Witam!!! Ciekawy jestem czy ktoś z Was robił lub miał styczność lub może słyszał o zrobieniu wódeczki z opuncji, na podwórku rośnie mi to jak chwast, tubylcy z wielką ostrożnością na małe igiełki spożywają ten owoc, bezpośrednio lub używają do sałatek. Ja osobiście próbowałem, i słodkie jak diabli, bardzo soczyste, jedynym minusem zbierania tego owocu są jego igiełki, bardzo małe ale wchodzące prawie wszędzie. Pomyślałem chwast który zawiera taką ilość cukru, zjadliwy i na dodatek smaczny, grzechem byłoby przejść obok tego obojętnie, dlatego szukam pomocy w tym miejscu, jak by można to było zrobić!!!! dodaję kilka fotek, sam liść też jest bardzo wodnisty , ale mówmy o owocach, na fotach są jeszcze nie dojrzałe ale dojrzałe są prawie czerwone.
zmniejszyłam fotki i teraz powinny być
Nie chciałem otwierać nowego tematu więc tutaj wbijam jeszcze wątek związany z agawą, jest tego tutaj jak przysłowiowego zboża, tylko jaki gatunek, jak to się robi, z czym, proszę o pomoc jakiegoś psotnika który zna tajniki oporządzania tych roślinek!!!!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ostatnio edytowano wtorek, 23 sie 2011, 07:59 przez Qba, łącznie edytowano 3 razy
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Promocja: 64,99 zł
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Raczej doświadczonych w opuncji i agawie tu nie znajdziesz ale winko i dalej - destylat da się z tego zrobić ( robiłem wino prawie ze wszystkiego co rośnie w lesie i zawiera cukry) i wredy podzielisz się z nami własnym doświadczeniem.
...Pomyślałem chwast który zawiera taką ilość cukru, zjadliwy i na dodatek smaczny, grzechem byłoby przejść obok tego obojętnie,..
Słuszne podejście
Zbierz, zmiksuj (np. blenderem) dodaj wody i drożdży. Postępuj jak przy robieniu wina owocowego. Po fermentacji i próbie organoleptycznej albo zostawisz jako "wino" albo wyciśniesz "serce" z tego trunku.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Witam i dzięki za reakcję. Zrobię tak ja mi podpowiadacie z większym naciskiem na wydobycie serca, brakuje mi jeszcze deflegmatora który ściągam z Polski, składam zabawki do kupy i pobawię się z kaktusami, nie omieszkam poinformować szanownego gremium o wyczynach na spalonej ziemi, spróbuję jeszcze liznąć trochę teorii z niniejszej strony i zakasuję rękawy i do dzieła, niestety nie mam dostępu tutaj do drożdży winiarskich i będę się musiał posiłkować piekarskimi ale to chyba nie ma znaczenia chyba że ktoś mi podrzuci inny pomysł, pozdrawiam
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Proponuję drożdże Spiritferm Turbo Fruit, gdyż w paczce są enzymy potrzebne do rozkładu owoców. 1 paczka waży 45 g, więc chyba warto zamówić wysyłkę pocztą...
Pozdrawiam
Jan Okowita
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Jeżeli będziesz fermentował na drożdżach Turbo to balling może być nawet >26, jeśli na winiarskich to nie powinien przekroczyć na początku 16-18. Dolej wody do rozdrobnionych owoców, zmierz gęstość a potem dodaj odpowiednią ilość cukru. Jeżeli owoce są bardzo słodkie nie zapomnij dodać środka zakwaszającego np. kwasku cytrynowego.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Witam, a jakich drożdży winiarskich najlepiej do tej opuncji użyć, no i troszkę jaśniej z tym kwaskiem cytrynowym, mały wykładzik poproszę, laikiem jestem.
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości