Witam... jak w temacie. Co się dzieje z takim winem podczas burzliwej fermentacji, jeśli ma dopływ świeżego powietrza.
Pytam bo cały moszcz nie zmieścił mi się do szczelnego pojemnika fermentacyjnego, i kilka litrów mam w mniejszym wiaderku bez wieka. Po dwóch dniach zapach w wiaderku bez wieka jest mniej intensywny, fermentacja nadal trwa.
Burzliwa fermentacja przykryta tylko tetrą
-
- Posty: 718
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Burzliwa fermentacja przykryta tylko tetrą
O szczelność i wypełnienie po brzegi musisz zadbać po fermentacji, w trakcie nie ma problemu.
Tak jak @HeniekStarr napisał, dwutlenek, który jest cięższy od powietrza, izoluje wino.
Dlatego są metody robienia wina i piwa w otwartych fermentorach, trzeba tylko zabezpieczyć przed dostępem owadów.
Natomiast po fermentacji trzeba pilnować, żeby nie było dostępu powietrza, bo wino ulegnie utlenieniu.
Tak jak @HeniekStarr napisał, dwutlenek, który jest cięższy od powietrza, izoluje wino.
Dlatego są metody robienia wina i piwa w otwartych fermentorach, trzeba tylko zabezpieczyć przed dostępem owadów.
Natomiast po fermentacji trzeba pilnować, żeby nie było dostępu powietrza, bo wino ulegnie utlenieniu.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: czwartek, 5 paź 2023, 13:53
Re: Burzliwa fermentacja przykryta tylko tetrą
Uważaj na muszki owocówki. Fermentujący nastaw, wysznupią z daleka. Gdy taka jedna z drugą, zbliżą się do tej, beztlenowej strefy, martwe zapewne wpadną do środka. Właśnie swoje winko, niedawno do szkła zlewałem, w rurce fermentacyjnej, 8 sztuk uduszonych było. Także ten... Lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Uważaj na muszki owocówki. Fermentujący nastaw, wysznupią z daleka. Gdy taka jedna z drugą, zbliżą się do tej, beztlenowej strefy, martwe zapewne wpadną do środka. Właśnie swoje winko, niedawno do szkła zlewałem, w rurce fermentacyjnej, 8 sztuk uduszonych było. Także ten... Lepiej zapobiegać, niż leczyć.
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: czwartek, 5 paź 2023, 13:53