Witam.
Dnia wczorajszego nastawiłem swoje pierwsze wino z jabłek.
Dzień wcześniej nastawiłem matkę drożdżową składającą się z :
Woda,
3 łyżeczki cukru,
350 ml soku z jabłek,
1 opakowanie (20 ml) płynnych drożdży do białych win,
1 opakowanie pożywki dla drożdży(10 g)
Wszystko stało 1 dzień w butelce szklanej w ciepłym pomieszczeniu.
Następnego dnia wycisnąłem 14 litrów soku z jabłek, który wlałem bezpośrednio do beczki, następnie rozrobiłem 4 kg cukru w 5 litrach wody, zagotowałem to, ostudziłem i wlałem do beczki. Na sam koniec dodałem matkę drożdżową, wszystko wymieszałem i zakręciłem beczkę. Dzień po zrobieniu nic nie ruszyło i wino nie pracuje. Co może być przyczyną, że wino nie wystartowało? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Wino jabłkowe - proszę o pomoc.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.
Konkretnie odpowiedzieć może tylko wróżka, ja mogę zgadywać. Prawdopodobnie nie wystudziłeś dobrze syropu i ugotowałeś drożdże. Może kupiłeś już paczkę trupów, z tymi płynnymi często tak się zdarza. Są delikatne, wrażliwe, więc podczas transportu, albo w sklepie ubić je łatwo.
Czy MD wyglądała choć trochę podobnie, jak te ze zdjęć?
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=7488
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=6660
Bo nawet nie zerknąłeś do podstaw: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html . Robisz według własnego uznania i efekty masz jakie chciałeś.Thebestseller pisze: Co może być przyczyną, że wino nie wystartowało?
Konkretnie odpowiedzieć może tylko wróżka, ja mogę zgadywać. Prawdopodobnie nie wystudziłeś dobrze syropu i ugotowałeś drożdże. Może kupiłeś już paczkę trupów, z tymi płynnymi często tak się zdarza. Są delikatne, wrażliwe, więc podczas transportu, albo w sklepie ubić je łatwo.
Czy MD wyglądała choć trochę podobnie, jak te ze zdjęć?
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=7488
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=6660
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.
Może drożdże były nie świeże, źle przechowywane.
Matka pracowała? Było widać oznaki fermentacji?
Fermentacja powinna niedługo ruszyć. Jak wszystko było z drożdżami w porządku.
A znasz blg? Jak spada to wiadomo, że nastaw pracuje.
K.
Matka pracowała? Było widać oznaki fermentacji?
Fermentacja powinna niedługo ruszyć. Jak wszystko było z drożdżami w porządku.
Co? Chcesz mieć bombę w domu? Załóż rurkę fermentacyjną.wszystko wymieszałem i zakręciłem beczkę
A znasz blg? Jak spada to wiadomo, że nastaw pracuje.
K.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:09
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.
Co zrobić? Nową matkę nastawić? W opisie drożdży była instrukcja, że matka drożdzowa ma stać jeden lub 2 dni, u mnie stała jeden dobry dzień w bardzo ciepłym pomieszczeniu. Może kłopot jest w tym, że na całą matkę drożdżową dałem całe opakowanie drożdży płynnych 20ml oraz 10gram pożywki dla drożdży - tak było w instrukcji na tyle drożdży itp. Może matka drożdzowa za krótko stała i dlatego nie zrobiła się taka biała jak u kolegi ?. Na innych forach czytałem, że matki drożdżowe powinny stać z 1 lub 2 dni. Tutaj na forum piszę, że 5 dni. W instrukcji na drożdżach również pisało, dzień lub dwa. Nie wiem już sam. Ręce opadają.
Witam. Matka drożdzowa wyglądała podobnie jak twoja. Miała pianę na górze, ale moja była ciemna jak piwo może dlatego, że sok wycisnelem ze świeżych jabłek.Wald pisze: Czy MD wyglądała choć trochę podobnie, jak te ze zdjęć?
Mam na myśli beczkę z kranikiem umożliwiającym przepuszczanie powietrza, a do kranika podłączoney kawałek węża, przewodu wsadzonego do butelki z wodą. Działa to tam samo jak rurka fermentacji.Kamal pisze:Chcesz mieć bombę w domu?
Co zrobić? Nową matkę nastawić? W opisie drożdży była instrukcja, że matka drożdzowa ma stać jeden lub 2 dni, u mnie stała jeden dobry dzień w bardzo ciepłym pomieszczeniu. Może kłopot jest w tym, że na całą matkę drożdżową dałem całe opakowanie drożdży płynnych 20ml oraz 10gram pożywki dla drożdży - tak było w instrukcji na tyle drożdży itp. Może matka drożdzowa za krótko stała i dlatego nie zrobiła się taka biała jak u kolegi ?. Na innych forach czytałem, że matki drożdżowe powinny stać z 1 lub 2 dni. Tutaj na forum piszę, że 5 dni. W instrukcji na drożdżach również pisało, dzień lub dwa. Nie wiem już sam. Ręce opadają.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 lis 2015, 22:23 przez Thebestseller, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.
Zerknij na pkt. 12 w tej podpowiedzi: http://alkohole-domowe.com/forum/post55911.html#p55911
Strzelam, że wszystko jest OK. Sprawdź szczelność beczki Sprawdź, nie pisz, że jest w porządku.
Żeby poszły bąble nie może być najmniejszej dziureczki.
Strzelam, że wszystko jest OK. Sprawdź szczelność beczki Sprawdź, nie pisz, że jest w porządku.
Żeby poszły bąble nie może być najmniejszej dziureczki.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:09
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.
Witam koledzy. Zauważyłem,że moja beczka przepuszcza powietrze na łączeniach. Zamówiłem na allegro.pl gąsior. Jak dojdzie natychmiast przeleje całą zawartość beczki. Zauważyłem również, że na górze zbiera się nektar - osad z soku ponieważ wyciskanie był sokowirówka, ale zawsze jakieś resztki miąższu zostały. Gdy przemieszałem ten miąższ z sokiem to słychać było bąbelki wydobywające się z soku. Czy nastawić drugą matkę drożdżową po przelaniu wszystkiego do gąsiora ?. Proszę o podpowiedzi.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.
Wald pisze:Strzelam, że wszystko jest OK. Sprawdź szczelność beczki
Raczej ściągnij zamiast przelewania przez lejek. Teraz nie powinno się natleniać.Thebestseller pisze: przeleje całą zawartość beczki.
W jakim celu? Przecież pracuje.Thebestseller pisze: Czy nastawić drugą matkę drożdżową
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!