Strona 1 z 1

Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: środa, 2 lis 2011, 13:02
autor: Lukstir
Witam, pomyślałem że fajnie byłoby opisać szczegółowo kilka rodzajów drożdży, zapewne każdy z nas ma jakieś lepsze lub gorsze doświadczenia z nastawem.
Wybrałem ten dział bo łatwo bedzie można go odnaleźć ;)
Czy ktoś miał już przyjemność używać tych grzybkow :?:
Czy faktycznie dają wspaniałe efekty bez zbędnych smrodków i z mniejszą zawartością posmaków niż przy innych drożdżach turbo :?:
O opinie proszę posiadaczy tradycyjnych poot stillów oraz kolumn.
Z góry dziękuje za odp. :ok:

Ps. Myśle że bedzie bez zaśmiecania, tylko proste przemyślane odpowiedzi.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: czwartek, 22 gru 2011, 23:59
autor: forma
Nie wiem dlaczego to T3 opanowały rynek. Na Vodka Star zrobiłem 2 nastawy.
1-był zadowalający, ale czy faktycznie nie produkują mniej fuzli, to nie wiem. Nie jestem fachowcem w cukrówkach.
2-kończy pracować.

POZDRAWIAM

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: sobota, 24 gru 2011, 01:47
autor: Lukstir
@Forma, myślałem że już nie eksperymentuje, a tu.... Proszę opisz czy smak destylatu różni się od destylatu np. z T3
W nastawach często zmienia się zapach oraz smak, ale najbardziej interesuje nas efekt końcowy, czyli destylat :lol:
Proszę więc o podzielenie się opinią organoleptyczną ;)

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: sobota, 27 paź 2012, 17:48
autor: Andrzej77
Właśnie skończyłem gotowanie nastawu na Alcotec Vodka Star. Było to coś około 30 kg cukru z trzema paczkami tychże drożdży. Całość miało ok. 100 litrów objętości. Pracowało ok. tygodnia i BLG na poziomie -3, -4. OK. Na rury. Aparatura - klasyczny pot-still.
Osiągi po pierwszym gotowaniu na standardowym poziomie, tj. z 25 l nastawu odzyskałem 4,5 l 60% surówki. Może i możnaby więcej, ale trwało to na tyle długo, że zadowoliłem się tym, co dotąd osiągałem przy tej ilości nastawu. Następnie chemia (perhydrol i soda oczyszczona). I znów na rury: rozcieńczone do 30%, czyli 9 l 30% wsadu. Długo kapało na poziomie 88-86%. Zakończyłem odbiór właściwego towaru przy 80% i 85 st.C na termometrze za deflegmatorem. Reszte, bez reżimu temperaturowego postanowiłem odebrać, by dodać do drugiego gotowania następnym razem. Podkręciłem gaz. Temperatura - 94-95 st. Kapie. Spodziewałem się tego samego, nieakceptowalnego zapachu co zawsze. Ale tu niespodzianka: nawet 40% urobek pachniał jak całość destylatu, czyli nadawał się właściwie do spożycia! Wydusiłem jeszcze ponad litr tego niby-odpadu!
Podsumowując - drożdże rewelacja. Naprawdę generują dużo mniej posmaku i po...smrodu.
Przerzucam się bezapelacyjnie i bezpowrotnie!

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: poniedziałek, 29 paź 2012, 01:00
autor: konsument
to ja tez cos dodam o tych drozdzach.U mnie po 6 dobach Blg -3 w temp 18-19C.Procentowo ukazalo sie 10% (przy 18C) :x ,aaaa na dziendobry zaliczylem wpadke mianowicie chialem "cos zmierzyc" winomierzem :odlot: poszedl na dno.Teraz sie klaruje,sroda dzien sadu ostatecznego.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: czwartek, 4 kwie 2013, 00:52
autor: SirGel
Witam po Świętach!

Po krótkich testach Moskwa Style i Alcotec Turbo 48 postanowiłem wypróbować następne drożdże ze stajni Alcotecu - Vodka Star TURBO

Czyli poleciało jak zawsze.
7 kg cukru + woda do 23-24 blg. W fermentatorze płynu jest w cholerę - liczę że jakieś prawie 30 litrów. Pomieszczenie, w którym będzie stał nastaw, ma temperaturę ok. 16-20 stopni. Zobaczymy ile będzie pracować, choć po 15 minutach od wsypania drożdży i minutowego miąchania - na powierzchni utworzyła się fajna drobna piana.
Mój nos mi mówi, że zapach nastawu "na świeżo" jest jakby delikatniejszy jak MS i T48.

Poczekam, przepuszczę przez mojego pot'a i opisze co i jak.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: wtorek, 16 kwie 2013, 16:39
autor: SirGel
Niech Moc % będzie z Wami ;p

Dzisiaj (znaczy wczoraj) przepościłem przez mojego pot'a nastaw z tychże drożdży. Moje spostrzeżenia oraz wynik :

13:15 - odpalenie sprzętu
14;55 - 150 ml - odpad
15;15 - 500 ml - 67% - ostre, smak drożdży i ogólnie bimber
15;47 - 500 ml - 67% - jak wyżej
16;30 - 500 ml - 67% - jak wyżej choć smak łagodnieje a i zapach jest ok (lekki bimber)
17;10 - 500 ml - 65% - poprawa smaku i zapachu - dobry bamberek do picia
17;40 - 500 ml - 60% - jak wyżej
18;15 - 500 ml - 60% - jak wyżej
18:45 - 500 ml - 55% - j\w
19;20 - 500 ml - 55% - j\w
19;55 - 500 ml - 50% - początki posmaku metalu i czegoś jeszcze (ogólnie ok na lekki -)
20;20 - 500 ml - 40% - koniec dobrego, zaczyna się syfek
20;26 - 500 ml - 35% - j\w z przewaga syfu
21;05 - 600 ml - 30% - syfek, koniec pracy ;p

Jak widać - 4.5 l samogonu o mocy ok 60% , który jest ok w smaku i zapachu, wiec po 2-gim gotowaniu będzie prawdopodobnie extra klasa bamberek do popijania przy każdej możliwej okazji oraz 1.1 literka czegoś co nadaje się do obróbki dalszej - syfek.

Po tym mogę stwierdzić że drożdże te robią naprawdę super robotę, dając sporo alkoholu o dobrym smaku za przyzwoita cenę.
Ocenę końcową przedstawię po 2-giej destylacji.
Na chwilę obecną po paru razach z rożnymi drożdżami po 2-giej destylacji najlepiej prezentują się ..... Moskva Style, za którymi przemawia czas fermentacji oraz smak po 2-giej destylacji. Obecnie testowane drożdże mogą przebić MS - za tydzień opisze czy udało się obalić rosyjskiego grzyba ;p ;p ;p

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: wtorek, 24 lut 2015, 15:12
autor: jwara99
30 kg przerobily 3 paczki? musze to wytestowac. A do smaku to faktycznie, na zwykły sprzęt sa super.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: wtorek, 24 lut 2015, 19:08
autor: radius
Kolejny nagrodzony :)
złota łopata.jpg

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: sobota, 7 lis 2015, 13:52
autor: damian_w202
Wiem, wiem, że temat stary i na starcie rezygnuję z nagrody złotego szpadla ale mam mały problem dotyczący tych właśnie drożdży.
Otóż poczyniłem nastaw BLG 23, 100L, temp 31,1stC. Na to poszły 3 paczki tychże drożdży. Pytanie po jakim czasie zaczną mocno pracować. Ogólnie to mam porównanie z piekarniczymi, które praktycznie od razu zaczęły pracować. Vodka star niestety po 2 godzinach na powierzchni ledwo wyczuwalna delikatniutka pianka. 2 dni temu zrobiłem na starych ok 1 rok po terminie biowin Turbo Yeast i też jakoś lepiej pracowały. Czy możliwy jest kiepski start (tak mi się wydaje) ze względu na pomniejszenie ilości drożdży w stosunku do objętości nastawu?

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: wtorek, 10 lis 2015, 23:19
autor: damian_w202
Nastaw zaczął mocno pracować po kilku następnych godzinach. Gdy blg spadło do 15 dodałem jeszcze 2 kg cukru rozpuszczone w 3 litrach wody. Aktualnie tj. po 4 dniach blg = 3. Zapaszek cały czas jest bardzo miły, w smaku czuć wyraźnie smak alkoholu. Jak fermentacja sie zatrzyma dam znać i podpowiem jak z klarowaniem.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: piątek, 13 lis 2015, 08:26
autor: risto77
Chyba dobrze trafiłem ;-)
Nastawiłem dwa balony po 50 l i 36kg cukru w sumie ( takie proporcje są w przepisie na opakowaniu ), na drożdżach Alcotec 48 ( nowa wersja, jakaś poprawiona podobno )
Mija 3 dzień a nastaw nie ruszył. Dodam, że cukier i drożdże wsypałem do balonu a później zalałem zimną wodą. Całość stoi w temperaturze 18*C. Nigdy wcześniej coś takiego na tych drożdżach - starszej wersji - mi się nie przydarzyło. Zawsze już na 2 dzień syczało niczym gazowana mineralna a tu taka niespodzianka.
Czy można im pomóc zastartować ?? POMOCY, szkoda cukru !!

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: piątek, 13 lis 2015, 12:02
autor: boxer1981228
Ja pierdykam czy przeczytałeś instrukcję z oakpwania? Chcesz powiedzieć że po prostu nasypałeś do balonu cukru i drożdży i zalałeś zimną wodą bez rozpuszczania cukru?

PS.

INSTRUKCJA STOSOWANIA:

6 lub 8 kg cukru rozpuszczamy w 22 litrach gorącej wody,
po opadnięciu temperatury do ok. 30°C dodajemy paczkę drożdży ALCOTEC 48 TURBO PURE bezpośrednio do nastawu.
intensywnie mieszamy przez minutę (natleniamy nastaw)

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: piątek, 13 lis 2015, 15:32
autor: risto77
Nie no oczywiście cukier rozpuscilem intensywnie mieszając. Poprawiłem na 2 dzień wiec rozpuszczone do 0. Proporcje są zachowane z przepisu z opakowania. Jedyne co mnie martwi to to, że drożdży nie rozpuscilem w ciepłej wodzie.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: piątek, 13 lis 2015, 18:18
autor: 9kaczor6
risto, nie szkodzi. I tak i tak ruszą, z dwojga złego lepiej za zimna jak za ciepła. Pozdrawiam.
P.S wczoraj również robiłem nastaw, co prawda na moskvie turbo, rozpuściłem w normalnej wodzie z kranu około 0.5 litra, zalałem wczoraj wieczorem. Dziś byłem zajrzeć o 16 baniaki gorące :)

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: piątek, 13 lis 2015, 23:13
autor: golec269
Kolego risto77 utrudniłeś start drożdżakom bo lubią ciepełko- tem. 25-30 st. startowa. Jeśli chcesz żeby szybciej ruszyły to podnieś temperaturę. Gdy poczują ciepło to zaczną działać-powodzenia.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: sobota, 14 lis 2015, 02:21
autor: boxer1981228
9kaczor6 pisze:P.S wczoraj również robiłem nastaw, co prawda na moskvie turbo, rozpuściłem w normalnej wodzie z kranu około 0.5 litra,
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale ktoś już pisał o rozpuszczaniu paczki turbo w małej ilości wody. Z tego co mi się przypomina to ciśnienie osmotyczne może zabić drożdże.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: sobota, 14 lis 2015, 08:14
autor: risto77
Ruszyły, dziś kiedy wszedłem do garażu to było je czuć z kilku metrów :D Uf jak dobrze zacząłem dzień.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: poniedziałek, 16 lis 2015, 12:07
autor: damian_w202
Moje wczoraj miały blg dużo powyżej 0 pewnie będzie z -4. wymieszałem mocno całość mieszadłem na wiertarce (2X) w celu odgazowania (pokazało się dość dużo piany) i na ok 100 L zapodałem 3 łyżki bentonitu wymieszanego z ciepłą wodą już kilka dni temu. Klarowanie zaczęło się prawie natychmiast lecz w nastawie latały takie "zbite kłaczki". Dzisiaj jest ładnie wyklarowany. Jedyne co mnie martwi to, że jeszcze słyszę pękanie pęcherzyczków na powierzchni. Czy to sam gaz? Czy tak ma być?

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: sobota, 14 sty 2017, 17:56
autor: Drupi
Witam. Czy jeszcze,- ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tymi drożdżami ? Zastanawiam się czy są lepsze od Moskwy , mam na myśli smak po zrobieniu na kolumnie OLM. Zachęca opis tych drożdży, na Moskwie nie pisze o delikatności w smaku, ale może Vodka są jeszcze lepsze??
Pozdrawiam.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: poniedziałek, 16 sty 2017, 10:01
autor: Jarzębiak
[Teoretycznie] każde drożdże typu vodka charakteryzują się m.in. tym, że dają lepszej jakości nastaw i produkują mniej ubocznego syfu, a destylat wychodzi łagodniejszy w smaku. Ja z Moskvy byłem i jestem nadal bardzo zadowolony, jednak zamiennie używam Vodka Star bo oprócz szybkiej pracy (przeżerają cukier w 4 dni) mam na nich delikatny spirytus idealny pod wódeczkę czy do nalewek. Na alcotekach smak jakby ciut lepszy, co potwierdzili niezależni konsumenci :D Według moich obserwacji tempo fermentacji na MS i VS jest porównywalne, oba produkty polecam na sezon zimowy, kiedy trudno utrzymać temperaturę ponad 20 stopni. W sprzedaży detalicznej wychodzą podobnie (7-8 zł), ale już przy zakupie większej ilości widać różnicę. Dla porównania: 10 sztuk Vodka Star już za niecałe 80 zł razem z wysyłką http://allegro.pl/drozdze-alcotec-vodka-star-wysylka-gratis-10szt-i6566618716.html a Moskva Style 93 zł z wysyłką http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-sf-moskva-style-10szt-deptana-i6494122499.html

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: środa, 8 lut 2017, 00:05
autor: wwpiotr
Mam pytanie o łączenie nastawów. Inwertowałem cukier: 20l wody, 140g kwasku cytrynowego, 30kg cukru - 94 stopnie przez pół godziny następnie trochę schłodziłemdo 70 stopni, dolałem wody, napowietrzyłem i wsypałem 2 opakowania drożdzy Alcotec Vodka star.
Nastaw pracuje mocno, generuje przyjemny zapach szampana, temperatura przez 24h spadła z 27 do 22 stopni.

Czy dwa opakowania drożdzy wystarczą na 100L nastawu ?? co znaczy łączenie nastawów czy ilość drożdzy też musimy zwielokrotniać czy może wystarczą mniejsze ilości skoro drożdże mnożą się w dużym tempie gdy mają tlen, słodko i ciepło :)

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: środa, 3 maja 2017, 21:26
autor: Drupi
Te drożdże są chyba dobre na lato i w same upały. U mnie na 70 L. nastaw + 2 paczki tych drożdży przez 6 dni przerobiły tyko połowę cukru . Blg jest 15 a było na starcie 23. Przecieram oczy ze zdumienia jak u niektórych kolegów przerobiły w tydzień a nawet krócej. Temperatura nastawu pomimo ocieplenia beczki spadła do 18 *C. Zastanawiam się czy dogrzewać elektrycznie czy czekać następny tydzień. :roll: Nie spieszy mi się tylko obawiam się czy fermentacja się nie zatrzyma. Na Babuniowych też kiedyś tak wolno pracowały, ale te są najwolniejsze jakie stosowałem. Zapach jest łagodny , myśle że wyjdzie z nich dobry produkt jeśli dobiją do końca Blg.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: czwartek, 4 maja 2017, 17:54
autor: sargas
Również przymierzam się do testu tych drożdży. Ostatnio testowane drożdże AD i są rewelacyjne. Zobaczymy jakie się spiszą te.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: piątek, 12 maja 2017, 19:21
autor: Drupi
Ja mogę ocenić że te drożdże(nastaw z tych drożdży) trudno jest sklarować. Lub nie klarują wcale. :( 0 blg. ponad 2 tygodnie nastaw, dałem 2 saszetki Turboklaru i dalej jest mleko.Pomyślałem że może ten klar jest jakiś felerny pomimo że pisze że ważny do 2019r. Więc kupiłem inny innej firmy i zastosowałem jeszcze 1 saszektę i dalej mleko. :bardzo_zly: Ale to już pisali też inni koledzy.:-- http://alkohole-domowe.com/forum/proble ... 10030.html
http://alkohole-domowe.com/forum/proble ... t8034.html

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: piątek, 12 maja 2017, 19:38
autor: golec269
Drupi skoro masz 0blg to możesz mieć jeszcze cichą fermentację a wtedy nastaw Ci się nie sklaruje.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: piątek, 12 maja 2017, 20:48
autor: adki84
Ja 2 razy dopiero nastawiałem na nich, ale nie miałem problemu z klarowaniem.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: sobota, 13 maja 2017, 09:22
autor: memekt
26 l. odstawione w zeszłą sobotę do grawitacyjnego, wczoraj przejrzysty jak woda, dziś rurka :) temp. w pomieszczeniu ok 15 st.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: środa, 24 maja 2017, 08:44
autor: adki84
Trzeci nastaw 2 wiaderka 6 kg cukru każde skończyło pracować w niedzielę od wczoraj samoczynnie zaczęło się klarować. Dofermentowało do -4

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 28 maja 2017, 22:57
autor: maniek86
Dobre drożdże, może wolniej pracują ale warto.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 1 paź 2017, 21:13
autor: użytkownik usunięty
Witam.
Na opakowaniu tych drożdży jest mowa o 6kg cukru. Czy próbował ktoś z szanownego grona gotujących spróbować 7 a może 8kg ?

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 1 paź 2017, 21:30
autor: rastro
To zależy, bo mają jakąś tolerancję na alkohol, ale pewnie można założyć że dadzą radę ale trzeba będzie poczekać. Chyba że Tobie chodzi o zwiększenie nastawu, to uda się z całą pewnością, ale też chwilę dłużej trzeba będzie poczekać.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 1 paź 2017, 22:03
autor: użytkownik usunięty
Nie chodzi mi o zwiększenie nastawu (pojemności), tylko o zwiększenie blg. Sześć kilogramów cukru i 21l wody daje nieco ponad 22blg.
Pytanie czy dałyby radę wystartować przy 25-26blg i zakończyć przy -4 ?

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 1 paź 2017, 22:28
autor: rastro
To loteria pewnie, może dadzą radę może nie, jak dadzą radę to pewnie raczej będą dłużej pracować, wysokie blg startowe też pewnie nie będzie im służyć. Można spróbować dodać dodatkowy cukier jak już trochę przepracują, to powinno je trochę odciążyć, a jak się nie uda zawsze można zrobić kolejny nastaw na dundrze ;).

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 1 paź 2017, 22:47
autor: memekt
Raz zrobiłem na wysokim blg to dopiero na trzeci dzień nastaw wystartował. Teraz zaczynam od 20 blg (start po paru godzinach) i po 2-3 dniach dolewam syrop z reszty cukru.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: sobota, 25 lis 2017, 14:13
autor: użytkownik usunięty
Witam
Szczerze napisawszy, to szło by się powadzić w temacie tych turbo drożdży.
Nastaw 7kg/23l pracuje już 14 dni w temperaturze 22st. i końca nie widać.
Jakaś słaba ta sprężarka :D

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: sobota, 25 lis 2017, 18:35
autor: Drupi
To samo było u mnie. Ściśle według instrukcji na opakowaniu. Po 3 tygodniach jeszcze delikatnie prykały, cierpliwości mi brakło, to próbowałem ich sklarować Super klarem, i nic, dalej mleko. Pewnie dla tego że nie skończyło fermentować. Nie było innego wyjścia jak na rurki. Mimo tych kłopotów, przy wielkiej staranności procesu, na glukozie, wyszedł nadzwyczaj szlachetny, delikatny, trunek.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: wtorek, 28 lis 2017, 16:27
autor: użytkownik usunięty
Drupi pisze: Nie było innego wyjścia jak na rurki.
Po pierwszym deptaniu już tak dobrze ?

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: wtorek, 28 lis 2017, 17:18
autor: Drupi
Nie.... Ja zawsze dążę do jak najlepszego produktu, i nie ryzykuje. II przebieg powinien być, tak jak pralka : pomimo chemii i tak pierze w więcej niż jednej wodzie. Ostatnio po kupnej, miałem takie mdłości że myślałem że zdechne. :lol: A w smaku była dość łagodna jak na kupną. A "oni" też zawsze dwa razy destylują, mimo to jeśli mogę to unikam. Może mam słaby żołądek. :roll:

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 3 gru 2017, 05:28
autor: użytkownik usunięty
Nie wiem, co Wy chcecie od tych drożdży.
Nastaw, który popełniłem- 7/23, pracował przez 17 dni. Wykazywał jeszcze pewną pracę pomimo tego, że dnie zbiornika pojawił się drożdżowy osad. Doczekałem końca fermentu, zmierzyłem cukier. Wyszło -4.
Po kolejnych 4dobach w listopadowym chłodzie, całkiem fajnie się "podklarował", wystarczająco na instrument. Zlałem znad osadu i odstawiłem do grawitacyjnego.
Fagot jest nastrojony. Myślę, że długie czekanie zrekompensuje dobra jakość urobku.
Pozdro

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 3 gru 2017, 08:42
autor: 275synio
defacto pisze:Nie wiem, co Wy chcecie od tych drożdży.
Nastaw, który popełniłem- 7/23, pracował przez 17 dni. Wykazywał jeszcze pewną pracę pomimo tego, że dnie zbiornika pojawił się drożdżowy osad.
Pozdro
W takim czasie, to kostka babuni i słoik koncentratu przerobiły by te siedem kilogramów... :angry:

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 3 gru 2017, 09:38
autor: użytkownik usunięty
Gratuluję wyboru.
Mimo to, jestem zwolennikiem wolnej, wolniejszej pracy drożdży, ponieważ mnie nigdzie się nie śpieszy.
Pozdrówa

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 3 gru 2017, 09:52
autor: 275synio
Tylko obumarłe drożdże, też się rozkładają w nastawie...
Więc wolna fermentacja, też nie jest taka wspaniała.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: niedziela, 3 gru 2017, 10:18
autor: użytkownik usunięty
Moja ocena tego jest taka.
Wolna praca drożdży, w umiarkowanych temperaturach pozytywnie wpływa na smak. Jest on dostrzegalnie łagodniejszy od moskwy i moim zdaniem delikatniejszy od pure48.
Oczywiście mowa tu o próbach po drugim deptaniu na kolumnie Cu.
Polecam je każdemu, kto ma czas i nigdzie się mu nie śpieszy.
Pozrdo

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: poniedziałek, 25 cze 2018, 09:37
autor: debros
Wątek już trochę przeterminowany więc się nie zdziwię jeśli do złotej łopatki dostanę od razu grabki i wiaderko. Ale biorąc pod uwagę, że jestem dopiero „w piaskownicy” w temacie cukrówek i ich destylacji, więc będzie jak znalazł.

Trochę zresztą jestem niepocieszony, bo wiele interesujących dla mnie spraw na forum zostaje z czasem porzuconych i nie jest aktualizowana.

Dla tych więc którzy tak jak ja dopiero zaczęli lub chcą zacząć garść doświadczeń z własnego „poligonu”.

Jako że odczułem potrzebę posiadania większego pojemnika fermentacyjnego (33l) a skończyły mi się też drożdże Jan Okowita, przy okazji za jednym kosztem przesyłki zamówiłem m.in. tytułem testu drożdże Alcotec Vodka Star.

Nastaw przygotowałem 24.06.2018 (niedziela) w przerwie pomiędzy meczami Japonia – Senegal a Polska – Kolumbia.

Składniki:

- 7,5 kg cukru (Lidl)
- 24,5l wody „kranówki”, według dostawcy wody odczyn (pH) 7,4
- saszetka aktywnego węgla w płynie (no name, złote opakowanie)
- koncentrat pomidorowy 30% 200g - Mikado (Lidl)
- pół słoiczka domowych powideł z jagód lub borówek (skład i pochodzenie nie do końca jasne)
- 2 torebki cukru waniliowego Dr. Oetker (16g każda)
- drożdże Alcotec Vodka Star

Koncentrat pomidorowy dorzuciłem głównie ze względu na to, że jest dość popularnym dodatkiem do cukrówek, a zauważyłem, że dodanie czegoś ekstra skutkuje zwykle szybszym startem i łatwiejszą pracą nastawu.
Powidła natomiast tylko dlatego, że zalegały w lodówce – nikt ich nie chciał jeść bo nieznana osoba która je robiła zapomniała lub celowo nie dodała cukru. A szkoda było, żeby się zmarnowały ;-)
Co do cukru waniliowego to postanowiłem poeksperymentować i ubogacić aromaty powstające w czasie fermentacji.

Cukier rozpuściłem napełniając (nieco mniej niż w połowie) wiaderko gorącą wodą o temp. 45*C ze słuchawki prysznicowej (co przy okazji napowietrzyło nastaw) i intensywnie wymieszałem. Do tego aktywny węgiel w postaci zamrożonej tabliczki (łatwiejsza aplikacja) oraz reszta składników, po czym dopełniłem zimną wodą również z prysznica o temp. 20*C i ponownie zamieszałem. Na koniec oczywiście drożdże.

Temperatura nastawu przed dodaniem drożdży: 28*C
Temperatura pomieszczenia: przyjemne 25*C
Blg początkowe wg. AlkoCalc v0.1 by jozzek666: 23,44, uwzględniając dodatki można zaokrąglić do 23,5.

Pracę zakończyłem o 19:40, do meczu Polska – Kolumbia zostało więc 20 minut, czyli w sam raz na relaksującą kawę i cygaretkę.
Niecałe 2,5 godziny później wszystko było już jasne:

a) Polska w słabym stylu odpadła z MŚ 2018, dalszy komentarz zbędny
b) w przeciwieństwie do polskich „kopaczy” drożdże dynamicznie, ambitnie, z entuzjazmem i profesjonalnie podeszły do zadania, o czym świadczyło intensywne bąbelkowanie. Przynajmniej tutaj wygrana :-)

Dzięki etylowanilinie aromat jaki się pojawił przypomina rosnące ciasto na placek drożdżowy ;-)

Spodziewam się, że powiększony nastaw zostanie przerobiony w przeciągu ok. 10 dni, w czwartek 28.06.2018 wieczorem dokonam pomiaru Blg i dodam kolejny wpis.

Re: RE: Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: poniedziałek, 25 cze 2018, 10:35
autor: doncarlito206
Ja polecam gozdawa 1410. Na najprostsze cukrowki najlepiej mi sie sprawdzily. Klaruja sie elegancko, wynik osiagaja bardzo dobry ale ja bez takich ulepszaczy fermentuje:) sam cukier woda i drozdze:)

Wysłane z mojego VKY-L09 przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: poniedziałek, 25 cze 2018, 11:13
autor: johnex
Według mnie dodałeś niepotrzebnie wszelkie dodatki. W saszetce drożdży są wszystkie potrzebne pożywki i minerały potrzebne do fermentacji. Dodatkowo "szczepy, które znajdują się w opakowaniu produkują bardzo małe ilości niepożądanych posmaków i aromatów". Przy drożdżach Turbo fermentacja zachodzi burzliwie i dodatki dżemów mogą skutkować kipieniem nastawu.
Nigdy nie dodawałem koncentratu pomidorowego do cukrówek a zawsze kończą przy blg -4. Podejrzewam, że dodawanie koncentratu spadek ze stosowania drożdży piekarniczych które potrzebowały dodatkowej pożywki.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: poniedziałek, 25 cze 2018, 11:49
autor: debros
@doncarlito206 - sprawdziłem opis tych drożdży, ciekawie się prezentują ale chyba są dla mnie za szybkie ;-)
Dodatkowo trochę zniechęca mnie sposób i jakość dyskusji Gozdawy w wątku:
drozdze-gorzelnicze-fakty-mity-i-klamstwa-t8932.html
Nie ma on (wątek) co prawda wpływu na jakość fermentacji, ale jakoś tak... zniechęca.

@johnex - tak, wiem, każdy producent to zaznacza na opakowaniu albo gdzieś na swojej stronie, a jednak najlepsza cukrówka jaka mi wyszła do tej pory (ok, nie było ich wiele...) to z dodatkiem rodzynek i daktyli (pomijając, że daktyle były za słabo rozdrobnione i zatkały kranik spustowy). Może to w moim przypadku efekt placebo, ale na samym cukrze bez dodatków nie byłem tak zadowolony. No i już dwukrotnie przy "czystych" nastawach zalatywały lekko jajeczkiem, na szczęście wystarczyło dobrze odgazować na końcu.
Ostatnio więc do każdego nastawu dodawałem paczuszkę rozgotowanych rodzynek, tym razem zdecydowałem się na koncentrat i resztki z lodówki.
Również z ciekawości czy poczuję "pomidorową" na moim prostym potstillu ;-)

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: poniedziałek, 25 cze 2018, 20:24
autor: masterpaw2
tym razem zdecydowałem się na koncentrat i resztki z lodówki
Czegoś Ty tam jeszcze naładował do tego nastawu..........? Szynka, kiełbacha, ogórki kiszone?
Będziesz miał destylat z zagrychą :D
Dwa w jednym ;) brawo Ty :ok:

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: poniedziałek, 25 cze 2018, 21:23
autor: debros
…i zasmażka. Och nie, parówki! Zapominałem o parówkach!!!

Ale nic to, następnym razem. Za to od razu w dwóch wersjach.
Pierwsza, bardziej szlachetna i łagodna, przewidziana dla delikatniejszych podniebień, oparta będzie na parówkach z szynki.
Druga, szorstka, typowo męska, dla amatorów wyrazistych smaków, zawierać będzie standardowe „cyckówy”, czyli parówy z krowich wymion. Oczywiście oba warianty w limitowanym nakładzie.

Ha! Sam przyznasz, że nastawu na „przeglądzie tygodnia” nikt jeszcze nie robił. Nowatorskie, hę? ;-)
Zupa, drugie danie i gorzałka w jednym. Destylat idealny na każde okazje: wesela, stypy (tfu, tfu) czy na imieniny u cioci. Może powinienem to opatentować…?

Tak poważnie z tymi resztkami to lekkie nadużycie literackie, chodziło mi wyłącznie o bliżej nieokreśloną i wzgardzoną przez wszystkich konfiturę. Drożdżom jednak ewidentnie smakuje :-)

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: wtorek, 26 cze 2018, 00:11
autor: masterpaw2
No i żeś mnie chłopie rozczarował - konfitura :bezradny:, miałem nadzieję, że do kompletu dołączył, lekko podpleśniały serek homogenizowany, dwutygodniowa sałatka warzywna i kilka zbuków.........
A tu tylko konfitura......., jest dość często wykorzystywana jako przysmak dla drożdżaków ;)

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: wtorek, 26 cze 2018, 09:25
autor: debros
Oj tam, nie Ciebie pierwszego, był czas przywyknąć ;-)
Mniemam, że aby Tobie zaimponować musiałbym przefermentować i przedestylować przynajmniej zawartość kompostownika – może kiedyś, jak będzie mnie stać na bioskafander :mrgreen:

A wracając jeszcze do fermentacji burzliwej – nie taka ona straszna jak ją opisują i w przypadku drożdży typu Vodka nie trzeba się jej aż tak obawiać.
Tutaj turbo działa na „pół gwizdka”, gdyż w saszetce jest ich o połowę mniej niż w standardowych. Wręcz podejrzewam, że jest to jedyna różnica pomiędzy typem Vodka a dajmy na to Turbo 48 czy podobnymi.
Tym samym potrzebują więcej czasu aby się namnożyć, co przekłada się na dłuższy czas fermentacji i jej łagodniejszy przebieg.

Owszem, zdarzyło mi się, że nastaw wykipiał (więcej o tym tutaj: drozdze-szlacheckie-typu-vodka-t10407-20.html#p181451) ale wynikało to wyłącznie z popełnionych błędów, głównie z nadmiaru płynu w fermentatorze i braku odpowiedniej rezerwy na pianę.

Obecnie mam większe wiaderko, jak też (wbrew zaleceniom) zamykam szczelnie pokrywę a zamiast rurki fermentacyjnej zastosowałem wężyk wyprowadzony do 6-cio litrowej butli po wodzie źródlanej. Napełniona w ¾ wodą działa nie tylko jako filtr wodny eliminujący dodatkowo zapachy, ale też spełnia funkcję bufora w razie próby ucieczki drożdży.

Jak na razie rozwiązanie się sprawdza i historia z myciem ściany i podłogi w łazience się nie powtórzyła ;-)

Ale odbiegliśmy mocno od tematu. Drożdże Szlacheckie Typu Vodka mogą już poczuć się zagrożone, bo Alcotec Vodka Star Turbo na chwilę obecną pracują dokładnie tak samo, emitując przy tym równie subtelne i przyjemne zapachy.
Jeśli więc akurat nie macie pod ręką produktów od Jana Okowity, Alcotec również będzie dobrym wyborem.
Choć oczywiście polecam zakupy w sklepie AD (to nie jest test sponsorowany) :D

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: wtorek, 26 cze 2018, 13:02
autor: johnex
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka mogą już poczuć się zagrożone, bo Alcotec Vodka Star Turbo na chwilę obecną pracują dokładnie tak samo, emitując przy tym równie subtelne i przyjemne zapachy.
Pracują tak samo bo zapewne są to te same drożdże tylko później konfekcjonowanie i sprzedawane pod szyldem Jan Okowita/Alkohole Domowe.
Alcotec jako produkty przemysłowe oferuje poszczególne typy drożdży w opakowaniach 25 kg.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: wtorek, 26 cze 2018, 14:31
autor: debros
Trochę się zastanawiałem skąd drożdże JO/AD biorą swój rodowód i zapewne masz rację.

Choć jak widzę te pakowane po 25kg to Alcotec Vodka/Whisky Turbo GA, czyli od razu z enzymami i antypianą, o czym przy wersji konsumenckiej Vodka Star nie wspominają.
Ale być może i takie mają w ofercie hurtowej, w końcu czego się nie robi na życzenie zamawiającego ;-)

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: czwartek, 28 cze 2018, 20:28
autor: debros
28.06.2018 - 4 dzień od startu nastawu.
2 cukromierze są zgodne: - 3 Blg.

Nastaw już mocno zwolnił, aromat wyraźnie wytrawny, brak pomidorowych akcentów. Obawiam się, że zakończy pracę dużo wcześniej niż planowałem.
O ile cukier waniliowy niczego godnego uwagi do sprawy nie wniósł (czuć go było tylko przez pierwsze 2 dni) to koncentrat pomidorowy zdecydowanie przyspieszył fermentację. Bo nie sądzę, aby resztka konfitury tak zadziałała.

Pomimo wstępnych przemyśleń z końcową opinią wstrzymam się do pełnego odfermentowania.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: czwartek, 28 cze 2018, 20:46
autor: JanOkowita
johnex pisze:
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka mogą już poczuć się zagrożone, bo Alcotec Vodka Star Turbo na chwilę obecną pracują dokładnie tak samo, emitując przy tym równie subtelne i przyjemne zapachy.
Pracują tak samo bo zapewne są to te same drożdże tylko później konfekcjonowanie i sprzedawane pod szyldem Jan Okowita/Alkohole Domowe.
Alcotec jako produkty przemysłowe oferuje poszczególne typy drożdży w opakowaniach 25 kg.
To prawda, że marki Jan Okowita oraz Alkohole Domowe są tożsame w sensie jakości produktów. Lepiej mieć dwie marki niż jedną... Ale w całej reszcie to tylko wymysły, kupujemy wprost od producenta który jest na rynku od wielu lat. I jakość jest poziomu premium.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: czwartek, 28 cze 2018, 21:12
autor: debros
Absolutnie nie deprecjonuję ich jakości, a kto by przeciwił się temu, iże najcudniejsze i najcnotliwsze drożdże na świecie są typu Vodka od Jana Okowity, tego pozywam na walkę konną albo pieszą do pierwszego klęknięcia alibo do ostatniego tchu ;-)
Uchylenia rąbka tajemnicy handlowej również nie oczekuję ;-)
A tak po prawdzie aby to był test porównawczy musiałbym nastawić kolejną cukrówkę na Alcotecach, ale bez jakichkolwiek dodatków. Bo na chwilę obecną nie jestem zadowolony z czasu fermentacji - zbyt szybka.

Re: Drożdże Alcotec Vodka Star Turbo

: środa, 11 lip 2018, 13:22
autor: debros
28.06.2018 – nadal 4 dzień od startu nastawu.

Kontrola bardzo późnym wieczorem wykazała, że fermentacja zamiera coraz szybciej i wszystko wskazywało na to, że zakończy się dnia następnego.
Można więc spokojnie przyjąć, że nawet powiększony nastaw zostałby przepracowany w tempie zgodnym z informacjami z opakowania drożdży.

Gdybym miał wolny weekend na pewno by mnie to ucieszyło, ale ze względu na wyjazd było mi to wybitnie nie na rękę.
Z tego też względu postanowiłem przeciągnąć sprawę dodając kolejne porcje syropu cukrowego:

28.06.2018 – 0,25kg cukru + 05,l wody
29.06.2018 – 0,25kg cukru + 05,l wody

Fortel się powiódł, drożdże się ożywiły i po moim powrocie 01.07.2018 nadal pracowały.

Ostatecznie więc w nastawie znalazło się 8kg cukru i 25,5l wody, koniec nastąpił 04.07.2018 przy wyniku -4 BLG. Dla pewności zostawiłem na jeszcze 1 dzień.

Natomiast problem wystąpił ze sklarowaniem. Pomimo dwukrotnego powolnego przelania płynu najprawdopodobniej nastaw nie odgazował się wystarczająco dobrze, gdyż po dodaniu Turbo Klaru 24 efekt po 2 dniach był słaby. Nawet bardzo.

Z tego też powodu destylacja przebiegała trochę opornie, szybciej też pojawiły się pogony. Dopiero drugie gotowanie dało akceptowalny, choć nieco ostry w zapachu produkt - stawiam na dodatek koncentratu pomidorowego.
Póki co leżakuje i czekam, aż się ułoży.

Generalnie więc drożdże zrobiły co miały, koncentrat bez wątpienia ułatwia start ale nie do końca pozytywnie wpływa na jakość na pot-stillu.

Produkt ogólnie oceniam bardzo dobrze, bez udziwnień z mojej strony i trzymając się instrukcji efekt byłby jak najbardziej pozytywny.