Alcatec 23% turbo yeast na duże nastawy?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Tanantos
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 21:19

Post autor: Tanantos »

Witam wszystkich psotników,
mam jedno dość ważne dla mnie przynajmniej pytanie.
Czy ktoś próbował drożdzy alcatec23% z glukozą ale na wieksze nastawy?
Bo przez niedopatrzenie zamówiłem jedną paczke na 150l i się zastanawiam czy zarobić czy też domówić jeszcze paczke albo 2 i dopiero wtedy.
Z góry dziękuje za informacje
Pozdrawiam

zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Alcatec 23% turbo yeast na duże nastawy?

Post autor: zor-ro1970 »

Gdzie kupiłeś paczkę tych drożdży na 150 litrów???
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Alcatec 23% turbo yeast na duże nastawy?

Post autor: Emiel Regis »

Powinny dać radę ale zajmie to sporo czasu.
Zrób na początek wg. przepisu na opakowaniu i stopniowo w ciągu następnych dni dolewaj wody z glukozą, musisz też zadbać o dodatkową pożywkę, np przecier pomidorowy, pulpa jabłkowa, przegotowane drożdże piekarnicze itp.
Rób tak żeby blg nie podnosił się na raz o więcej niż 7-8, a dolewaj jak dochodzi do 0.
Mnie się tak udało jedną paczuszką drożdży Tokay zrobić 110 l wina zbożowego. Nie chodziło o oszczędności, po prostu miałem co kilka dni gorący dunder ze zbożówki- w nim zacierałem porcję ziarna i dolewałem do pracującej zawartości w beczce, obserwując co też będzie się działo :?
Ważna zasada- powoli i systematycznie. Nawet pokusiłbym się o opinie że w ten sposób można osiągnąć lepsze efekty bo powiększony nastaw się nie przegrzewa.
Dobra metoda dla cierpliwych.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
Tanantos
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 21:19
Re: Alcatec 23% turbo yeast na duże nastawy?

Post autor: Tanantos »

Witam,
panowie psotnicy mam problem. Zgodnie z tym co napisałem wstawiłem nastaw jakiś tydzień temu z jedną paczka drożdży, nie ruszył ale wtedy nie wiem co mi odbiło i wrzuciłem je do nastawu o temp. ok 10 stopni C. Po paru dniach zabrałem beczkę z miejsca gdzie stała wstawiłem do pomieszczenia ok 14 stopni wrzuciłem grzałkę akwarystyczną nagrzałem nastaw do 19-21 stopni i wrzuciłem kolejne 2 paczki Alcatec 23%. Nastaw stoi od 8-10 godzin z grzałką żeby temp nie spadła. Jest leciutko zapieniony ale nie chce ruszyć jak to powinno działać przy drożdżach turbo. I pytanie do was co zrobić?? Nie chce zmarnować 63 kg glukozy bo to smutne by było.
Proporcje w tym momencie wyglądają tak że mam 150 l w tym 63 kg glukozy i jak pisałem już 3 paczki drożdży.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
I pozdrawiam.
ps
jak to nie ruszy to są jakieś inne drożdże które mi wyciągną kolo 22 % chociaż z glukozy?

Witam,
Pisałem wcześniej posta, jest chyba sprawdzany przez moderatora. Ale jest jednak większy problem... Uświadomiłem sobie ze zamiast pożywki wsypalem pirosiarczyn potasu... Czy da się coś z tym zrobić, żebym nie zmarnował tej glukozy. Bo to 63 kg to nie mało.
Pozdrawiam panów psotnikow

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Alcatec 23% turbo yeast na duże nastawy?

Post autor: wawaldek11 »

Jakie masz Blg? Bo wychodzi spore - ok. 2 l wody na kilogram glukozy.
Nastaw trzeba dobrze "przewietrzyć" przez przelewanie bądź silne napowietrzanie np. pompką akwariową aby usunąć resztki Twojej "pożywki".
Następnie zrób próbę restartu na małej ilości np. 1 - 5l za pomocą posiadanych drożdży, lub dedykowanych do restartu. Próbkę ustaw w ciepłym (20 - 25*C) miejscu. Jak wystartuje możesz zaszczepić cały nastaw, ale po sprowadzeniu do max 25 Blg.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Tanantos
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 21:19
Re: Alcatec 23% turbo yeast na duże nastawy?

Post autor: Tanantos »

Dzięki za pomoc,
napowietrzanie sprężarką i wiertarką pomogło. Nastaw sam ruszył na 2 dzień.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”