Alkohol w kokosie

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Niedawno kupiłem dwa kokosy, w oby dwóch chlupotało. Jeden poszedł do posadzenia na palmę, a drugi przewierciłem delikatnie, i wylałem z niego wodę. A w jej miejsce nalałem rumu, i zakorkowałem wystruganym kołeczkiem z dębu. Jak na razie, rum w nim ładnie pachnie, tak lekko kokosem. Ale to jest dopiero trzeci dzień. Robił już ktoś, już taki eksperyment? :D
Ostatnio zmieniony piątek, 2 maja 2014, 22:14 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
alembiki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: gr000by »

Uważaj na zbyt długi kontakt kokosu (białej części) z alkoholem, lubi pojawiać się nieprzyjemna goryczka. Wspominałem o niej przy stosowaniu wiórków kokosowych http://alkohole-domowe.com/forum/post96751.html#p96751.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: lesgo58 »

Kamal pisze:a drugi przewierciłem delikatnie, i wylałem z niego wodę.
Tę wodę się pije, a nie wylewa.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: Kamal »

Sprostuję trochę, wylałem ją do szklanki, a później wypiłem. Jest słodka w smaku, fajnie by się komponowała w drinkach.
@gr000by wiem, o goryczce dlatego co jakiś czas będę kontrolował proces.
Mam zamiar tego kokosa zalewać kila razy, bo jego wadę jest mała pojemność, coś około 80ml. A będę raczej butelkował, w butelki 100ml z dodatkiem kilku kropel soku z limonki. Na lato będą super, coś jak piersiówka. ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Alkohol w kokosie

Post autor: klodek4 »

Kolego Kamal!
A ja Ci radzę inaczej, oderwij biały miąższ od skorupki, pokrój go na małe paski i wrzuć to do słoika szklanego i zalej rumem /większa ilością/, przy Twoim sposobie to straszna zabawa, a kontrolować możesz zawsze jeśli chodzi o goryczkę.....
Zwróć uwagę, że świeży kokos ma bardziej intensywny smak niż ten we wiorkach....:D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: Kamal »

Straszna zabawa to faktycznie jest, ale i efekt będzie fajny jak ktoś mnie odwiedzi, a ja mu naleje rumu z kokosa do kieliszka. ;)
oderwij biały miąższ od skorupki, pokrój go na małe paski i wrzuć to do słoika szklanego i zalej rumem /większa ilością/
Ten sposób wykorzystam, jak będę potrzebował szybko dużej ilości rumu kokosowego. Np. na jakieś spotkanie z kolegami. ;)
Zwróć uwagę, że świeży kokos ma bardziej intensywny smak niż ten we wiorkach....:D
Wiem, i dlatego rum z kokosa powinien smakować o niebo lepiej niż ten na wiórkach. ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 2 maja 2014, 21:58 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Alkohol w kokosie

Post autor: klodek4 »

Taki dyżurny kokos zawsze może sobie stać, a do słoika wrzuć świeży kokos, to tak na przyszłość, robiłem próby na wiorkach i na świeżym, więc wiem co piszę, pozdrawiam
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: Kamal »

Jak będą w sklepie kokosy z chlupiącą wodą, to kupię i zastosuję się do Twoich rad kłodku4. :D
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: Kamal »

Dzisiaj rozłupałem kokosa. Oderwałem kopre, i tu problem bo na niej została brązowa skórka. Ale się namęczyłem, żeby kopra od tego odeszła. Musiałem ją od tej skórki odkroić. :-)
A Ty klodku4 jak odrywasz kopre, i kroisz to też zostaje Ci ta skórka. Jak tak, to jak sobie z nią radzisz? :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: klodek4 »

No niestety jest z tym trochę roboty i dłubaniny, ja poszedłem na skróty i kupiłem kokosa już obranego z tej skóry, tutaj sprzedają w tym stanie na straganach na targu.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: eldier »

Ja to robiłem obieraczką. Jak były dość duże kawałki to nawet sprawnie to szło ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: Kamal »

Powrót do zabawy :pije:

Tym razem kokos sporo większy, i korek zamiast kawałka drewna.
Drugi kokos, sfermentowany się trafił :)( i lipa z niego. Jedynie na ozdobę łupina :smiech:
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 203
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: marian.naworski »

Nie wiem jaki efekt chcesz osiągnąć ale takie suche kokosy to tylko wersja ozdobna , możesz kupić kokosy które mają w sobie jeszcze mleczko zdatne do picia . Można by wtedy też go zalać jakimś alko , ale wówczas kokos wygląda całkiem inaczej i jest dość miękki.
Screenshot_20240401_173021_Firefox.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Alkohol w kokosie

Post autor: Kamal »

Wyciągam aromat kokosa, i wizualnie fajnie to wygląda ;)
Kupowałem te kokosy też, ale nie praktykowałem z nimi, lecz jak będę w Auchan i będą to wezmę teraz je do testów.
K.

Edytacja

Musiałem korek zmienić, bo okazał się nieszczelny :(.
I przy okazji zrobiłem grawer :P
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 kwie 2024, 22:26 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”