Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
bercik99
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 13:51
Załączniki
Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: bercik99 » sobota, 18 maja 2019, 22:24

Witam serdecznie,

Mam wino ryżowe oddzielone już od ryżu i wczasuje się w balonie, widać jak lekko gazują bąbelki. Będę potrzebował zwolnić balon niedługo i kiedyś czytałem gdzieś że podgrzanie takiego wina w garnku do temperatury 50 stopni zabije resztkę drożdży i przestanie gazować co za tym idzie po butelkowaniu nie wystrzeli korków.

Czy ktoś z Was robił coś takiego ? praktykuje się taki sposób czy to ktoś wymyślił a nie jest to dobre dla wina ?

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

czytam
300
Posty: 334
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: czytam » niedziela, 19 maja 2019, 07:26

Siarka. Tylko siarka pomoże.


Autor tematu
bercik99
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 13:51
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: bercik99 » niedziela, 19 maja 2019, 14:55

"czytam"
Czy praktykowałeś kiedyś takie podgrzewanie i nie działa ? Siarka, wiem ale nie za bardzo chciałem dodawać do wina domowego.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2085
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: JanOkowita » niedziela, 19 maja 2019, 15:38

Wiem, że to chemia, ale przynajmniej zabezpieczy wino przed wtórną fermentacją i przed ew.zakażeniem:
https://alkohole-domowe.pl/stoper-fermentacji-spiritferm-10g-p673
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Online
Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6283
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: radius » niedziela, 19 maja 2019, 19:05

Szwagier winiarz, używa tego stopera i bardzo sobie chwali :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1318
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: mtx » niedziela, 19 maja 2019, 19:21

bercik99 pisze:czytałem gdzieś że podgrzanie takiego wina w garnku do temperatury 50 stopni zabije resztkę drożdży i przestanie gazować co za tym idzie po butelkowaniu nie wystrzeli korków.

Samo podgrzanie do 50*C może nie wystarczyć, ale pasteryzacja wina jest znana od dawna i w większości nie wpływa negatywnie na produkt końcowy, śmiem twierdzić, że wino pasteryzowane jest na pewno smaczniejsze niż siarkowane.
O stoperach fermentacji się nie wypowiem szerzej, bo nie używałem, ale w składzie zawierają siarczany także cóż... ;)

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2085
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: JanOkowita » niedziela, 19 maja 2019, 19:44

Siarczyn, nie siarczan. A to czyni różnicę. Można też zabutelkowane wino wstawić do piekarnika i je pasteryzować w 180 st.C przez 20 minut. Należy jedynie zadbać o to aby butelki nie stykały się ze sobą. Inna sprawa, że korek wówczas straci czas trwałości.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1318
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: mtx » niedziela, 19 maja 2019, 20:37

JanOkowita pisze:Siarczyn, nie siarczan. A to czyni różnicę.

Racja, mój błąd...
Pozdrawiam :piwo:
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 maja 2019, 20:51 przez mtx, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1912
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: .Gacek » niedziela, 19 maja 2019, 20:52

Ja trzymam wino w balonie przez cały rok, aż do następnych zbiorów. Wbrew wszelkim opiniom czasem mam tylko połowę gąsiorka, jak do tej pory nic się nie działo... Staram się nie używać piro bo później czuję to w winie. No i najważniejsze, że przy niektórych winach moim gościom mogę powiedzieć, że w kieliszku jest tylko moszcz z winogron i drożdże szlachetne ☺
Moja skromna rada jest taka aby wino z ryżu stało jak najdłużej w balonie tym bardziej, że ciężko się klaruje tak jak dzika róża. A na następny nastaw kup na rynku czy giełdzie "nowy stary" balon za 30 złotych, zawsze się przyda...
Pozdrawiam Gacek.


Autor tematu
bercik99
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 13:51
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: bercik99 » niedziela, 19 maja 2019, 21:10

Dziękuje za odpowiedz. Jak winko będzie już jakiś czas w cichej fermentacji i po dokładnym przyjrzeniu się nie będą widoczne bąbelki to już raczej nie wystrzelą mi korki ? czy to nie ma pewności mimo braku bąbelków ?

pozdrawiam

Mod.
Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 maja 2019, 22:16 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1912
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 20 maja 2019, 06:06

Nie ma pewności☺ dlatego u mnie wino stoi rok... gdy rozdaję bożolaka na święta to uprzedzam znajomych, że wino jest młode i muszą "uważać"... spróbuj podzielić wino na dwie części; jedną potraktuj pirosiarczynem a drugą przelej do szklanej damy z korkiem i rurką, sam ocenisz czy czuć różnicę.
Pozdrawiam Gacek.


Gammorin
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: Gammorin » poniedziałek, 24 cze 2019, 19:25

Podczepię się do tego tematu. W sobotę 22.06 dodałem siarkę do swoich nastawów. Pytanie do was panowie po jakim czasie nastaw powinien się zatrzymać z dalszą fermentacją, bo oba nastawy nadal pracują, bardzo wolno, ale nadal a mamy dziś 24.06.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 cze 2019, 19:33 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1912
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 24 cze 2019, 20:18

Najważniejsze abyś zastosował się do instrukcji na opakowaniu, tam dokładnie jest opisane dawkowanie. Po tygodniu nastaw powinien być nie do ruszenia... oczywiście są wyjątki typu drożdże bayanus G955, tu zachodzi czasem potrzeba dawkowania 150%.
Nie wiem czy tylko ja miałem takie problemy...
Pozdrawiam Gacek.


Gammorin
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: Gammorin » wtorek, 25 cze 2019, 19:07

Czyli do tygodnia jeszcze brakuję trochę, bo dodałem ją w sobotę... Czyli jak do następnej soboty nie zatrzyma się to będę myślał dalej.

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: sargas » wtorek, 25 cze 2019, 21:57

Nie ma to jak wino z beczki :)


Gammorin
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: Gammorin » niedziela, 30 cze 2019, 17:21

W sobotę 22.06 dodałem siarkę do swoich nastawów. Dałem 7g na nastaw 60l i 3g na nastaw 30l. Niestety fermentacja trwa dalej. Tzn, pracuje bardzo powoli, raz na kilka minut, kilkanaście. Pytanie ile teraz powinienem dodać siarki by nastaw całkowicie się zatrzymał. Nie chce przesadzić dlatego wole zapytać.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 cze 2019, 20:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1912
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: .Gacek » niedziela, 30 cze 2019, 20:56

Kurde blacha na prawdę nie chcę być złym prorokiem... Ale... jeżeli teraz dodasz siary w takiej samej ilości to gwarantuję Ci że będzie wyczuwalna w winie nawet za rok.
Zadaj sobie pytanie ile jeszcze wino może stać w balonie i czy już koniecznie musisz butelkować... być może kolejny tydzień ubije wszystkie małe suk.in.synki ☺
Pozdrawiam Gacek.


Gammorin
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: Gammorin » poniedziałek, 1 lip 2019, 12:10

Powiem Ci, że z taką częstotliwością jak teraz to pracowało przed dodaniem siarki. Bardzo wolno, ale systematycznie. Niedługo będzie rok od nastawienia, a one nadal pracują.

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1912
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: .Gacek » wtorek, 2 lip 2019, 05:58

Opisz nam to winko i jakie drożdże zadałeś, napisz też co to za stoper był używany.
Pozdrawiam Gacek.


Gammorin
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?

Postautor: Gammorin » wtorek, 2 lip 2019, 06:51

Tu jest temat mojego nastawu topic18646.html . Dałem 20kg jeżyn, 20l wody ,16kg cukru +3kg cukru po odcedzeniu owoców. Wiem, że za dużo cukru dałem, ale to mój debiut był, dlatego eksperymentowałem. W pewnym momencie nastaw mi się zatrzymał i dodałem jeszcze raz drożdże winne, wtedy znów ruszyło i pracuje do tej pory... W tamtym temacie wszystko jest ładnie opisane, z datami i jak przebiegał cały proces.
Co do drożdży jakie dałem za pierwszym i drugim razem to niestety nie pamiętam :(.
A jeżeli chodzi o pirosiarczyn potasu to dodałem ten https://sklep.swiatkwiatow.pl/pirosiarczyn-potasu-do-stabilizacji-moszczow-i-win-10-g.html?gclid=EAIaIQobChMI_LzZ3MSV4wIVD8qyCh10QgTgEAYYASABEgKdWvD_BwE , tylko nie 10g a 7g, bo 3g dałem do drugiego nastawu z winogron.


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości