BLG -2 a ciągle bąbluje, o co chodzi?

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: krzys59 »

Nastawiłem zwykłą cukrówkę, 7 kg cukru, 22 litry wody, drożdże T3. Wszystko przebiegło bez problemu, to nie pierwszy nastaw, jedyne odstępstwo od standardu to dodałem sok pozostały z gruszek konserwowanych ze słoika, ale ...
Zgodnie z tym co do tej pory robiłem, po ok. tygodniu od nastawu powinno być wszystko przefermentowane.
Wydawało się, że jest już ok, po fermentacji, temperatury w pomieszczeniu z fementatorem około 20 st. Sprawdzam BLG, pokazuje mi -2 no to zamieszałem, odgazowałem, dodałem bentonit żeby się sklarowało i zamknąłem wszystko w beczce, czekając na sklarowanie. I tu :o :?: , w rurce nadal bąbluje, niewiele, co pół minuty, ale jednak. O co chodzi? Czy to dalej gazy pozostałe z fermentacji czy jakiś cud natury?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: BLG -2 a ciągle bąbluje, o co chodzi?

Post autor: Spiryt »

Przy takich proporcjach powinno być -4 blg
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: BLG -2 a ciągle bąbluje, o co chodzi?

Post autor: JanOkowita »

Pektyny z gruszki powoli się rozkładają do cukrów prostych i stąd efekt. Poczekaj jeszcze kilka dni.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: BLG -2 a ciągle bąbluje, o co chodzi?

Post autor: krzys59 »

Dzięki za podpowiedź, poczekam i zobaczę jak to się skończy. W sumie to i tak nie ma teraz czasu na destylację, planowałem na weekend, ale przez to bąblowanie odpuściłem, następny "wolny termin" to koniec tygodnia, mam nadzieję, że do tej pory wszystko się wyklaruje :)
Spiryt pisze:Przy takich proporcjach powinno być -4 blg
Do -4 nigdy nie doszedłem, -3 tak, ale niżej nie dało się, mimo dłuższego czekania

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: BLG -2 a ciągle bąbluje, o co chodzi?

Post autor: michal278 »

A gdzie poprawka na niecukry w nastawie? Owocowe i żytnie nigdy nie schodzą do -4.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: BLG -2 a ciągle bąbluje, o co chodzi?

Post autor: krzys59 »

Ale to trudno nazwać owocowym nastawem, litr zalewy w której były gruszki, na 22 litry wody nie powinien mieć na to większego wpływu. Tak czy inaczej na razie poczeka na rurki ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”