Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Masz tyle sklepów z artykułami dla piwowarów (w tym słodami), np. www.alepiwo.pl, www.browamator.pl i wiele innych. Wszystkie oferują ześrutowanie słodu przed pakowaniem, więc nie wiem w czym problem?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Ba, nawet sama słodownia się na detalistów otworzyła:
http://www.slodowniastrzegom.pl/
http://www.slodowniastrzegom.pl/
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Czy ktoś może nie zakupił sobie za dużo tych drożdży (Safspirit Malt) ? I mógłby troszkę odsprzedać ?
Edit:
Sprawa nieaktualna, dziękuje.
Edit II:
Jeżeli kogoś jeszcze interesuje zakup tych drożdży to : http://www.centrumfermentacji.pl/index.php/start
mają jeszcze 3 kg w paczkach po 0,5 kg w cenie 100 zł za paczkę. Drożdże troszkę odleżane a zapewne są w dobrej kondycji tak jak ostatnio.
Edit:
Sprawa nieaktualna, dziękuje.
Edit II:
Jeżeli kogoś jeszcze interesuje zakup tych drożdży to : http://www.centrumfermentacji.pl/index.php/start
mają jeszcze 3 kg w paczkach po 0,5 kg w cenie 100 zł za paczkę. Drożdże troszkę odleżane a zapewne są w dobrej kondycji tak jak ostatnio.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Czy potrafi ktoś znaleźć informację odnośnie wersji american whiskey? Googlowałem, lecz nic nie wyszukałem. Idzie mi o to, ile % alkoholu w zacierze te grzybki wytrzymują. Czy proporcja kilogram zboża na trzy litry wody nie będzie dla nich zbyt słodka? Ponoć niektórym szczepom nie służy wysokie blg, bo zdechną z przepicia zanim przerobią cukry do końca. Stąd moje pytania i wątpliwości.
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
- Podziękował: 86 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Dwa lata temu tez mnie to kłuło, ale dałem spokój z prostej przyczyny - czy jesteś w stanie zrobić zacier gęstszy, niż w proporcji 1:3? Pewnie się da, ale...
Inne eksperymenty dowiodły, że zacier: 33 kg śruty na 100 l wody + 6kg cukru inwertowanego w 6 l wody + 20 g kwasku, odfermentowuje bez jakiegokolwiek problemu, a otrzymany destylat jest właściwie (przynajmniej dla mnie) nie do odróżnienia od destylatu z niepodrabianego zacieru. Jeśli cukier ma wydajność 3xlepszą od ziarna, to można od biedy przyjąć, że zwiększyłem udział ziarna o połowę. Jeżeli z kolei przy proporcji 1:3 uzyskujemy średnio 17-18 Blg, to o ile zwiększałem ilość cukru? To ile wytrzymają grzybki?
I tu przestało mnie już ciekawić, bo proporcji 1:3 (uczciwie) nie przeskoczysz.Chyba, że..? Ekstrakt słodowy?
Inne eksperymenty dowiodły, że zacier: 33 kg śruty na 100 l wody + 6kg cukru inwertowanego w 6 l wody + 20 g kwasku, odfermentowuje bez jakiegokolwiek problemu, a otrzymany destylat jest właściwie (przynajmniej dla mnie) nie do odróżnienia od destylatu z niepodrabianego zacieru. Jeśli cukier ma wydajność 3xlepszą od ziarna, to można od biedy przyjąć, że zwiększyłem udział ziarna o połowę. Jeżeli z kolei przy proporcji 1:3 uzyskujemy średnio 17-18 Blg, to o ile zwiększałem ilość cukru? To ile wytrzymają grzybki?
I tu przestało mnie już ciekawić, bo proporcji 1:3 (uczciwie) nie przeskoczysz.Chyba, że..? Ekstrakt słodowy?
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Sporządzam zaciery w proporcji kilo ziarna, lub słodu, na 3,5 litra wody. Wykonałem raz burbona w wersji kilo na trzy litry i fermiole też dały sobie z nim radę. Gęstszego zacieru absolutnie nie mam zamiaru przygotowywać. Stąd moje pytanie o to, czy american whiskey dadzą radę przerobić breję =1kg/3l.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Ja tam się już w zapas grzybów zaopatrzyłem, ale jakby ktoś szukał w cenie promocyjnej to:
https://browamator.pl/drozdze-piwowarsk ... ,4349,4327
American whiskey czasami też bywają przecenione. Polecam śledzenie wyprzedaży w browamatorze.
https://browamator.pl/drozdze-piwowarsk ... ,4349,4327
American whiskey czasami też bywają przecenione. Polecam śledzenie wyprzedaży w browamatorze.