Beczka 200l nastaw się grzeje

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Elmo
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 14 gru 2018, 21:23
Krótko o sobie: Blazen
Ulubiony Alkohol: Perła Chmielowa
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Elmo »

Witam,

Trafiła mi się beczka 220L, wcześniej używałem 2x 60L i na szybko zrobiłem w niej nastaw:
44kg cukru + 165L wody + 4x MS. Bardzo dobrze napowietrzyłem i dodałem drożdże przy 27*C
Przeniosłem się z nastawem do starego garażu, gdzie temp jest praktycznie taka sama jak na zewnątrz, więc całą beczkę okleiłem z każdej strony styrodurem i pianką montażową. Po pierwszej dobie temp 28,3*C, dzisiaj rano (2 doba) 36,3*C więc zacząłem czytać, co nie tak zrobiłem. Doczytałem, że powinienem użyć drożdży do dużych nastawów, że nastaw może się przegrzać i ewentualne jak padną drożdże to mogę wsypać kolejne (dedykowane do takiego nastawu).

Do brzegu - górę styroduru odsłoniłem by ochłodzić nastaw. gdy temp spadnie do ok 22*C ponownie chcę zakleić "inkubator" styrodurem (oczywiście jeżeli drożdże przeżyją) gdyż wyjeżdżam na kilka dni. Z tego co się orientuje to tlen drożdżom potrzebny jest na początku do rozmnażania później pracują beztlenowo czy może lepiej zostawić szczelinę? Tylko boję się, że w zimne noce i dni temp może spaść za nisko dla dobra drożdży. I drugie pytanie: jakie drożdże byście polecili dla takich nastawów i czy również dawać pół opakowania względem propozycji na opakowaniu?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 lut 2024, 17:18 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1850
Posty: 1890
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 207 razy
Re: Beczka 200l nastaw się grzeje

Post autor: drgranatt »

Elmo pisze: niedziela, 25 lut 2024, 11:46 Witam,

Trafiła mi się beczka 220L, wcześniej używałem 2x 60L i na szybko zrobiłem w niej nastaw:
44kg cukru + 165L wody + 4x MS. Bardzo dobrze napowietrzyłem i dodałem drożdże przy 27*C

I drugie pytanie: jakie drożdże byście polecili dla takich nastawów i czy również dawać pół opakowania względem propozycji na opakowaniu?
Do dużych nastawów używaj drożdże Black Label.
MS nie są dobre.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

tanczacy-z-drozdzami
200
Posty: 246
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Beczka 200l nastaw się grzeje

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

To może prościej w drugą stronę - zlikwiduj część izolacji, nawet przy 10C drożdże będą pracować, tylko wolniej. Jako bonus będziesz miał mniej fuzli :D Ewentualnie jakaś duża grzałka akwariowa z termostatem jako zabezpieczenie aby w zimną noc nie spadło poniżej jakiejś zadanej temperatury.

Chyba wygodniej niż przegrzać drożdże i restartować fermentację

Autor tematu
Elmo
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 14 gru 2018, 21:23
Krótko o sobie: Blazen
Ulubiony Alkohol: Perła Chmielowa
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Re: Beczka 200l nastaw się grzeje

Post autor: Elmo »

Zrobiłem jak napisałeś, ściągnąłem izolację z góry i dzisiaj rano 23°C i -2blg, więc już nic na fazie nie poradzę. Na przyszłość zaopatrzę się w grzalkę na wszelki wypadek i wstawię grzejnik. Przerzucę się też na BL i wypróbuje jakieś drożdże do dużych nastawów. Dziękuję obu kolegom za rady.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”