Witam wszystkich psotników,
mam jedno dość ważne dla mnie przynajmniej pytanie.
Czy ktoś próbował drożdzy alcatec23% z glukozą ale na wieksze nastawy?
Bo przez niedopatrzenie zamówiłem jedną paczke na 150l i się zastanawiam czy zarobić czy też domówić jeszcze paczke albo 2 i dopiero wtedy.
Z góry dziękuje za informacje
Pozdrawiam
Alcatec 23% turbo yeast na duże nastawy?
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Alcatec 23% turbo yeast na duże nastawy?
Powinny dać radę ale zajmie to sporo czasu.
Zrób na początek wg. przepisu na opakowaniu i stopniowo w ciągu następnych dni dolewaj wody z glukozą, musisz też zadbać o dodatkową pożywkę, np przecier pomidorowy, pulpa jabłkowa, przegotowane drożdże piekarnicze itp.
Rób tak żeby blg nie podnosił się na raz o więcej niż 7-8, a dolewaj jak dochodzi do 0.
Mnie się tak udało jedną paczuszką drożdży Tokay zrobić 110 l wina zbożowego. Nie chodziło o oszczędności, po prostu miałem co kilka dni gorący dunder ze zbożówki- w nim zacierałem porcję ziarna i dolewałem do pracującej zawartości w beczce, obserwując co też będzie się działo
Ważna zasada- powoli i systematycznie. Nawet pokusiłbym się o opinie że w ten sposób można osiągnąć lepsze efekty bo powiększony nastaw się nie przegrzewa.
Dobra metoda dla cierpliwych.
Zrób na początek wg. przepisu na opakowaniu i stopniowo w ciągu następnych dni dolewaj wody z glukozą, musisz też zadbać o dodatkową pożywkę, np przecier pomidorowy, pulpa jabłkowa, przegotowane drożdże piekarnicze itp.
Rób tak żeby blg nie podnosił się na raz o więcej niż 7-8, a dolewaj jak dochodzi do 0.
Mnie się tak udało jedną paczuszką drożdży Tokay zrobić 110 l wina zbożowego. Nie chodziło o oszczędności, po prostu miałem co kilka dni gorący dunder ze zbożówki- w nim zacierałem porcję ziarna i dolewałem do pracującej zawartości w beczce, obserwując co też będzie się działo
Ważna zasada- powoli i systematycznie. Nawet pokusiłbym się o opinie że w ten sposób można osiągnąć lepsze efekty bo powiększony nastaw się nie przegrzewa.
Dobra metoda dla cierpliwych.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Re: Alcatec 23% turbo yeast na duże nastawy?
Witam,
panowie psotnicy mam problem. Zgodnie z tym co napisałem wstawiłem nastaw jakiś tydzień temu z jedną paczka drożdży, nie ruszył ale wtedy nie wiem co mi odbiło i wrzuciłem je do nastawu o temp. ok 10 stopni C. Po paru dniach zabrałem beczkę z miejsca gdzie stała wstawiłem do pomieszczenia ok 14 stopni wrzuciłem grzałkę akwarystyczną nagrzałem nastaw do 19-21 stopni i wrzuciłem kolejne 2 paczki Alcatec 23%. Nastaw stoi od 8-10 godzin z grzałką żeby temp nie spadła. Jest leciutko zapieniony ale nie chce ruszyć jak to powinno działać przy drożdżach turbo. I pytanie do was co zrobić?? Nie chce zmarnować 63 kg glukozy bo to smutne by było.
Proporcje w tym momencie wyglądają tak że mam 150 l w tym 63 kg glukozy i jak pisałem już 3 paczki drożdży.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
I pozdrawiam.
ps
jak to nie ruszy to są jakieś inne drożdże które mi wyciągną kolo 22 % chociaż z glukozy?
Witam,
Pisałem wcześniej posta, jest chyba sprawdzany przez moderatora. Ale jest jednak większy problem... Uświadomiłem sobie ze zamiast pożywki wsypalem pirosiarczyn potasu... Czy da się coś z tym zrobić, żebym nie zmarnował tej glukozy. Bo to 63 kg to nie mało.
Pozdrawiam panów psotnikow
panowie psotnicy mam problem. Zgodnie z tym co napisałem wstawiłem nastaw jakiś tydzień temu z jedną paczka drożdży, nie ruszył ale wtedy nie wiem co mi odbiło i wrzuciłem je do nastawu o temp. ok 10 stopni C. Po paru dniach zabrałem beczkę z miejsca gdzie stała wstawiłem do pomieszczenia ok 14 stopni wrzuciłem grzałkę akwarystyczną nagrzałem nastaw do 19-21 stopni i wrzuciłem kolejne 2 paczki Alcatec 23%. Nastaw stoi od 8-10 godzin z grzałką żeby temp nie spadła. Jest leciutko zapieniony ale nie chce ruszyć jak to powinno działać przy drożdżach turbo. I pytanie do was co zrobić?? Nie chce zmarnować 63 kg glukozy bo to smutne by było.
Proporcje w tym momencie wyglądają tak że mam 150 l w tym 63 kg glukozy i jak pisałem już 3 paczki drożdży.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
I pozdrawiam.
ps
jak to nie ruszy to są jakieś inne drożdże które mi wyciągną kolo 22 % chociaż z glukozy?
Witam,
Pisałem wcześniej posta, jest chyba sprawdzany przez moderatora. Ale jest jednak większy problem... Uświadomiłem sobie ze zamiast pożywki wsypalem pirosiarczyn potasu... Czy da się coś z tym zrobić, żebym nie zmarnował tej glukozy. Bo to 63 kg to nie mało.
Pozdrawiam panów psotnikow
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Alcatec 23% turbo yeast na duże nastawy?
Jakie masz Blg? Bo wychodzi spore - ok. 2 l wody na kilogram glukozy.
Nastaw trzeba dobrze "przewietrzyć" przez przelewanie bądź silne napowietrzanie np. pompką akwariową aby usunąć resztki Twojej "pożywki".
Następnie zrób próbę restartu na małej ilości np. 1 - 5l za pomocą posiadanych drożdży, lub dedykowanych do restartu. Próbkę ustaw w ciepłym (20 - 25*C) miejscu. Jak wystartuje możesz zaszczepić cały nastaw, ale po sprowadzeniu do max 25 Blg.
Nastaw trzeba dobrze "przewietrzyć" przez przelewanie bądź silne napowietrzanie np. pompką akwariową aby usunąć resztki Twojej "pożywki".
Następnie zrób próbę restartu na małej ilości np. 1 - 5l za pomocą posiadanych drożdży, lub dedykowanych do restartu. Próbkę ustaw w ciepłym (20 - 25*C) miejscu. Jak wystartuje możesz zaszczepić cały nastaw, ale po sprowadzeniu do max 25 Blg.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek