Taj_pan pisze:Ciekawa propozycja z tym młynem, Szkoda tylko, że trzeba aż tonę zamówić.
Taj_pan pisze:Ja do jednego wypieku używam często 3 rodzajów mąki, to już się robią z tego 3 tony, trzeba chyba jakiś magazyn wynająć. Piekę raz w tygodniu 3 bochenki, zużywam 1,5 kg mąki, czyli 3 tony wystarczy na 2000 wypieków, czyli na ok 38 lat w moim przypadku. Gdyby udało się zebrać grupę ludzi i każdy wziąłby po ok 30 - 50 kg to miałoby sens, skąd tylko wziąć 60 ludzi, którzy kupiliby mąkę.
Taj_pan pisze:Z jednej tony można zrobić 3 rodzaje mąk np 300 kg typ 2000 300 kg typ 720 i reszta np typ 450 akurat ilości dokładnie ci nie powiem to to młynarz musiał by się wypowiedzieć.
Taj_pan pisze:Udało mi się w zeszłym roku kupić mąkę prosto z małego młyna, chleb na takiej mące lepiej wyrastał i wydaje mi się, że był smaczniejszy. Ciasta też były lepsze i lepiej wyrośnięte.
Pomysł ogólnie godny uwagi, tylko trzeba dopracować szczegóły.
Czekam na propozycję mogę zrobić rozeznanie tylko koszty transportututaj podbija cenę to sporo.
drgranatt pisze:Kiedyś do pieczenia chleba też kupowałem mąkę w sklepach i niestety nie za każdym razem chlebek wychodził.
Od pewnego czasu kupuję tylko w młynie i teraz nie mam z tym żadnego kłopotu.
Używam 3 rodzaje:
1. Pszenna chlebowa typ 750
2. Pszenna orkisz typ 630
3. Żytnia typ 720
oraz
od czasu do czasu pszenna i żytnia typ 1850-2000
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości