Serwus
Czy etanol szybko się utlenia i może zmienić się w coś szkodliwego?
Miałem surówkę 60% w garnku i stala przez prawie tydzień otwarta (zapomniałem nałożyć pokrywkę). Utopiło sie w niej chyba z 10 owocówek. Czy taki alkohol nadaje się do ponownej obróbki?
Po wiadomo jakim wirusie trochę jest słabo z wyłapywaniem na węch, ale wydaje się być ok.
Ciężko znaleźć jest coś w internecie konkretnego na temat "utleniania" z reguły to mówi się, że "zakręć bo wyparuje" a nie, że "utleni się "
Alkohol w naczyniu z dostępem powietrza - utlenianie
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
- Posty: 716
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 142 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
- Kontakt:
Re: Alkohol w naczyniu z dostępem powietrza - utlenianie
Proces utleniania to nie to samo co parowanie.