Zapach zacieru

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
mirek42
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 12 mar 2012, 19:52

Post autor: mirek42 »

Witam wszystkich serdecznie! Nastawiłem 2 zaciery po 25 litrów, każdy z 6 kg cukru i paczki drożdży TURBO 24H PURE -jeden zacier pachnie normalnie natomiast drugi strasznie śmierdzi zgniłymi jajami. Zastanawiam się co może być nie tak? Może macie jakieś sugestie? Czy śmierdzący zacier można dać na kolumnę? Proszę o podpowiedzi.
alembiki

lupus1
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 8 gru 2011, 17:12
Re: Zapach zacieru

Post autor: lupus1 »

Nie napisałeś czy oba stały w tym samym pomieszczeniu. U mnie zapachy jakie określiłeś powstają gdy nastaw pracuje w zbyt wysokiej temperaturze. Zwykle okrywam beczkę kocykiem po ok. 30 godz. od nastawienia, jeśli zrobię to wcześniej często nastaw "wali jajem". Używam drożdży alcotec24. Daję dwie paczki na beczkę 80l/21 kg cukru.
Ostatnio zmieniony środa, 14 lis 2012, 15:31 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spacje
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Zapach zacieru

Post autor: mtx »

To bardzo często spotykany problem ( :?: ), ale spokojnie - ogólnie nic mu (nastawowi) nie jest.
Czy śmierdzący zacier można dać na kolumnę?
Nie można - TRZEBA :D i pamiętaj o katalizatorze miedzianym - usunie on ten smrodek z destylatu...

Pozdrawiam :piwo:

Ps. Wystarczyło jakbyś poczytał forum, na ten temat było już pisane "X" razy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”