Znaleziono 24 wyniki
- niedziela, 26 sie 2012, 14:55
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Witam ponownie kolegów Mój problem został rozwiązany, a problemem była zbyt duża ilość cukru. Ale po kolei. Z natłoku obowiązków nie miałem zbytnio czasu zająć sie swoim hobby i jedyne co zrobiłem to wyklarowałem destylat i wyklarowany trzymałem w beczce przez prawie dwa tygodnie. Destylat był robio...
- piątek, 3 sie 2012, 20:08
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Czy mógłby Pan rozwinąć swoją wypowiedz?Zygmunt pisze:Nastaw (nie surówka) + soda= większości przypadków amoniak.
- piątek, 3 sie 2012, 20:00
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Z całym szacunkiem jednak nie dostsosuję się do żadnej Twojej rady.kubusiowy pisze:Według mnie miedź nie spełnia swojego zadania, spróbuj ją wygotować w kwasku cytrynowym. Jeżeli piszesz, że na drożdżach babuni smrodki są mniej wyczuwalne niż na turbo, to zmień wodę. To tylko moje sugestie.
- piątek, 3 sie 2012, 08:02
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Koledzy tez doszedlem do takiego wniosku, że wina jest w drozdzach. Sprzet ten sam , woda ta sama, destylacja ta sama, klarowanie to samo. Jedyna roznica drozdze. Na babuni opieralem sie na stosunku wody do cukru 1:4. Na turbo było 1:3 ale juz wczesniej po przeczytaniu postu z amphora society ktory ...
- czwartek, 2 sie 2012, 00:10
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Przepraszam za błędy ortograficzne - jezyka polskiego ucze sie od 12 lat i ciagle mam problemy.
- środa, 1 sie 2012, 07:53
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Co do miedzi testy robiłem na: http://www.amphora-society.com/Structured-Pure-Copper-Mesh-Column-Packing--1-pound_p_6.html Dodatkowo z lub bez dodanymi miedzianymi przewodami. Czy nie jest dziwne, że smrodek pojawia się po wychłodzeniu destylatu, oraz to że w przypadku drozdzy babuni tego nie ma? Pr...
- wtorek, 31 lip 2012, 22:43
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Cała głowica jest z KO, zaciekawiła mnie twoja uwaga co do sposobu klarowania.
Dziś zapodałem kolejny nastaw - tym razem zleje znad osadu i dopiero wyklaruje. Jeśli możesz napisz ile czekać po skonczeniu fermentacji by to zlać znad osadu?
Dziś zapodałem kolejny nastaw - tym razem zleje znad osadu i dopiero wyklaruje. Jeśli możesz napisz ile czekać po skonczeniu fermentacji by to zlać znad osadu?
- wtorek, 31 lip 2012, 21:23
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Fermentacja prowadzona jest w temperaturze pokojowej (takie jak obecnie dziś mamy) czyli od 20-28. W okresie zimowym faktycznie nastaw był dogrzewany grzałką 200W z termostatem ustawionym na 24stopnie, jednak teraz tylko woda cukier drozdze i pozniej środek do klarowania. Beczka jest z całą pewności...
- wtorek, 31 lip 2012, 21:13
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Witam Dziekuje kolego za sugestie. Co do miedzi to obawiam się że nie jest przyczyna smrodków gdyż od ostatniego gotowania mineło ponad 6 miesiecy więc raczej wyparowało wszystko co szkodliwe.Napowietrzanie tez nie wiele daje :( @lesgo58 Tak jestem pewien ze miedz to 100 % Cu - celowo użyłem starych...
- wtorek, 31 lip 2012, 19:25
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Re: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Macie koledzy jakies sugestie?
- niedziela, 29 lip 2012, 09:10
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12977
Destylat jedzie siarkowodorem - co jeszcze moge zrobić
Witam Wiem, że temat poruszany wielokrotnie, ale nadal mam problem z otrzymanym destylatem który jedzie jajami ale do rzeczy: Sprzęt - kolumna aabratek, wysokość ok 160 cm(wiory z kwasowki)+ 40 cm filtr miedziany. Filtr miedziany oczywiscie na dole kolumny z wypełnieniem z siatki oraz przewodów 100%...
- środa, 4 sie 2010, 01:41
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Metaliczny posmak
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 15315
Re: Metaliczny posmak
Wracając do tematu - mam podobny problem - wyczuwalny zapach metaliczny podczas destylacji wody. Kolumna typu AAbratek 100% stal kwasoodporna. Do testów usuniete wypelnienie - nadal zapach metalu/smaru wyczuwalny. Czy komus udało się uporać z tym? Mi nawet czyszczenie w sodzie kaustycznej nie pomoglo.
- poniedziałek, 19 lip 2010, 10:59
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Destylat śmierdzący mlekiem
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6952
Re: Destylat śmierdzący mlekiem
Witam Przeprowadzilem kolejna destylacje na drozdzach babuni - w sumie to znajomy mnie o to prosil i jak to on wsztysko wiedzacy znow destylacja na niewyklarowanym nastawie. Pytanie mam czy nie wyklarowany zastaw moze byc przyczyna tego zapachu? Cała kolumna wykonana z kwasówki - zmywaki 100% nadaja...
- piątek, 16 lip 2010, 22:50
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 109759
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Tak jak pisałem - matka drożdżowa z Coobry.
Co do cukru - drożdże już przerobiły go z blg 28 do blg 15, więc chyba nie za dużo. Stosunek cukier/woda to 1/3 czyli typowy dla drożdży turbo.
[mod] Polskie znaki i styl.
Co do cukru - drożdże już przerobiły go z blg 28 do blg 15, więc chyba nie za dużo. Stosunek cukier/woda to 1/3 czyli typowy dla drożdży turbo.
[mod] Polskie znaki i styl.
- środa, 14 lip 2010, 22:11
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 109759
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Nie posiadam fosforanu dwuamonowego - wiec stwierdzilem ze zostawie to jak jest.
Czy sama b1 i kwasek cytrynowy by cos dały?
Czy sama b1 i kwasek cytrynowy by cos dały?
- środa, 14 lip 2010, 16:24
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 109759
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Witam
Wczoraj uwolnilem matkę w 57 litrach wody i 19 kg cukru.
Dodałem 1 słoiczek koncentratu.
Efekt jak na fotografii - moim zdaniem zadowalający. Nie dodałem żadnych witamin ani pożywki.
Wczoraj uwolnilem matkę w 57 litrach wody i 19 kg cukru.
Dodałem 1 słoiczek koncentratu.
Efekt jak na fotografii - moim zdaniem zadowalający. Nie dodałem żadnych witamin ani pożywki.
- poniedziałek, 12 lip 2010, 11:37
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 109759
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Zeby zamknąć dyskusję proszę Cię więc o ostatnią opinię. 1)Czy dodając witaminę B oraz koncentrat wraz z tak przygotowaną matką drozdzową będzie to wystarczające rozwiązanie? 2)Czy dobrze zrozumiałem to co od początku przypuszczałem, że jedynie okres fermentacji się wydłuży a jak napisałeś sam desty...
- poniedziałek, 12 lip 2010, 08:28
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 109759
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Ok skoro tlen przeszkadza drozdzom - mysle ze rurka fermentacyjna rozwiaze zadanie. Twoja odpowiedz rodzi u mnie jednak kolejne pytania. 1. Dlaczego jesli występuje efekt Pasteur'a - na drozdzach jest napisane by nie stosowac rurki fermentacyjnej a trzymac je otwarte-tylko po to by nie rozsadzilo ba...
- niedziela, 11 lip 2010, 19:54
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 109759
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Pytałeś: zrobilem matkę drozdzową na drozdzach cobra 8 - 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru. Bardzo proszę o opinie kolegi Kucyka czy za ok 3 dni będzie to wystarczające do zaszczepienia 60 litrow nastawu? No to odpowiadam: w przemyśle stosuje się tzw. inokulum drożdż...
- niedziela, 11 lip 2010, 19:30
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 109759
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Z całym szacunkiem ale nie bardzo widzę co ma wspolnego Twoja odpowiedz z moimi pytaniami.
Pozdrawiam
bumboos
Pozdrawiam
bumboos
- sobota, 10 lip 2010, 12:26
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 109759
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Dokładnie odpowiedziałeś sobie na pytania! Namnażanie drożdży przetrwalnikowych ma za zadanie z miliona komórek zrobić 100 miliardów, zaś suche drożdże zawierają 25 miliardów komórek w gramie, więc ilość ta jest wystarczająca do skopania tyłków dzikusom. Z tego co kolega kucyk napisał wynika że poł...
- środa, 7 lip 2010, 23:11
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
- Odpowiedzi: 349
- Odsłony: 209033
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Czy ktoś mógł by się wypowiedzieć w ilu litrach nastawu udało mu się dobrze go wyklarować używając 1 paczki Klarmedel`a?
Póki co na razie widzę rekord 40 litrów - mnie interesuje 60
Póki co na razie widzę rekord 40 litrów - mnie interesuje 60
- środa, 7 lip 2010, 18:26
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Destylat śmierdzący mlekiem
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6952
Re: cukrówka na drozdzach T3 - zapach zgnilizny
sprzęt 100% nie zawinił, oczywiście też naczynie do którego spływał spirytus było czyste- jedyna winą jaką mogę upatrzyć to faktycznie - zacier nie był sklarowany. Mam wiec kolejne pytanie- czy ponowna destylacja rozwiąże problem? Sam sprzęt jest bardzo profesjonalny - sam fakt że od początku prakty...
- środa, 7 lip 2010, 08:17
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Destylat śmierdzący mlekiem
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 6952
cukrówka na drozdzach T3 - zapach zgnilizny
witam Na kolumnie typu AAbratek zrobiłem destylat - wyszło ok 96 %. Wszystko ładnie pięknie tylko zapach destylatu jest porażający - nie czuć go bimbrem tylko jak gdyby zgniłym mlekiem. Była to zwykła cukrówka 23litry wody 7 kilo cukru i T3 drożdże. Mam pytanie jak wychodzą wam cukrówki na T3- jeste...