2 destylacja pot still

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
maciekmdze
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 22 maja 2022, 21:29

Post autor: maciekmdze »

Witam, zakupiłem taki oto sprzęt jak na zdjęciu plus papuga teraz już wiem że złom ale zanim się przesiądę na coś lepszego chciałbym coś podziałać na tym więc
Mam 25 l zacieru z 6 kg cukru i drożdży turbo revolta
Po 1pedzeniu wychodzi ok 3 l 70%
Zaczynam zbierać przy 75% kończę przy 65-60% resztę zlewam w odzielny baniak jak na razie i nie wiem co z tym zrobić
Pytanie : te 3 l 75% rozrobić z wodą do 20% i puścić jeszcze raz ?jeśli tak to kiedy przestać destylować tzn przy ilu procentach przestać ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alembiki
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: 2 destylacja pot still

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Pierwsze gotowanie jedziesz do 0% na alkoholomierzu.
Drugie gotowanie odbierasz do 50-55% reszta to pogon który dodajesz do kolejnego pierwszego gotowania.
Kończysz przy około 10%.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: 2 destylacja pot still

Post autor: rozrywek »

Tak, te 3L, które wcale nie mają 75% rozrobić do 20% i puścić jeszcze raz.

To co odebrałeś jako pogon, poniżej 65%, co raczej nierealne, przy 6kg cukru, dolej do następnego pierwszego gotowania.

Następne odbieraj do max 55.

Sprzęt który masz, cóż, pastwić się nie będziemy przecież.
Popracujesz, pouczysz się, kupisz nowy, ten oddasz w prezencie komuś.

Na tym możesz zrobić, co najwyżej pijalny bimber, nic ponadto.


Jeszcze coś, z cukru zacieru się nie robi, drugie, kup sobie dobry alkoholomierz.

A te revolta 48/h Browinu, nie syp do nastawu, do kibla je wsyp, dobrze radzę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”