Bimber miętowy

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
ZANETA
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 24 cze 2023, 17:09
Podziękował: 1 raz

Post autor: ZANETA »

Witam 🤗 mam pytanie a raczej szukam odpowiedzi jak można zabarwić bimber żeby był smak miętowy i zielony kolor.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Bimber miętowy

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Zalać miętę bimbrem.
Ilość mięty i czas maceracji zależy od upodobań degustatora ;)
Trzymać w ciemnym miejscu bo zrobi się brązowe.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Bimber miętowy

Post autor: HeniekStarr »


Autor tematu
ZANETA
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 24 cze 2023, 17:09
Podziękował: 1 raz
Re: Bimber miętowy

Post autor: ZANETA »

A można przepis 😉

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Bimber miętowy

Post autor: HeniekStarr »

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Bimber miętowy

Post autor: Góral bagienny »

ZANETA pisze: wtorek, 27 cze 2023, 17:17 A można przepis 😉
50gr. mięty zalewamy 0,5l spraitem trzymamy około tygodnia.
200gr. cukru rozpuszczamy w 0,5l wody i mieszamy z spraitem z miętą.
Filtrujemy i odstawiamy na 3 miesiące w ciemne , chłodne miejsce.
Cukier można zastąpić miodem.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
ZANETA
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 24 cze 2023, 17:09
Podziękował: 1 raz
Re: Bimber miętowy

Post autor: ZANETA »

Dziękuję, a jak już mam gotowy bimber?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Bimber miętowy

Post autor: Góral bagienny »

:witam: W sensie rozrobiony :scratch:
Trzymać dłużej miętę i zamiast cukru użyć miodu, cukier ciężko się rozpuszcza w % :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”