Znaleziono 24 wyniki

autor: bumboos
niedziela, 26 sie 2012, 14:55
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

Witam ponownie kolegów Mój problem został rozwiązany, a problemem była zbyt duża ilość cukru. Ale po kolei. Z natłoku obowiązków nie miałem zbytnio czasu zająć sie swoim hobby i jedyne co zrobiłem to wyklarowałem destylat i wyklarowany trzymałem w beczce przez prawie dwa tygodnie. Destylat był robio...
autor: bumboos
piątek, 3 sie 2012, 20:08
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

Zygmunt pisze:Nastaw (nie surówka) + soda= większości przypadków amoniak.
Czy mógłby Pan rozwinąć swoją wypowiedz?
autor: bumboos
piątek, 3 sie 2012, 20:00
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

kubusiowy pisze:Według mnie miedź nie spełnia swojego zadania, spróbuj ją wygotować w kwasku cytrynowym. Jeżeli piszesz, że na drożdżach babuni smrodki są mniej wyczuwalne niż na turbo, to zmień wodę. To tylko moje sugestie.
Z całym szacunkiem jednak nie dostsosuję się do żadnej Twojej rady.
autor: bumboos
piątek, 3 sie 2012, 08:02
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

Koledzy tez doszedlem do takiego wniosku, że wina jest w drozdzach. Sprzet ten sam , woda ta sama, destylacja ta sama, klarowanie to samo. Jedyna roznica drozdze. Na babuni opieralem sie na stosunku wody do cukru 1:4. Na turbo było 1:3 ale juz wczesniej po przeczytaniu postu z amphora society ktory ...
autor: bumboos
czwartek, 2 sie 2012, 00:10
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

Przepraszam za błędy ortograficzne - jezyka polskiego ucze sie od 12 lat i ciagle mam problemy.
autor: bumboos
środa, 1 sie 2012, 07:53
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

Co do miedzi testy robiłem na: http://www.amphora-society.com/Structured-Pure-Copper-Mesh-Column-Packing--1-pound_p_6.html Dodatkowo z lub bez dodanymi miedzianymi przewodami. Czy nie jest dziwne, że smrodek pojawia się po wychłodzeniu destylatu, oraz to że w przypadku drozdzy babuni tego nie ma? Pr...
autor: bumboos
wtorek, 31 lip 2012, 22:43
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

Cała głowica jest z KO, zaciekawiła mnie twoja uwaga co do sposobu klarowania.
Dziś zapodałem kolejny nastaw - tym razem zleje znad osadu i dopiero wyklaruje. Jeśli możesz napisz ile czekać po skonczeniu fermentacji by to zlać znad osadu?
autor: bumboos
wtorek, 31 lip 2012, 21:23
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

Fermentacja prowadzona jest w temperaturze pokojowej (takie jak obecnie dziś mamy) czyli od 20-28. W okresie zimowym faktycznie nastaw był dogrzewany grzałką 200W z termostatem ustawionym na 24stopnie, jednak teraz tylko woda cukier drozdze i pozniej środek do klarowania. Beczka jest z całą pewności...
autor: bumboos
wtorek, 31 lip 2012, 21:13
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

Witam Dziekuje kolego za sugestie. Co do miedzi to obawiam się że nie jest przyczyna smrodków gdyż od ostatniego gotowania mineło ponad 6 miesiecy więc raczej wyparowało wszystko co szkodliwe.Napowietrzanie tez nie wiele daje :( @lesgo58 Tak jestem pewien ze miedz to 100 % Cu - celowo użyłem starych...
autor: bumboos
wtorek, 31 lip 2012, 19:25
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

Macie koledzy jakies sugestie?
autor: bumboos
niedziela, 29 lip 2012, 09:10
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 12977

Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić

Witam Wiem, że temat poruszany wielokrotnie, ale nadal mam problem z otrzymanym destylatem który jedzie jajami ale do rzeczy: Sprzęt - kolumna aabratek, wysokość ok 160 cm(wiory z kwasowki)+ 40 cm filtr miedziany. Filtr miedziany oczywiscie na dole kolumny z wypełnieniem z siatki oraz przewodów 100%...
autor: bumboos
środa, 4 sie 2010, 01:41
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Metaliczny posmak
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 15315

Re: Metaliczny posmak

Wracając do tematu - mam podobny problem - wyczuwalny zapach metaliczny podczas destylacji wody. Kolumna typu AAbratek 100% stal kwasoodporna. Do testów usuniete wypelnienie - nadal zapach metalu/smaru wyczuwalny. Czy komus udało się uporać z tym? Mi nawet czyszczenie w sodzie kaustycznej nie pomoglo.
autor: bumboos
poniedziałek, 19 lip 2010, 10:59
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Destylat śmierdzący mlekiem
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 6952

Re: Destylat śmierdzący mlekiem

Witam Przeprowadzilem kolejna destylacje na drozdzach babuni - w sumie to znajomy mnie o to prosil i jak to on wsztysko wiedzacy znow destylacja na niewyklarowanym nastawie. Pytanie mam czy nie wyklarowany zastaw moze byc przyczyna tego zapachu? Cała kolumna wykonana z kwasówki - zmywaki 100% nadaja...
autor: bumboos
piątek, 16 lip 2010, 22:50
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 109759

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Tak jak pisałem - matka drożdżowa z Coobry.
Co do cukru - drożdże już przerobiły go z blg 28 do blg 15, więc chyba nie za dużo. Stosunek cukier/woda to 1/3 czyli typowy dla drożdży turbo.
[mod] Polskie znaki i styl.
autor: bumboos
środa, 14 lip 2010, 22:11
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 109759

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Nie posiadam fosforanu dwuamonowego - wiec stwierdzilem ze zostawie to jak jest.
Czy sama b1 i kwasek cytrynowy by cos dały?
autor: bumboos
środa, 14 lip 2010, 16:24
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 109759

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Witam
Wczoraj uwolnilem matkę w 57 litrach wody i 19 kg cukru.
Dodałem 1 słoiczek koncentratu.
Efekt jak na fotografii - moim zdaniem zadowalający.
nastawac11.jpg
Nie dodałem żadnych witamin ani pożywki.
autor: bumboos
poniedziałek, 12 lip 2010, 11:37
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 109759

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Zeby zamknąć dyskusję proszę Cię więc o ostatnią opinię. 1)Czy dodając witaminę B oraz koncentrat wraz z tak przygotowaną matką drozdzową będzie to wystarczające rozwiązanie? 2)Czy dobrze zrozumiałem to co od początku przypuszczałem, że jedynie okres fermentacji się wydłuży a jak napisałeś sam desty...
autor: bumboos
poniedziałek, 12 lip 2010, 08:28
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 109759

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Ok skoro tlen przeszkadza drozdzom - mysle ze rurka fermentacyjna rozwiaze zadanie. Twoja odpowiedz rodzi u mnie jednak kolejne pytania. 1. Dlaczego jesli występuje efekt Pasteur'a - na drozdzach jest napisane by nie stosowac rurki fermentacyjnej a trzymac je otwarte-tylko po to by nie rozsadzilo ba...
autor: bumboos
niedziela, 11 lip 2010, 19:54
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 109759

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Pytałeś: zrobilem matkę drozdzową na drozdzach cobra 8 - 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru. Bardzo proszę o opinie kolegi Kucyka czy za ok 3 dni będzie to wystarczające do zaszczepienia 60 litrow nastawu? No to odpowiadam: w przemyśle stosuje się tzw. inokulum drożdż...
autor: bumboos
niedziela, 11 lip 2010, 19:30
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 109759

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Z całym szacunkiem ale nie bardzo widzę co ma wspolnego Twoja odpowiedz z moimi pytaniami.
Pozdrawiam
bumboos
autor: bumboos
sobota, 10 lip 2010, 12:26
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 109759

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

Dokładnie odpowiedziałeś sobie na pytania! Namnażanie drożdży przetrwalnikowych ma za zadanie z miliona komórek zrobić 100 miliardów, zaś suche drożdże zawierają 25 miliardów komórek w gramie, więc ilość ta jest wystarczająca do skopania tyłków dzikusom. Z tego co kolega kucyk napisał wynika że poł...
autor: bumboos
środa, 7 lip 2010, 23:11
Forum: Problemy zacierowe
Temat: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Odpowiedzi: 349
Odsłony: 209033

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Czy ktoś mógł by się wypowiedzieć w ilu litrach nastawu udało mu się dobrze go wyklarować używając 1 paczki Klarmedel`a?

Póki co na razie widzę rekord 40 litrów - mnie interesuje 60 :)
autor: bumboos
środa, 7 lip 2010, 18:26
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Destylat śmierdzący mlekiem
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 6952

Re: cukrówka na drozdzach T3 - zapach zgnilizny

sprzęt 100% nie zawinił, oczywiście też naczynie do którego spływał spirytus było czyste- jedyna winą jaką mogę upatrzyć to faktycznie - zacier nie był sklarowany. Mam wiec kolejne pytanie- czy ponowna destylacja rozwiąże problem? Sam sprzęt jest bardzo profesjonalny - sam fakt że od początku prakty...
autor: bumboos
środa, 7 lip 2010, 08:17
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Destylat śmierdzący mlekiem
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 6952

cukrówka na drozdzach T3 - zapach zgnilizny

witam Na kolumnie typu AAbratek zrobiłem destylat - wyszło ok 96 %. Wszystko ładnie pięknie tylko zapach destylatu jest porażający - nie czuć go bimbrem tylko jak gdyby zgniłym mlekiem. Była to zwykła cukrówka 23litry wody 7 kilo cukru i T3 drożdże. Mam pytanie jak wychodzą wam cukrówki na T3- jeste...

Wyszukiwanie zaawansowane