Witam wszystkich,
jestem nowy na forum jak i również od niedawna interesuję się "bimberkowaniem".
Moja prośba do was:
kiedy dodaje się tę kolejna porcję cukru do zwykłego zacieru? Zazwyczaj sądziłem, że miesza się wszystko na raz w naczyniu, na końcu dodaje drożdże i trzyma się to w temp pokojowej.
Biowin np. produkuje taki wskaźnik zawartości alkoholu w zacierze lub winie, ale trzeba robić 4 pomiary, pierwszy przed fermentacja, drugi przed dodaniem KOLEJNEJ PORCJI CUKRU, trzeci po dodaniu kolejnej porcji cukru i czwarty na koniec. A nazywa się ta miarka AREOMETR.
Kolejna porcja cukru do nastawu??
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Kolejna porcja cukru do nastawu??
Ta miarka się nazywa Balingomierz i jest ona do badania zawartości cukru w nastawie/zacierze.
Do zwykłej cukrówki dodaje się cały planowany cukier na raz, to nie wino gdzie dzieli się go na kilka
partii. Więc swój planowany cukier rozpuszczasz w ciepłej wodzie, ten syrop uzupełniasz surową, zimną
wodą i zadajesz drożdże (w odpowoedniej temperaturze oczywiście) i czekasz aż drożdże zamienią cukier
na alkohol i właśnie do tego używasz Balingomierza. A mierzyć możesz sobie ile razy chcesz więc nie kieruj
się takim opisem:
pomiaru możesz sobie wyliczyć moc nastawu.
Do zwykłej cukrówki dodaje się cały planowany cukier na raz, to nie wino gdzie dzieli się go na kilka
partii. Więc swój planowany cukier rozpuszczasz w ciepłej wodzie, ten syrop uzupełniasz surową, zimną
wodą i zadajesz drożdże (w odpowoedniej temperaturze oczywiście) i czekasz aż drożdże zamienią cukier
na alkohol i właśnie do tego używasz Balingomierza. A mierzyć możesz sobie ile razy chcesz więc nie kieruj
się takim opisem:
A i pamiętaj, że nie mierzysz zawartości alkoholu ( bo tego nie da się zmierzyć ) tylko zawartość cukru i wg, tegoBiowin np. produkuje taki wskaźnik zawartości alkoholu w zacierze lub winie, ale trzeba robić 4 pomiary
pomiaru możesz sobie wyliczyć moc nastawu.