Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 27 lip 2014, 08:11
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod
gdyby któryś z forumowiczów poszukiwał tych drożdży
gdyby któryś z forumowiczów poszukiwał tych drożdży
-
- Posty: 124
- Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Chcę się podzielić , co zrobiłem na drożdżach Malt :
Zacier zrobiony wg. Juliusza
4 kg śruty kukurydzianej
4 kg cukru
20 l wody Oaza
Początkowe blg 15 , po odpracowaniu blg -2, później klarowanie samoczynne 1 dzień, lewarowanie przez tetrę i na kolumnę. Pracowałem na uzysk spirytusu z I pędu. Uzysk nie był rewelacyjny. Samego serca otrzymałem 1,3l , przed i pogony razem wyszło 2,1l. Smak spirytusu był zadawalający , jedynie zapach był inny , niż przy drożdżach gorzelnianych, czuć było taką starą ścierką od pomywania. Ale po odstaniu 2 dniach , zrobił się słodki i zapach ulotnił się. Póżniej go za dębiłem szczapkami dębu pieczonego.
Po tygodniu sprawdziłem jak się za dębił , zauważyłem ,że go przedębiłem. Czuć było deskę dębową.
Kolor miał fajny, klarowny, odstawiłem go na jeszcze 2 dni otwartego przed zaprawieniem i zapach deski ustąpił. Z tymi spostrzeżeniami podzieliłem się na czacie. Po radach , zaprawiłem go cukrem z wanilii , trochę laski wanilii i karmelem. I coś tam wyszło do picia ni to burbon , ni to whisky , ale da się
Na zdrowie
Drugi zacier na drożdżach Estele już jest gotowy , jak nie będę was nudził to go opiszę
Zacier zrobiony wg. Juliusza
4 kg śruty kukurydzianej
4 kg cukru
20 l wody Oaza
Początkowe blg 15 , po odpracowaniu blg -2, później klarowanie samoczynne 1 dzień, lewarowanie przez tetrę i na kolumnę. Pracowałem na uzysk spirytusu z I pędu. Uzysk nie był rewelacyjny. Samego serca otrzymałem 1,3l , przed i pogony razem wyszło 2,1l. Smak spirytusu był zadawalający , jedynie zapach był inny , niż przy drożdżach gorzelnianych, czuć było taką starą ścierką od pomywania. Ale po odstaniu 2 dniach , zrobił się słodki i zapach ulotnił się. Póżniej go za dębiłem szczapkami dębu pieczonego.
Po tygodniu sprawdziłem jak się za dębił , zauważyłem ,że go przedębiłem. Czuć było deskę dębową.
Kolor miał fajny, klarowny, odstawiłem go na jeszcze 2 dni otwartego przed zaprawieniem i zapach deski ustąpił. Z tymi spostrzeżeniami podzieliłem się na czacie. Po radach , zaprawiłem go cukrem z wanilii , trochę laski wanilii i karmelem. I coś tam wyszło do picia ni to burbon , ni to whisky , ale da się
Na zdrowie
Drugi zacier na drożdżach Estele już jest gotowy , jak nie będę was nudził to go opiszę
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Masz tyle sklepów z artykułami dla piwowarów (w tym słodami), np. www.alepiwo.pl, www.browamator.pl i wiele innych. Wszystkie oferują ześrutowanie słodu przed pakowaniem, więc nie wiem w czym problem?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Ba, nawet sama słodownia się na detalistów otworzyła:
http://www.slodowniastrzegom.pl/
http://www.slodowniastrzegom.pl/
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Czy ktoś może nie zakupił sobie za dużo tych drożdży (Safspirit Malt) ? I mógłby troszkę odsprzedać ?
Edit:
Sprawa nieaktualna, dziękuje.
Edit II:
Jeżeli kogoś jeszcze interesuje zakup tych drożdży to : http://www.centrumfermentacji.pl/index.php/start
mają jeszcze 3 kg w paczkach po 0,5 kg w cenie 100 zł za paczkę. Drożdże troszkę odleżane a zapewne są w dobrej kondycji tak jak ostatnio.
Edit:
Sprawa nieaktualna, dziękuje.
Edit II:
Jeżeli kogoś jeszcze interesuje zakup tych drożdży to : http://www.centrumfermentacji.pl/index.php/start
mają jeszcze 3 kg w paczkach po 0,5 kg w cenie 100 zł za paczkę. Drożdże troszkę odleżane a zapewne są w dobrej kondycji tak jak ostatnio.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Czy potrafi ktoś znaleźć informację odnośnie wersji american whiskey? Googlowałem, lecz nic nie wyszukałem. Idzie mi o to, ile % alkoholu w zacierze te grzybki wytrzymują. Czy proporcja kilogram zboża na trzy litry wody nie będzie dla nich zbyt słodka? Ponoć niektórym szczepom nie służy wysokie blg, bo zdechną z przepicia zanim przerobią cukry do końca. Stąd moje pytania i wątpliwości.
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
- Podziękował: 86 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Dwa lata temu tez mnie to kłuło, ale dałem spokój z prostej przyczyny - czy jesteś w stanie zrobić zacier gęstszy, niż w proporcji 1:3? Pewnie się da, ale...
Inne eksperymenty dowiodły, że zacier: 33 kg śruty na 100 l wody + 6kg cukru inwertowanego w 6 l wody + 20 g kwasku, odfermentowuje bez jakiegokolwiek problemu, a otrzymany destylat jest właściwie (przynajmniej dla mnie) nie do odróżnienia od destylatu z niepodrabianego zacieru. Jeśli cukier ma wydajność 3xlepszą od ziarna, to można od biedy przyjąć, że zwiększyłem udział ziarna o połowę. Jeżeli z kolei przy proporcji 1:3 uzyskujemy średnio 17-18 Blg, to o ile zwiększałem ilość cukru? To ile wytrzymają grzybki?
I tu przestało mnie już ciekawić, bo proporcji 1:3 (uczciwie) nie przeskoczysz.Chyba, że..? Ekstrakt słodowy?
Inne eksperymenty dowiodły, że zacier: 33 kg śruty na 100 l wody + 6kg cukru inwertowanego w 6 l wody + 20 g kwasku, odfermentowuje bez jakiegokolwiek problemu, a otrzymany destylat jest właściwie (przynajmniej dla mnie) nie do odróżnienia od destylatu z niepodrabianego zacieru. Jeśli cukier ma wydajność 3xlepszą od ziarna, to można od biedy przyjąć, że zwiększyłem udział ziarna o połowę. Jeżeli z kolei przy proporcji 1:3 uzyskujemy średnio 17-18 Blg, to o ile zwiększałem ilość cukru? To ile wytrzymają grzybki?
I tu przestało mnie już ciekawić, bo proporcji 1:3 (uczciwie) nie przeskoczysz.Chyba, że..? Ekstrakt słodowy?
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Sporządzam zaciery w proporcji kilo ziarna, lub słodu, na 3,5 litra wody. Wykonałem raz burbona w wersji kilo na trzy litry i fermiole też dały sobie z nim radę. Gęstszego zacieru absolutnie nie mam zamiaru przygotowywać. Stąd moje pytanie o to, czy american whiskey dadzą radę przerobić breję =1kg/3l.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zakup profesjonalnych drożdży do whisky Safspirit
Ja tam się już w zapas grzybów zaopatrzyłem, ale jakby ktoś szukał w cenie promocyjnej to:
https://browamator.pl/drozdze-piwowarsk ... ,4349,4327
American whiskey czasami też bywają przecenione. Polecam śledzenie wyprzedaży w browamatorze.
https://browamator.pl/drozdze-piwowarsk ... ,4349,4327
American whiskey czasami też bywają przecenione. Polecam śledzenie wyprzedaży w browamatorze.