![Very Happy :D](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Alkohol w kokosie
-
Autor tematu - Posty: 2397
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 211 razy
Niedawno kupiłem dwa kokosy, w oby dwóch chlupotało. Jeden poszedł do posadzenia na palmę, a drugi przewierciłem delikatnie, i wylałem z niego wodę. A w jej miejsce nalałem rumu, i zakorkowałem wystruganym kołeczkiem z dębu. Jak na razie, rum w nim ładnie pachnie, tak lekko kokosem. Ale to jest dopiero trzeci dzień. Robił już ktoś, już taki eksperyment? ![Very Happy :D](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
![Very Happy :D](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Ostatnio zmieniony piątek, 2 maja 2014, 22:14 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
![Obrazek](https://alkohole-domowe.com/forum/images/jack.jpg)
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Re: Alkohol w kokosie
Uważaj na zbyt długi kontakt kokosu (białej części) z alkoholem, lubi pojawiać się nieprzyjemna goryczka. Wspominałem o niej przy stosowaniu wiórków kokosowych http://alkohole-domowe.com/forum/post96751.html#p96751.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 2397
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 211 razy
Re: Alkohol w kokosie
Sprostuję trochę, wylałem ją do szklanki, a później wypiłem. Jest słodka w smaku, fajnie by się komponowała w drinkach.
@gr000by wiem, o goryczce dlatego co jakiś czas będę kontrolował proces.
Mam zamiar tego kokosa zalewać kila razy, bo jego wadę jest mała pojemność, coś około 80ml. A będę raczej butelkował, w butelki 100ml z dodatkiem kilku kropel soku z limonki. Na lato będą super, coś jak piersiówka.![Wink ;-)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_wink.gif)
@gr000by wiem, o goryczce dlatego co jakiś czas będę kontrolował proces.
Mam zamiar tego kokosa zalewać kila razy, bo jego wadę jest mała pojemność, coś około 80ml. A będę raczej butelkował, w butelki 100ml z dodatkiem kilku kropel soku z limonki. Na lato będą super, coś jak piersiówka.
![Wink ;-)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_wink.gif)
![Obrazek](https://alkohole-domowe.com/forum/images/jack.jpg)
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Alkohol w kokosie
Kolego Kamal!
A ja Ci radzę inaczej, oderwij biały miąższ od skorupki, pokrój go na małe paski i wrzuć to do słoika szklanego i zalej rumem /większa ilością/, przy Twoim sposobie to straszna zabawa, a kontrolować możesz zawsze jeśli chodzi o goryczkę.....
Zwróć uwagę, że świeży kokos ma bardziej intensywny smak niż ten we wiorkach....![Very Happy :D](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
A ja Ci radzę inaczej, oderwij biały miąższ od skorupki, pokrój go na małe paski i wrzuć to do słoika szklanego i zalej rumem /większa ilością/, przy Twoim sposobie to straszna zabawa, a kontrolować możesz zawsze jeśli chodzi o goryczkę.....
Zwróć uwagę, że świeży kokos ma bardziej intensywny smak niż ten we wiorkach....
![Very Happy :D](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
-
Autor tematu - Posty: 2397
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 211 razy
Re: Alkohol w kokosie
Straszna zabawa to faktycznie jest, ale i efekt będzie fajny jak ktoś mnie odwiedzi, a ja mu naleje rumu z kokosa do kieliszka.
![Wink ;)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_wink.gif)
![Wink ;)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_wink.gif)
Ten sposób wykorzystam, jak będę potrzebował szybko dużej ilości rumu kokosowego. Np. na jakieś spotkanie z kolegami.oderwij biały miąższ od skorupki, pokrój go na małe paski i wrzuć to do słoika szklanego i zalej rumem /większa ilością/
![Wink ;)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_wink.gif)
Wiem, i dlatego rum z kokosa powinien smakować o niebo lepiej niż ten na wiórkach.Zwróć uwagę, że świeży kokos ma bardziej intensywny smak niż ten we wiorkach....
![Wink ;)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_wink.gif)
Ostatnio zmieniony piątek, 2 maja 2014, 21:58 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
![Obrazek](https://alkohole-domowe.com/forum/images/jack.jpg)
-
Autor tematu - Posty: 2397
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 211 razy
Re: Alkohol w kokosie
Dzisiaj rozłupałem kokosa. Oderwałem kopre, i tu problem bo na niej została brązowa skórka. Ale się namęczyłem, żeby kopra od tego odeszła. Musiałem ją od tej skórki odkroić.
A Ty klodku4 jak odrywasz kopre, i kroisz to też zostaje Ci ta skórka. Jak tak, to jak sobie z nią radzisz?![Smile :-)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_smile.gif)
![Smile :-)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_smile.gif)
A Ty klodku4 jak odrywasz kopre, i kroisz to też zostaje Ci ta skórka. Jak tak, to jak sobie z nią radzisz?
![Smile :-)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_smile.gif)
![Obrazek](https://alkohole-domowe.com/forum/images/jack.jpg)
-
- Posty: 216
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Alkohol w kokosie
Nie wiem jaki efekt chcesz osiągnąć ale takie suche kokosy to tylko wersja ozdobna , możesz kupić kokosy które mają w sobie jeszcze mleczko zdatne do picia . Można by wtedy też go zalać jakimś alko , ale wówczas kokos wygląda całkiem inaczej i jest dość miękki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 2397
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 211 razy
Re: Alkohol w kokosie
Wyciągam aromat kokosa, i wizualnie fajnie to wygląda
Kupowałem te kokosy też, ale nie praktykowałem z nimi, lecz jak będę w Auchan i będą to wezmę teraz je do testów.
K.
Edytacja
Musiałem korek zmienić, bo okazał się nieszczelny
.
I przy okazji zrobiłem grawer
K.
![Wink ;)](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_wink.gif)
Kupowałem te kokosy też, ale nie praktykowałem z nimi, lecz jak będę w Auchan i będą to wezmę teraz je do testów.
K.
Edytacja
Musiałem korek zmienić, bo okazał się nieszczelny
![Sad :(](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_e_sad.gif)
I przy okazji zrobiłem grawer
![Razz :P](https://alkohole-domowe.com/forum/images/smilies/icon_razz.gif)
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 kwie 2024, 22:26 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
![Obrazek](https://alkohole-domowe.com/forum/images/jack.jpg)