Chleb na zakwasie i serwatce
-
- Posty: 479
- Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
- Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Wszystkie moje stare zakwasy poumierały śmiercią naturalną przez moje zaniedbanie . Teraźniejszy ma dopiero pół roku i jest tak porąbany, że wystarczy, aby mnie zobaczył z łyżką mąki, to sam ze słoika wyłazi, wszystko zbierze i czystą łyżkę zostawia . Chleb rośnie na nim jak przyrodzenie w rączkach kobiety .
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce
Nie trzeba ale wtedy tylko masz pewność że dostałeś mąkę ze swojego zbożaTaj_pan pisze:Ciekawa propozycja z tym młynem, Szkoda tylko, że trzeba aż tonę zamówić.
Taj_pan pisze:Ja do jednego wypieku używam często 3 rodzajów mąki, to już się robią z tego 3 tony, trzeba chyba jakiś magazyn wynająć. Piekę raz w tygodniu 3 bochenki, zużywam 1,5 kg mąki, czyli 3 tony wystarczy na 2000 wypieków, czyli na ok 38 lat w moim przypadku. Gdyby udało się zebrać grupę ludzi i każdy wziąłby po ok 30 - 50 kg to miałoby sens, skąd tylko wziąć 60 ludzi, którzy kupiliby mąkę.
Taj_pan pisze:Z jednej tony można zrobić 3 rodzaje mąk np 300 kg typ 2000 300 kg typ 720 i reszta np typ 450 akurat ilości dokładnie ci nie powiem to to młynarz musiał by się wypowiedzieć.
Czekam na propozycję mogę zrobić rozeznanie tylko koszty transportu tutaj podbija cenę to sporo.Taj_pan pisze:Udało mi się w zeszłym roku kupić mąkę prosto z małego młyna, chleb na takiej mące lepiej wyrastał i wydaje mi się, że był smaczniejszy. Ciasta też były lepsze i lepiej wyrośnięte.
Pomysł ogólnie godny uwagi, tylko trzeba dopracować szczegóły.
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 22:54
- Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
- Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
- Status Alkoholowy: Piwosz
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce
Sargas napisał:
A dla miłośników domowego żurku.
Czas na zakwas na świąteczny żurek
4 łyżki z mąki razowej żytniej typ 2000
500 ml wody
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka zakwasu
Czosnek drobniutko posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami wlać do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni
Panie z mojego sklepu zawsze starają się załatwić dobrą i świeżą mąkę, chyba zgodnie z hasłem " o klienta trzeba dbać"
Do mąki z młyna nie mam dostępu, więc muszę się zadowalać tym co mam.
Koszty wysyłki mogą okazać się wyższe niż cena mąki. Trzeba to skalkulować.Czekam na propozycję mogę zrobić rozeznanie tylko koszty transportu tutaj podbija cenę to sporo.
A dla miłośników domowego żurku.
Czas na zakwas na świąteczny żurek
4 łyżki z mąki razowej żytniej typ 2000
500 ml wody
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka zakwasu
Czosnek drobniutko posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami wlać do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni
Ja jak kupowałem mąkę z marketach, to zawsze miałem problemy, nie wspomnę już o tym czymś, szumnie nazywanym mąką co leży w stonce na palecie.drgranatt pisze:Kiedyś do pieczenia chleba też kupowałem mąkę w sklepach i niestety nie za każdym razem chlebek wychodził.
Od pewnego czasu kupuję tylko w młynie i teraz nie mam z tym żadnego kłopotu.
Używam 3 rodzaje:
1. Pszenna chlebowa typ 750
2. Pszenna orkisz typ 630
3. Żytnia typ 720
oraz
od czasu do czasu pszenna i żytnia typ 1850-2000
Panie z mojego sklepu zawsze starają się załatwić dobrą i świeżą mąkę, chyba zgodnie z hasłem " o klienta trzeba dbać"
Do mąki z młyna nie mam dostępu, więc muszę się zadowalać tym co mam.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce
Szkoda, że tak późno przepis dojrzałem. Ale przetestuję na pewno
Kolega zawsze coś dobrego wrzuci.
Kolega zawsze coś dobrego wrzuci.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 kwie 2017, 00:10 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie znaki.
Powód: Polskie znaki.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Chleb na zakwasie i serwatce
Witam. Zobaczcie co jest w kupnym chlebie, ile chemii : https://www.youtube.com/watch?v=qLrwGuvZs9U .
I like noble drinks.
-
- Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 24 gru 2018, 11:17
- Krótko o sobie: Wiele spośród rzeczy, które możesz policzyć, nie liczą się. Wiele z tych, których policzyć nie można, naprawdę sie liczą.
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
-
- Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 24 gru 2018, 11:17
- Krótko o sobie: Wiele spośród rzeczy, które możesz policzyć, nie liczą się. Wiele z tych, których policzyć nie można, naprawdę sie liczą.
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt: