Wino nie fermentuje


Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Wino nie fermentuje

Postprzez Krakonos » Piątek, 23 Lip 2010, 12:01

Witam!
Postanowiłem się zająć wyrobem wina. Po raz pierwszy życiu robię wino. Dość nietypowe bo z morw. Wstępna fermentacja przebiegła bardzo burzliwie, bardzo się pieniło. Po zlaniu do butli, zakorkowaniu i wstawieniu rurki praktycznie brak wydzielania CO2. W rurce nic się nie dzieje.

Nastawiłem około 20 litrów wina, popełniłem błąd na początku, bo dodałem cały cukier. Wino stoi w butli 40l. Temperatura to ok 25*C. Co mam zrobić żeby fermentacja ruszyła? Czy to jest normalne? Proszę o szybką poradę! Bo szkoda chyba 20 l wina :D
Krakonos

 
Posty: 1


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Wino nie fermentuje

Postprzez Zygmunt » Piątek, 23 Lip 2010, 13:24

Opisz krok po kroku co zrobiłeś.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika
Zygmunt

 
Posty: 4456

Re: Wino nie fermentuje

Postprzez Dines » Sobota, 24 Lip 2010, 15:27

Rozumiem, że pierwsza fermentacja zakończyła się :ok: (objawiło się to spokojem w rurce fermentacyjnej) zlałeś wino z nad osadu. Umyłeś balon i wlałeś wino z powrotem. Przy ściąganiu stwierdziłeś, że jest dość słodkie i podarowałeś sobie dodawanie cukru.
Dobrze się domyślam??
Jeżeli było tak jak opisałem, to z czego drożdże mają wytwarzać CO2 ;) ??
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.
Awatar użytkownika
Dines

 
Posty: 66

Re: Wino nie fermentuje

Postprzez manowar » Poniedziałek, 26 Lip 2010, 00:15

Jeśli przy ściąganiu wino byłoby słodkie to znaczy, że cukier był i fermentacja powinna trwać nadal chyba, że drożdże padły. Sprawdź jaki masz blg - być może cały cukier - lub prawie cały - został przerobiony i fermentacja w naturalny sposób się kończy.
Awatar użytkownika
manowar

 
Posty: 465

Re: Wino nie fermentuje

Postprzez Krakonos » Wtorek, 3 Sie 2010, 10:28

Wstępna fermentacja odbyła się w 30l pojemniku plastikowym, postało 4-5 dni burzliwie fermentując (dodałem 2 kg cukru), następnie zlałem w balon (wyparzony, czyściutki) zakorkowałem i przestało fermentować, dodałem jeszcze 2 kg cukru i zaczęło się coś ruszać, później dość intensywnie, "popykało" w rurce około tydzień i teraz się uspokaja. Rozumiem że teraz powinienem ściągnąć wino znad osadu? Tylko że jest problem bo oprócz osadu na dnie jest również coś na powierzchni. Jam mam to teraz zrobić?
Krakonos

 
Posty: 1


Wróć do Wytwarzanie Wina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości