędzelkiem zamoczonym w rozbełtanym białku, sposób stary i sprawdzony.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Post autor: lesgo58 »

Jest bardzo prosty sprawdzony i stary sposób na chrupiącą skórkę.
Wraz z chlebem wkłada się do piekarnika naczynie z wodą.Gdy nie ma się wprawy ile tej wody musi być.To po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie z pozostałą nie odparowaną wodą.Jednak gdy nabierze się wprawy - to można wyczuć ile musi być wody aby wystarczyło na kilkanaście minut parowania.W ten sposób nie musimy już więcej ingerować w proces pieczenia.
Aha - ważne ale nie konieczne.Chlebuś zyskuje na walorach gdy pieczemy go na kamieniu
http://www.pizzastone.pl/pizzastone_opis.html ,
bądż w naczyniu glinianym tzw.Garnku Rzymskim
http://www.garnek-rzymski.pl/
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Post autor: radius »

Ja, w trakcie pieczenia dwukrotnie, mocno spryskuję za pomocą rozpylacza do kwiatków wierzch moich chlebków i też uzyskuję tą chrupiącą skórkę :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Atrax
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 14:05
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Post autor: Atrax »

Po wyjęciu chleba z pieca pomalować go lekko wodą z cukrem.

Matka Teresa
50
Posty: 95
Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Kontakt:
Re: Chrupiąca skórka na chlebie

Post autor: Matka Teresa »

Jeżeli macie garnek żeliwny to tutaj macie przepis na chleb z taką chrupiącą skórką jakiej jeszcze nie jedliście :)
http://www.chleby.info/2015/03/chleb-sz ... wnego.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”