Witam,
mam w planach bimberek z żyta w/g przepisu słód jęczmienny + zmielone żyto + drożdże( w dużym skrócie). Moje pytanie dotyczy drożdży Coobra Whisky. Otóż powinny one być stosowane ( tak jest napisane na opakowaniu drożdży) z enzymem amylazy . Czy muszę go dawać skoro słód jęczmienny zawiera już enzymy amylazy w sobie ?
Amylaza w słodzie
-
online
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Amylaza w słodzie
Amylaza, która jest w opisie drożdży Coobra whisky, to enzym upłynniający - alfa amylaza rozkładający skrobię na dekstryny. W słodzie, w większości zawarty jest enzym beta amylaza, scukrzający skrobię. Resztę pracy wykonuje enzym zawarty wraz z drożdżami.
Przy zacierach zbożowych, zwłaszcza robionych z dużą ilością mąki, enzym upłynniający jest wręcz niezbędny aby podczas zacierania nie zrobił nam się klej zamiast zacieru
Przy zacierach zbożowych, zwłaszcza robionych z dużą ilością mąki, enzym upłynniający jest wręcz niezbędny aby podczas zacierania nie zrobił nam się klej zamiast zacieru
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Amylaza w słodzie
Tylko że mój przepis mówi o tym żeby do gorącej wody wsypać słód + zmielone żyto, następnie wymieszać, jak ostygnie posypać drożdżami ... Opis stosowania enzymu amylazy burzy mi całkowicie ten plan ze względu na stosowanie cukru itp. A przecież słód jęczmienny zawiera zarówno a jak i b amylazę .
>Alkohol twój wróg, żeby go zwalczyć, trzeba go dobrze poznać<
-
online
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Amylaza w słodzie
Ja bym go wsypał do wody o temp. 90oC i wsypał żyto. Dobrze wymieszał i poczekał aż temp. spadnie do 65oC i dopiero wtedy wsypał słód. Dobrze izolowany fermentator będzie utrzymywał temperaturę potrzebną do działania enzymu scukrzającego zawartego w słodzie. No i na koniec, gdy już temp. spadnie do ok. 30oC, drożdże
SPIRITUS FLAT UBI VULT