Witam!
Postanowiłem się zająć wyrobem wina. Po raz pierwszy życiu robię wino. Dość nietypowe bo z morw. Wstępna fermentacja przebiegła bardzo burzliwie, bardzo się pieniło. Po zlaniu do butli, zakorkowaniu i wstawieniu rurki praktycznie brak wydzielania CO2. W rurce nic się nie dzieje.
Nastawiłem około 20 litrów wina, popełniłem błąd na początku, bo dodałem cały cukier. Wino stoi w butli 40l. Temperatura to ok 25*C. Co mam zrobić żeby fermentacja ruszyła? Czy to jest normalne? Proszę o szybką poradę! Bo szkoda chyba 20 l wina
Wino nie fermentuje
-
- Posty: 66
- Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
- Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino nie fermentuje
Rozumiem, że pierwsza fermentacja zakończyła się (objawiło się to spokojem w rurce fermentacyjnej) zlałeś wino z nad osadu. Umyłeś balon i wlałeś wino z powrotem. Przy ściąganiu stwierdziłeś, że jest dość słodkie i podarowałeś sobie dodawanie cukru.
Dobrze się domyślam??
Jeżeli było tak jak opisałem, to z czego drożdże mają wytwarzać CO2 ??
Dobrze się domyślam??
Jeżeli było tak jak opisałem, to z czego drożdże mają wytwarzać CO2 ??
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.
Więc pijmy to piwo puki czas.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Wino nie fermentuje
Jeśli przy ściąganiu wino byłoby słodkie to znaczy, że cukier był i fermentacja powinna trwać nadal chyba, że drożdże padły. Sprawdź jaki masz blg - być może cały cukier - lub prawie cały - został przerobiony i fermentacja w naturalny sposób się kończy.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: Wino nie fermentuje
Wstępna fermentacja odbyła się w 30l pojemniku plastikowym, postało 4-5 dni burzliwie fermentując (dodałem 2 kg cukru), następnie zlałem w balon (wyparzony, czyściutki) zakorkowałem i przestało fermentować, dodałem jeszcze 2 kg cukru i zaczęło się coś ruszać, później dość intensywnie, "popykało" w rurce około tydzień i teraz się uspokaja. Rozumiem że teraz powinienem ściągnąć wino znad osadu? Tylko że jest problem bo oprócz osadu na dnie jest również coś na powierzchni. Jam mam to teraz zrobić?