-
-
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 13:51
- Załączniki
Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Witam serdecznie,
Mam wino ryżowe oddzielone już od ryżu i wczasuje się w balonie, widać jak lekko gazują bąbelki. Będę potrzebował zwolnić balon niedługo i kiedyś czytałem gdzieś że podgrzanie takiego wina w garnku do temperatury 50 stopni zabije resztkę drożdży i przestanie gazować co za tym idzie po butelkowaniu nie wystrzeli korków.
Czy ktoś z Was robił coś takiego ? praktykuje się taki sposób czy to ktoś wymyślił a nie jest to dobre dla wina ?
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Mam wino ryżowe oddzielone już od ryżu i wczasuje się w balonie, widać jak lekko gazują bąbelki. Będę potrzebował zwolnić balon niedługo i kiedyś czytałem gdzieś że podgrzanie takiego wina w garnku do temperatury 50 stopni zabije resztkę drożdży i przestanie gazować co za tym idzie po butelkowaniu nie wystrzeli korków.
Czy ktoś z Was robił coś takiego ? praktykuje się taki sposób czy to ktoś wymyślił a nie jest to dobre dla wina ?
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Siarka. Tylko siarka pomoże.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 13:51
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
"czytam"
Czy praktykowałeś kiedyś takie podgrzewanie i nie działa ? Siarka, wiem ale nie za bardzo chciałem dodawać do wina domowego.
Czy praktykowałeś kiedyś takie podgrzewanie i nie działa ? Siarka, wiem ale nie za bardzo chciałem dodawać do wina domowego.
-
- Posty: 2085
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Wiem, że to chemia, ale przynajmniej zabezpieczy wino przed wtórną fermentacją i przed ew.zakażeniem:
https://alkohole-domowe.pl/stoper-fermentacji-spiritferm-10g-p673
https://alkohole-domowe.pl/stoper-fermentacji-spiritferm-10g-p673
-
Online
- Posty: 6283
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Szwagier winiarz, używa tego stopera i bardzo sobie chwali 

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1318
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Samo podgrzanie do 50*C może nie wystarczyć, ale pasteryzacja wina jest znana od dawna i w większości nie wpływa negatywnie na produkt końcowy, śmiem twierdzić, że wino pasteryzowane jest na pewno smaczniejsze niż siarkowane.
O stoperach fermentacji się nie wypowiem szerzej, bo nie używałem, ale w składzie zawierają siarczany także cóż...
bercik99 pisze:czytałem gdzieś że podgrzanie takiego wina w garnku do temperatury 50 stopni zabije resztkę drożdży i przestanie gazować co za tym idzie po butelkowaniu nie wystrzeli korków.
Samo podgrzanie do 50*C może nie wystarczyć, ale pasteryzacja wina jest znana od dawna i w większości nie wpływa negatywnie na produkt końcowy, śmiem twierdzić, że wino pasteryzowane jest na pewno smaczniejsze niż siarkowane.
O stoperach fermentacji się nie wypowiem szerzej, bo nie używałem, ale w składzie zawierają siarczany także cóż...

-
- Posty: 2085
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Siarczyn, nie siarczan. A to czyni różnicę. Można też zabutelkowane wino wstawić do piekarnika i je pasteryzować w 180 st.C przez 20 minut. Należy jedynie zadbać o to aby butelki nie stykały się ze sobą. Inna sprawa, że korek wówczas straci czas trwałości.
-
- Posty: 1318
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Racja, mój błąd...
Pozdrawiam
JanOkowita pisze:Siarczyn, nie siarczan. A to czyni różnicę.
Racja, mój błąd...
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony niedziela, 19 maja 2019, 20:51 przez mtx, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1912
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Ja trzymam wino w balonie przez cały rok, aż do następnych zbiorów. Wbrew wszelkim opiniom czasem mam tylko połowę gąsiorka, jak do tej pory nic się nie działo... Staram się nie używać piro bo później czuję to w winie. No i najważniejsze, że przy niektórych winach moim gościom mogę powiedzieć, że w kieliszku jest tylko moszcz z winogron i drożdże szlachetne ☺
Moja skromna rada jest taka aby wino z ryżu stało jak najdłużej w balonie tym bardziej, że ciężko się klaruje tak jak dzika róża. A na następny nastaw kup na rynku czy giełdzie "nowy stary" balon za 30 złotych, zawsze się przyda...
Moja skromna rada jest taka aby wino z ryżu stało jak najdłużej w balonie tym bardziej, że ciężko się klaruje tak jak dzika róża. A na następny nastaw kup na rynku czy giełdzie "nowy stary" balon za 30 złotych, zawsze się przyda...
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 13:51
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Dziękuje za odpowiedz. Jak winko będzie już jakiś czas w cichej fermentacji i po dokładnym przyjrzeniu się nie będą widoczne bąbelki to już raczej nie wystrzelą mi korki ? czy to nie ma pewności mimo braku bąbelków ?
pozdrawiam
Mod.
Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości.
pozdrawiam
Mod.
Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 maja 2019, 22:16 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1912
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Nie ma pewności☺ dlatego u mnie wino stoi rok... gdy rozdaję bożolaka na święta to uprzedzam znajomych, że wino jest młode i muszą "uważać"... spróbuj podzielić wino na dwie części; jedną potraktuj pirosiarczynem a drugą przelej do szklanej damy z korkiem i rurką, sam ocenisz czy czuć różnicę.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 51
- Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Podczepię się do tego tematu. W sobotę 22.06 dodałem siarkę do swoich nastawów. Pytanie do was panowie po jakim czasie nastaw powinien się zatrzymać z dalszą fermentacją, bo oba nastawy nadal pracują, bardzo wolno, ale nadal a mamy dziś 24.06.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 cze 2019, 19:33 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1912
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Najważniejsze abyś zastosował się do instrukcji na opakowaniu, tam dokładnie jest opisane dawkowanie. Po tygodniu nastaw powinien być nie do ruszenia... oczywiście są wyjątki typu drożdże bayanus G955, tu zachodzi czasem potrzeba dawkowania 150%.
Nie wiem czy tylko ja miałem takie problemy...
Nie wiem czy tylko ja miałem takie problemy...
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 51
- Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Czyli do tygodnia jeszcze brakuję trochę, bo dodałem ją w sobotę... Czyli jak do następnej soboty nie zatrzyma się to będę myślał dalej.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Nie ma to jak wino z beczki 

-
- Posty: 51
- Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
W sobotę 22.06 dodałem siarkę do swoich nastawów. Dałem 7g na nastaw 60l i 3g na nastaw 30l. Niestety fermentacja trwa dalej. Tzn, pracuje bardzo powoli, raz na kilka minut, kilkanaście. Pytanie ile teraz powinienem dodać siarki by nastaw całkowicie się zatrzymał. Nie chce przesadzić dlatego wole zapytać.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 cze 2019, 20:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1912
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Kurde blacha na prawdę nie chcę być złym prorokiem... Ale... jeżeli teraz dodasz siary w takiej samej ilości to gwarantuję Ci że będzie wyczuwalna w winie nawet za rok.
Zadaj sobie pytanie ile jeszcze wino może stać w balonie i czy już koniecznie musisz butelkować... być może kolejny tydzień ubije wszystkie małe suk.in.synki ☺
Zadaj sobie pytanie ile jeszcze wino może stać w balonie i czy już koniecznie musisz butelkować... być może kolejny tydzień ubije wszystkie małe suk.in.synki ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 51
- Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Powiem Ci, że z taką częstotliwością jak teraz to pracowało przed dodaniem siarki. Bardzo wolno, ale systematycznie. Niedługo będzie rok od nastawienia, a one nadal pracują.
-
- Posty: 1912
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Opisz nam to winko i jakie drożdże zadałeś, napisz też co to za stoper był używany.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 51
- Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
- Załączniki
Re: Czy warto podgrzewać wino przed butelkowaniem ?
Tu jest temat mojego nastawu topic18646.html . Dałem 20kg jeżyn, 20l wody ,16kg cukru +3kg cukru po odcedzeniu owoców. Wiem, że za dużo cukru dałem, ale to mój debiut był, dlatego eksperymentowałem. W pewnym momencie nastaw mi się zatrzymał i dodałem jeszcze raz drożdże winne, wtedy znów ruszyło i pracuje do tej pory... W tamtym temacie wszystko jest ładnie opisane, z datami i jak przebiegał cały proces.
Co do drożdży jakie dałem za pierwszym i drugim razem to niestety nie pamiętam
.
A jeżeli chodzi o pirosiarczyn potasu to dodałem ten https://sklep.swiatkwiatow.pl/pirosiarczyn-potasu-do-stabilizacji-moszczow-i-win-10-g.html?gclid=EAIaIQobChMI_LzZ3MSV4wIVD8qyCh10QgTgEAYYASABEgKdWvD_BwE , tylko nie 10g a 7g, bo 3g dałem do drugiego nastawu z winogron.
Co do drożdży jakie dałem za pierwszym i drugim razem to niestety nie pamiętam

A jeżeli chodzi o pirosiarczyn potasu to dodałem ten https://sklep.swiatkwiatow.pl/pirosiarczyn-potasu-do-stabilizacji-moszczow-i-win-10-g.html?gclid=EAIaIQobChMI_LzZ3MSV4wIVD8qyCh10QgTgEAYYASABEgKdWvD_BwE , tylko nie 10g a 7g, bo 3g dałem do drugiego nastawu z winogron.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości