Baaardzo leciwe wino, 30-35 letnie

Pokaż, co trzymasz w piwnicy! Pochwal się własnymi wyrobami!
Dział dla każdego, kto ma coś do pokazania z własnej fabryki alkoholi.

Autor tematu
Zbynek12
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 1 sty 2023, 23:54
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: Zbynek12 »

Wyciągnąłem z depozytu bardzo stare wino domowe. Ok. 30-35-letnie.

Wiedziałem, że sobie leży w piwnicy, ale że dostęp był latami zasłonięty innymi gratami i nie wołało: „jeść!”, to sobie leżało. Kilka butelek.
Nie bardzo wiem, jak i z czego było zrobione. Prawdopodobnie porzeczkowe.
Butelki wyłącznie zakręcane. Były w pozycji leżącej.
Osad na dnie (czyli boku) jest. Może nie do końca odfiltrowane. Smak ok – owocowo-kwaśno-słodko-goryczkowy i alkohol szczypie w język. Konsystencja gęstsza niż wino, nawet słodkie. Zapach jak nalewka z dodatkiem spirytusu. Mimo szczypania w język nie ma „kopa” od alkoholu. Coś jak 11-13% wino. Więc nie jest to stricte nalewka. Tym bardziej, że było przechowywane w kartonie w pozycji leżącej, jak należy to robić z winem. Wiem jak smakuje 30-letnia nalewka wiśniowa, więc jakieś porównanie mam.
Co powiecie o tym zabytku? Czy to było wzmocnione cukrem i spirytusem wino, czy po prostu zgęstniało z biegiem lat. Alkohol raczej nie wyparował? Butelki wydają się wypełnione w odpowiednio dużej ilości.
--
Pozdrawiam
Zbynek
promocja
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Baaardzo leciwe wino, 30-35 letnie

Post autor: kiwitom23 »

Jeżeli warunki przechowywania lub butelkowania nie są odpowiednie to wino zamienia się w galaretkę z czasem. Zmienia też smak. Miałem do czynienia z takimi winami, można je jeść łyżeczką. W winie nie powinno być osadu. Ja bym obstawiał zakrętkę, wino "oddycha" przez korek. Wiem, że ostatnio wmawia nam się, że zakrętki przy winie to nic złego, ale to dotyczy leżakowania do 2, 3 lat maksymalnie, później już uwidacznia się przewaga korka.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 211 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Baaardzo leciwe wino, 30-35 letnie

Post autor: Skir »

Osad to normalna rzecz. Szczególnie dla win czerwonych. To różne ciała stałe i taniny. Jeżeli są, to wino powinno być bardziej delikatne. Jeżeli nawet rozlewane było do butelek jako klarowne, w ciągu kilkudziesięciu lat na pewno jeszcze pojawi się delikatny osad, szczególnie, jeżeli nie było ono ruszane w tym czasie. Warto przed degustacją, na kilka godzin wcześniej, zlać do karafki delikatnie znad osadu.
O wyższości korka nad nakrętką nie ma co mówić. Niestety coraz więcej mamy "naukowych" teorii o neutralności nakrętek.
Jeżeli powstało w końcu lat osiemdziesiątych, to sądzę, że dodawano cukier. Owoce w naszym klimacie nie są na tyle słodkie, szczególnie porzeczki i najczęściej wzmacniano je cukrem. Mój ojciec wino porzeczkowe z dodatkiem cukru wzmacniał jeszcze potem domowym spirytusem - strasznie kopało, a do dzis jeszcze mnie otrząsa, jak przypomnę sobie ten smak. :).
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 sty 2023, 09:34 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Baaardzo leciwe wino, 30-35 letnie

Post autor: Lootzek »

"Tym bardziej, że było przechowywane w kartonie w pozycji leżącej, jak należy to robić z winem."

Trochę odkopię kilkumiesięczny temat ;).
O ile się orientuję, taka pozycja przechowywania ma na celu zapobieżenie rozsychaniu korka i tyczy zamknięcia korkiem naturalnym. Przy zakrętkach metalowych może (ale nie musi) skończyć się wręcz przekorodowaniem metalu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alkoholowe Zbiory”