Strona 1 z 1

Zawór reflux zewnętrzny- pytanie

: niedziela, 11 sty 2009, 13:56
autor: mydlo
Witam jestem nowym uzytkownikiem i wlasnie jestem w trakcie budowy destylatora. Bedzie to kolumna z kwasowki na kegu z wypelnieniem z pocietego na malutkie kawalki pretu ze stali kwasoodpornej. Moje pytanie dotyczy zaworu reflux zewnetrzny. Mianowicie na wszystkich rysunkach jest on pod katem 90 stopni wzgledem zaworu wylotowego, wiec nie jestem pewien ale nie wolno zaworu wylotowego kompletnie zamknac ze wzgledu na rosnace cisnienie. Moje obawy totycza 2 spraw mianowicie ze przy takim ustawieniu zaworow bedzie trudno kontrolowac przeplyw przez oba te zawory mysle nad ustawieniem ich troszke inaczej mianowicie wyjscie z chlodnicy od gory a zawor wylotowy i reflux symetrycznie pod katem 120 stopni. Latwo to sobie wyobrazic na tarczy zegara wylot z chlodnicy na godzinie 12, wylotowy na 4 a reflux na 8. Czy takie rozwiazanie ma sens?? 2 obawa dotyczy tego czy pary z kolumny nie beda uciekaly do zaworu reflux w rownym stopniu jak do chlodnicy i czesciowo sie tam skraplac??? Prosze o pomoc z gory dziekuje za wasze posty

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 11 sty 2009, 15:27
autor: longink1
Witam kol.@mydlo, wypełnienie z pociętego pręta to niezbyt dobry pomysł, wypełnienie takie oprucz tego że kłopotliwe w wykonaniu, będzie miało małą powierzchnię. Lepiej użyć do tego zmywaki - druciaki ze stali nierdzewnej. Jeśli masz jakieś trudności z zaopatrzeniem, to możesz, podkreślam, na początek zasypać kolumnę; żwirem o granulacji około fi 4 - 6 mm, lub tłuczonym szkłem, np. z szyby samochodowej czy z butelek. Są to środki przy obecnie stosowanych wypełnieniach powiedziałbym "retro" ale także skuteczne.
Jeśli chodzi o usytuowanie zaworów to trudno coś powiedzieć bez rysunku, Ale jeśli układ nie ma 100% refluksu ze swobodnym spływem do kotła, to taki układ nie może mieć możliwości zamknięcia.Z niezamierzonym przepływem par można sobie poradzić stosując syfon.
Pozdrawiam longink1.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 11 sty 2009, 17:45
autor: mydlo
Dzieki za rade pomysle nad zmywakami. Mam jeszcze wiele pytan ale chyba najlepiej bedzie jak przygotuje projekt i wstawie tutaj zdjecie wtedy bedzie mozna dodawac uwagi z ktorych chetnie skozystam. Pozdrawiam wszaystkich

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 11 sty 2009, 21:48
autor: shelby
Witam
Dołączę się do tematu. Pomimo tego, że zrobiłem kolumnę rektyfikacyjną do tej pory aparaturę wykorzystywałem jakby jej nie było. Znajomy poprosił mnie o destylację niezbyt udanego wina z ryżu - jakoś dziwnie cuchnie. Pomyślałem, że czas zaprząc do roboty moją kolumnę i tu zaczęły się schody. Niestety nie mogę zbalansować swojej kolumny. Mam ją zrobioną w/g schematu http://alkohole-domowe.com/bimber/desty ... eflux.html (refluks zewnętrzny, rura 100cm, wypełnienie ze zmywaków, chłodnica szklana). Po odrzuceniu 100ml zakręcam zawór wylotowy i odkręcam zawór refluksu. Wtedy zaczyna rosnąć mi ciśnienie a opary wybierają krótszą drogę i wlatują do chłodnicy od d..y strony. Jeśli lekko odkręcam zawór wylotowy nie wiele to zmienia. Ciśnienie trochę spada ale i tak opary w większości wydostają się przez refluks podgrzewając produkt końcowy, który momentami ma 90-92% ale dostaje się do niego masa dość nieprzyjemnego zapachu. Aby zlikwidować ciśnienie całkowicie muszę mocniej odkręcić zawór wylotowy. Wtedy całość wylatuje i nic nie wraca do kolumny, procenciki spadają do 70-75%, oczywiście zapaszek dalej jest. Cóż takiego robię źle, że mi to nie wychodzi?

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 11 sty 2009, 22:19
autor: mydlo
Hej mam odpowiedz na twoj problem z parami wchodzacymi do chlodnicy od d... strony. Mysle ze problem ten powinno rozwiazac umieszczenie rurki pod delikatnym katem a jej koniec umieszczony w kolumnie wygiac do gory aby caly czas byla pelna bedzie to dzialac jak syfon. wyzszy poziom plynu w rurce bedzie go wypychac do wnetrza kolumny a tym samym zatrzymywac pary. To powinno rozwiazac ten problem.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 11 sty 2009, 22:22
autor: mydlo
A co do rosnacego cisnienia w ukladzie to wydaje mi sie ze nie powinnienes calkowicie zamykac zaworu wylotowego, to powoduje wzrost cisnienia i jest niebiezpieczne. Powinnienes raczej pomyslec jak wyregulowac zawor refluxu zew i zawor wylotowy kompletnie go nie zamykajac.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 11 sty 2009, 23:41
autor: Calyx
mydlo pisze:...ze nie powinnienes calkowicie zamykac zaworu wylotowego, to powoduje wzrost cisnienia i jest niebiezpieczne. ...
Absolutnie trzeba pozostawic uklad kolumny w systemie otwartym.
(gdzies juz na forum narysowalem taki uklad).
Mozna wtedy na 100% zamknac odbior, pozostawiajac powrot
na wypelnienie kolumny w celu jej ustabilizowania.
Nie trzeba sie wtedy przejmowac wzrostem cisnienia :)
Zeby pary nie uciekaly trzeba zastosowac wspomniany wczesniej
syfon, choc zmiana kata, podniesienie powrotu pod skosem
w gore i wprowadzenie do kolumny, tez da spodziewany efekt.
Zawor na refluksie wystarczy jeden, na odbiorze.
Wg mnie zawor na powrocie jest zbedny.
mydlo pisze:...lub tłuczonym szkłem, np. z szyby samochodowej...
Tego wypelnienia akurat bym nie polecal. Szyby samochodowe sa czesto
produkowane ze szkla olowiowego i sa to szyby warstwowe
klejone nie wiadomo jakim syfem. Pozostalu tluczen szklany i owszem.
Zwir LonginK1 uzywal wiec (przynajmniej przez niego) sprawdzona metoda.
Zastanawiam sie tylko czy nie za bardzo blokuje przeplyw par.
Uwazam, ze najtanszym i najlepszym :) jest zmywak z KO. Tu moge polecic.
Sam testowalem szklane wypelnienie i zmywaki sa zdecydowanie lepsze.

Pozdr.
Calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 12:46
autor: longink1
Nic dodać nic ująć, wtrącę tylko że wypełnienie ze żwiru czy szkła(szyba hartowana sama pęka na kawałki) proponowałem w braku innego, a ołów ? kto wie co siedzi w żwirze ?.Wracając do szyby to kto by tam odklejał kawałki szkła z dzielącej je foli.
nie stwarzajmy sobie wirtualnych przeszkód.
Pozdrawiam longink1.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 16:48
autor: Juliusz
@mydło

Opisane trudności powstają najczęściej przy refluksie zewnętrznym )jak na rysunku).

Rysunek według, którego zrobileś kolumnę nie jest kompletny a to właśnie ze względu na brak wentyla w miejscu gdzie wszystkie pary są już skroplone i nie ma tam żadnego płynu.

W konstrukcji systemu refluksowego konieczne jest całkowite wychładzanie par z nawiązką (jako faktor bezpieczeństwa). Poprawnie skonstruowany system powinien tak wychładzać opary, że początkowe ciśnienie w kotle i kolumnie, spowodowane gotowaniem zacieru znika w momencie chłodzenia - opary zmniejszają objętość do objętości płynu. Wentyl daje się na wszelki wypadek.

Najlepszym miejscem na taki wentyl - według rysunku z linku - byłoby miejsce gdzie destylat wypływa z chłodnicy do sekcji zaworów. Zawór refluksu poziomy - ten bliżej chłodnicy - jest zupełnie zbędny bo % refluksu można calkowicie regulować zaworem odbioru:

Odkręcony całkowicie ustawia system jako zwykły kociołkowy (żadna częśc destylatu nie powraca do kolumny), wraz z zamykaniem zwiększa sie powrót (większy refluks).

Taki system powinien pracować bez zadnych sensacji z całkowicie zamkniętym zaworem dowolną ilość czasu - warunek, że chłodnica odbierze efektywnie całe ciepło z opar dawane przez grzejniki. Wentyl daj się właśnie aby mieć drogę ujścia ciśnienia gdy popełnimy błąd w wydajności chłodzenia.

Wzrastanie ciśnienia w układzie prosi o nieszczęśliwy wypadek (poważny) pamiętaj, że po stabilizacji głowicy w szczycie kolumny i w wejściu do chłodnicy są opary alkoholu 95% (taki alkohol zastępuje benzynę w samochodach wyścigowych.

PIERWSZY komentarz do twojego problemu trudności stabilizacji i ciśnienia to - chłodzenie jest zbyt słabe - czyli chłodnica zbyt mała lub nie masz regulacji ilości dostarczanego ciepła.

Czym grzejesz?

Jeśłi masz możliwość zrób zdjęcie Swojego układu i wklej tu na forum.
Juliusz

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 18:06
autor: mydlo
Hej witam wsztkich ponownie wiele mozna sie od was nauczyc- wielkie dzieki aparatura w tej chwili jest w stanie kompletowania podzespolow. Mam chlodnice szklane 52cm ze 3 metry kwasowki 2,5cala (za friko) Keg od ginesa hehe mieszkam na wyspach. Termometry i manometry w drodze. Mam tez cienkie rurki z kwasowki. I co najwazniejsze duze checi do nauki. Mam taboret gazowy z regulacja na 9,2KW. Co radzicie... Niedlugo dozuce rysunek projektu

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 18:37
autor: mydlo
Oto moj projekt oczywiscie mam do niego kilka pytan i prosze o wasze uwagi.
Pyt 1. Gdzie dokladnie umiescic termometry?? Mam 2 cyfrowe termometry z alarmem na 2 zaprogramowane temperatury.
Pyt 2. Ile zimnych palcow umiescic w kolumnie i gdzie dokladnie??
Pyt 3. Czy stosowac 2 niezalezne uklady chlodzenia dla chlodnic i kolumny.
Pyt 4. Jakie srednice rur radzicie uzyc mam rure z kwasowki na kolumne 2,5 cala dostalem za friko wiec wziolem. I jakie srednice powinny miec rurki prowadzace pare??
Pyt 5. Zawor bezpieczenstwa na jakie cisnienie i gdzie go umiescic???
Pyt 6. Wypelnienie czyli co tam wsadzic??

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 18:46
autor: longink1
Mając 3 m rury 2,5" budowałbym, jedną kolumnę dłuższą stosownie do warunków wysokościowych, a drugą krótszą z pozostałego kawałka, do szybkiego odgotowania na pierwszy raz, albo do robienia wódek smakowych.
Pozdrawiam longink1.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 18:59
autor: Calyx
@Mydlo

Poogladalem Twoj projekt i... Nie tak :( Tego nie realizuj.

Co jest zle? Przede wszystkim umiejscowienie zaworow.
Umiesciles je powyzej skraplania, na wejsciu par w chlodnice.
Zadnego uzasadnienia. Zawor (wystarczy jeden)
powinien byc ponizej poziomu skraplania, bo to tam
regulujesz zarowno odbior jak i powrot.
W miejscu gdzie je wstawiles, po zamknieciu masz gwarantowany
wzrost cisnienia az do popisowego BUM.
Twoj projekt gwarantuje otwarcie tylko w przypadku
przeplywu przez jedna chlodnice do odbioru.
Tak naprawde jesli chcesz dac zimne palce
(proponuje 5 - 6szt.) to zawor za chlodzeniem jest zbedny.
Refluks regulujesz przeplywem wody przez palce
przy jednoczesnym zmniejszeniu grzania.

Przeczytaj, tu opisalem zasade dzialania zimnych palcow.
http://alkohole-domowe.com/forum/defleg ... -t385.html
Mam nadzieje, ze pomoze Ci to zaprojektowac dobry uklad
i odpowie na wiekszosc Twoich pytan.

Pozdr. Calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:12
autor: mydlo
Oki wiec najpierw na temat zimnych palcow radzisz umiescic je na calej dlugosci kolumny w rownych odstepach, albo umiescic je wszystkie u gory kolumny, albo czesc na dole czesc u gory. Zdaje sobie sprawe ze wszystko potem trzeba wyregolowac samemu przeplywem wody i grzalka. Radzisz rowniez dwa niezlaezne obiegi wody dla chlodnicy i kolumny???

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:30
autor: Calyx
mydlo pisze:Oki wiec najpierw na temat zimnych palcow radzisz umiescic je na calej dlugosci kolumny w rownych odstepach, albo umiescic je wszystkie u gory kolumny, albo czesc na dole czesc u gory.
Czy zagladales do podanego wczesniej linku? Widziales rysunki?
Przeciez tam wszystko jest wyraznie narysowane, co, w ktorym miejscu.
mydlo pisze:...dwa niezlaezne obiegi wody dla chlodnicy i kolumny???
Podwojne zasilanie jest dobrym rozwiazaniem.

Pozdr. Calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:55
autor: mydlo
Oki rozumiem teraz jak je umiescic. Kolumna jest dosc szeroka i bedzie dosc wysoka wiec wysuwam wnioski ze uzycie wiekszej ilosci palcow lub palcow o wiekszej srednicy pozytywnie wplynie na jej dzialanie w razie czego zawsze mozna wyregolowac przeplyw wody i podkrecic lub przykrecic grzanie. Oki wiec jeden problem rozwiazany. Mysle nad 6 palcami o przekroju 12-15mm

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:57
autor: Calyx
mydlo pisze:...Mysle nad 6 palcami o przekroju 12-15mm...
Bedzie very okey hokey

Pozdr. Calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 20:06
autor: mydlo
Oki wiec jeden problem rozwiazany teraz kolejne pytanie wiec mam kolumne z refluxem wew czy nadal jest mi potrzebny reflux zew????

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 20:15
autor: Calyx
Nie wiem dlaczego ale mam wrazenie, ze zupelnie nie qmasz zasady
dzialania kolumny i przebiegu procesu psocenia.
Na Twoim miejscu zrobilbym na poczatku prosty aparat do destylacji.
Po kilku psoceniach i zrozumieniu co i jak zabralbym sie za kolumne.
Bo troche to wyglada jakbys jeszcze nie mial prawa jazdy
a pchal sie do bolidu z formuly1.

Odpowiadajac na zadane pytanie.
Wystarczy jeden rodzaj refluxu i sam musisz podjac decyzje jaki.

Pozdr. Calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 20:33
autor: mydlo
Masz zupelna racje jesli wew bedzie wydajny to zewnetrzny jest zbedny. Rozumiem dzialanie kolumny prubuje ciagnac was za jezyk ;) Wiem tez ze pcham sie troche na gleboka wode ale wszystko musze zamiawiac przez neta (mieszkam na wyspach) co kosztuje majatek i wizja budowy czegos prostego tylko po to by za kilka tygodni lub miesiecy zamawiac kolejne graty i chodzic za stala, prosic sie o spawanie itp przyprawia mnie o dreszcze. Dlatego pytam o kazdy detal by zrozumiec jak najwiecej i uniknac jak najwiekszej ilosci bledow. Podam przyklad za 2 chlodnice zaplacilem 29zl X 2 plus 130 zl wysylka jako ostroznie. Dlatego wole powoli budowac cos dobrego i nauczyc sie to obslugiwac niz biegac od sklepu do warsztatu placic za kolejny spaw. Mam nadzieje ze to rozumiesz i bedziesz wyrozumialy czasami nawet dla glupich i oczywistych pytan. Pozdrawiam

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 20:45
autor: Calyx
Ale ja zupelnie na powaznie proponuje poczatek na prostym aparacie.
Jesli masz keg, to nie musisz do niego od razu mocowac kolumny.
Wystarczy polaczyc go rurka z chlodnica, ktora rowniez masz
(nawet dwie :) ) i mozna rozpoczynac psocenie.
Nauczysz sie wtedy na czym polega nasze hobby
a jednoczesnie bedziesz spokojnie przygotowywal budowe
jakiegos przyzwoitego puzonu :)
Raz, ze nauczysz sie.
Dwa bogatszy o wlasne umiejetnosci i doswiadczenia
sam bedziesz potrafil odpowiedziec na wiele pytan.
Trzy wydasz tylko tyle kasy ile powinienes.

Pozdr. calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 21:04
autor: shelby
Temat trochę poleciał do przodu, ale ja wrócę do mojego posta z pierwszej strony (dla przypomnienia - miałem problem ze stabilizacją kolumny). Skierowałem rurkę powrotną pod małym kątem w dół, podniosłem prędkość przepływu wody przez chłodnicę (wcześniej miałem lekko ciepłą na samej górze) i bingo. Ustabilizowałem pracę dosłownie w kilka minut. Produkt leciał około 90% - niestety trochę tego odoru z zacieru przeszło do spirytu :( - chyba nic więcej nie dało się zrobić z tego g...na. Wiekie dzięki za wszystkie rady. :klaszcze:

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 22:17
autor: Calyx
shelby pisze:...niestety trochę tego odoru z zacieru przeszło do spirytu :( - chyba nic więcej nie dało się zrobić z tego g...na...
Rozciencz to co uzyskales tak pol na pol (mozna nawet bardziej).
Wpusc jeszcze raz w puzon a uzyskana psote przepusc przez filtr weglowy.
Zobaczysz czy taki efekt jak uzyskasz nazwiesz jeszcze g... :D

Zalaczam rysunek refluksu zewnetrznego z rurka powrotu ugieta w syfon.
Takie sposob powinien przeciwdzialac uciekaniu par nie z tej strony co trzeba.
I tak uwazam, ze to chyba najmniej szczesliwe rozwiazanie sprawiajace
klopot w ustabilizowaniu kolumny.

Pozdr. Calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 22:59
autor: mydlo
Widze ze temat zawedrowal troszke daleko a skupialismy sie na konstrukcji kolumny. Wiec doszedlem do wnioskow ze uzyje kolumny z refluxem wew i chlodnica szklana bez kombinowania z refluxem zew. To rowniez prostrze rozwiazanie ze strony konstrukcyjnej jak i do regulacji kolumny tym bardziej ze jestem poczatkujacy. Pozdrawiam

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 12 sty 2009, 23:56
autor: clapus
A ja się jednak zdecydowałem na zewnętrzny ;d. Tylko nie mam teraz za dużo czasu, żeby się w to bawić. Na początku lutego zabiorę się do roboty ;)
Pozdrawiam.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 14 sty 2009, 15:39
autor: Juliusz
Dość popularne są głowice typu 'Bokakob' szkic niżej.

ELDesign_v11.jpg
Jest to szkic z sieci i wprowadzę trochę zmian.

Opis: Idealnie jest gdy głowica jest odłączana nad szarym 'packing'. Opary płyną z miejsca 'Packing' - upakowanie w górę. Otwór w miejscu 'B' nie mam sensu chyba, że jest to jakieś szklane okienko do podglądania (nie rozumiem poco on jest). 'A' jest zatkane termometrem; 'D' tu wstawiony jest nasz zawór do regulacji odbioru (na szkicu jeszcze go niema, powinien być dość delikatny, tzw, igłowy) a tym samym refluksu. Te ukośnie półki to płaskie blaszki w kształcie półksiężyca, wlutowane szczelnie w głowicę. One nie są tzw. półkami rektyfikacyjnymi. są poto aby mieć możliwość zbierać płyn i nim kierować. Pary przeciskają się takim 'esem' i natrafiają na 'condenser' = chłodnicę. Tu podana jest wysokość 200mm ja definitywnie zwiększę tą wysokość do minimu 300mm aby mieć pewność, że wszystko się chłodzi i nie postaje żadne ciśnienie -> góra (szczyt) chłodnicy jest całkowicie otwarta do atmosfery- opary nigdy nie powinny tam dotrzeć. Na 'Condenser' chłodnicy opary skraplają się i opadają ale tak, że całkowicie zbierane są przez blaszki. O ile swobodnie spływają z gornej to zatrzymują się na niższej i tam - gdy zamkniemy/przymkniemy zawór założony w 'D' tworzy się jeziorko destylatu, które spływa rureczką 'C' na środek upakowania i dość szybko odparowuje.
Gdy zawor refluksu jest całkowicie zamknięty jest 100% refluks i głowica stabilizuje się. Po np 30min-45min. otwieramy częściowo zawór w 'D' i zaczynamy odbierać 3-5 kropli 95.xyz% alkohol.
Takie coś będę robił bo jest popularne wśród psociarzy. Jest to refluks wewnętrzny i zasada działania jest dość prosta. Z naciskiem dodam, że ta chłodnica u góry musi być bardziej wydajna niż potrzeba i wtedy mamy bezpieczny system.

Ponieważ miejsce 'C' i 'D' ma temperaturę prawie oparów za zaworem warto jest dać zwykłą chłodnicę aby destylat docierał do butli chłodny (nie musi być zimny ale chłodniejszy) choć wielu z sieci nie dba o to i zbiera taki gorący.

Wymiary są orientacyjne ale myślę,że jednym ważnym jest średnica głowicy i radziłbym minimum 50mm.

Pytania mile widziane.

Jest to mój następny projekt. Jedyne co zrobię z pewnością to wydłuże główną chłodnicę.

Juliusz

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 14 sty 2009, 15:59
autor: mima
Ja zrobiłem fi50 i teraz zastanawiam się jak tu wspawać jakieś rurki do refluksu, bo okazuje sie że muszą być one takie cienki że....
Tak cienkie trudno zdobyć, kilka mam, ale grubsze.
Polecałbym jednak szerszą głowicę z fi 60 , a nawet do 80. Znika też wtedy problem z nawijaniem podwójnej spirali. Może być ona wtedy z grubszej rurki i luźniej nawiniętej.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 14 sty 2009, 17:56
autor: Juliusz
Trudno jest sugerować rozwiązania techniczne bo nie mamy pojęcia o możliwościach warszatatowych kolegów.

Myślę, że lepiej jest podać ogólną ideę i czekać na pytania i wtedy można sugerować pod idee zainteresowanego. Przecież nie chodzi nam oto aby zmuszać kolegów do tego czy innego systemu. Raczej chodzi oto aby dać pomysł i drogę zrozumienia działania danego układu i dzielić się wnioskami z własnego doświadczenia.

Akurat Ty nie masz cienkich rurek. Ja mam np. jakieś 18m rurki miedzianej 3.17mm. W tej chwili jest bezużyteczna ale ją trzymam, kto wie może ktoś coś tam zna i napisze...

J

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 14 sty 2009, 18:07
autor: Calyx
Juliusz pisze:Dość popularne są głowice typu 'Bokakob'...
Chyba tez posiadaja najwiecej zalet.
Gdyby nie to, ze mam hamulec przed kreceniem spiral, to decyzja padlaby
na taka wlasnie glowice. Moze jeszcze kiedys? Mam nature poszukiwacza.

Pozdr. Calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 14 sty 2009, 18:18
autor: mima
Ja podpatrzyłem gdzieś naprawde fajne i bardzo proste rozwiązanie, prostsze niż Bokakoba. Nie umiem niestety tego narysować komputerem. No cóż starośc nie radośc, a na kompa załapałem się jescze fuksem w moim przedziale wiekowym ;)
Nie chciałbym też wklejać tu cudzych fotek.
Z czasem może się jeszcze nauczę. A najlepiej to to zrobię, zfotografuję i opiszę. :D

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 14 sty 2009, 18:23
autor: Calyx
mima pisze:...Nie umiem niestety tego narysować komputerem...
To moze narysuj na kartce, sfotografuj lub zeskanuj i wrzuc na forum.
Bo teraz to mnie ciekawka zezre :)

Pozdr. Calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 14 sty 2009, 18:34
autor: mima
:D walnij sobie kielicha to Ci przejdzie.
A tak na poważnie to prześlę Ci linka na priwa, dzisiaj, albo jutro.
Jest to naprawdę bardzo ciekawe rozwiązanie, chociaż żadne orginalne, ale max. uproszczone i o to właśnie chodzi. ;)

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 14 sty 2009, 18:35
autor: mydlo
Temat strasznie daleko zawedrowal a ja tym czasem cale miasto schodzilem za zmywakami i lipa, musze je chyba na necie zamowic

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 14 sty 2009, 18:46
autor: Calyx
mima pisze::D walnij sobie kielicha to Ci przejdzie.
A tak na poważnie to prześlę Ci linka...
:D :piwo:
OK thx moze jak znajde chwile to spreparuje i wrzuce rysunek
dla reszty braci psotnej
mydlo pisze:...a ja tym czasem cale miasto schodzilem za zmywakami i lipa...
A w marketach (np. Lidl, Auchan) szukales? Pamietaj jak juz znajdziesz
zeby sprawdzic czy nie rdzewieja, dopiero wtedy kup potrzebna ilosc.

Pozdr. Calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 14 sty 2009, 20:23
autor: mima
Zmywaki sprawdzone i za dobrą cenę są na pewno w Lidlu i w Tesco.
W Lidlu trzy kosztują 1,50zł. sa sprawdzone dosyć duże i mają najlepszą cenę.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: czwartek, 15 sty 2009, 04:11
autor: Juliusz
Kolejny raz okazuje się, że nie ma jedynego, najlepszego systemu. Być może jestem znów arogancki ale jakoś czuję, że aby budować głowicę refluksową konieczne jest zrozumienie istoty refluksu i różnych metod jego kontroli. Ci z nasz co już wiedzą no to wiedzą ale jest wielu początkujących i dobrze aby Oni poprawnie zrozumieli na czym sprawa polega. Jak jest zrozumienie to wtedy z łatwością przychodzą modyfikacje w zależności od imiejętności, dostępu do narzędzi i materiałów.

No jest pewne małe 'niebezpieczeństwo' że coś nie wyjdzie (tak jak mnie) i trzeba na nowo.

Przecież można narysować na papierze i sfotografować albo skanować. Ja tak robię i niektóre rysunki są marne ale dają ideę.


Juliusz

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: piątek, 16 sty 2009, 11:24
autor: forma
drodzy bracia.... sledze od początku waszą pogawędkę,niestety nic mądrego dodac nie moge :cry: jestem z wami dopiero 3 miesiąc robie drugą aparaturę z utęsknieniem czekam na schemat!!! o którym mowa :D



NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: piątek, 16 sty 2009, 12:46
autor: mima
jestem z wami dopiero 3 miesiąc
A postów dopiero 4.
A schematy są, tylko musisz wejść w dział -Budowa aparatury , albo w galerię i wyszukać coś dla siebie.

Musisz troszkę aktywniej uczestniczyć w życiu forum to na pewno coś znajdziesz i dowiesz się jak to zrobić.

I do tego serdecznie Cię zapraszamy.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: wtorek, 20 sty 2009, 01:52
autor: forma
hoho mima :poklon; wielkie dzieki :D ... znalazłem w koncu cos dla siebie :lol: rura z ss 1,7 metra.18 zmywaków w kolumnie przepędziłem wino z dzikiego bzu max.92% WYCIĄGŁEM Z CZEGO BARDZO SIE CIESZE :D PRZEPEDZE DZIKĄ RÓŻE I POMYSLE O REFLUKSIE!!! Dzieki za podpowiedz pozdrawiam...




NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: wtorek, 20 sty 2009, 08:54
autor: mima
@ forma
No to super!!
Tylko pamiętaj że winek przez refluks się raczej nie robi.
Pozdrawiam.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: wtorek, 20 sty 2009, 18:02
autor: forma
elo mima...
ooo a to dlaczego raczej sie nie przepędza? a to ciekawe,jak do tej pory to same winka robie a potem przepędzam.Zacieru jeszcze nigdy nie robiłem,ale jutro zaczynam.Mam pytanko,mianowicie mam ok 5 l bimbru z pierwszej maszyny z pierwszego rzutu (raczej nie do sporzycia katastrofa :womit: mam tez 5 l z drugiej aparaturki i wszyscy chwalą,jak myslisz jak zmieszam wszystko i przepuszcze 2 raz nie straci za bardzo na jakosci??? pomóż proszę jutro chciałbym pędzic... :lol: pozdrawiam




NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: wtorek, 20 sty 2009, 19:32
autor: mima
Jeżeli przepuścisz wino przez kolumnę z refluksem, to straci b.b dużo na bukiecie smakowym.

Do pierwszych pięciu litrów dolej ok. pięciu litrów wody i do gara.
Wcześniej możesz dodać do nich z pieć łyżeczek sody oczyszczonej i niech postoi chociaż kilka godzin.

Drugie, jak dobre, to po co ruszać

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: wtorek, 20 sty 2009, 19:44
autor: forma
hehe :poklon; dzieki mistrzu i nauczycielu tak uczynie.a drugie dobre,ale raz pędzone!!! wiec zmieszac? czy nie? już sodą zasypuje.DZIĘKUJE BARDZO

PS.Właśnie studiuje Twój wykład o drożdżach bo nigdy ich nie używałem.na allegro myśle że dostanę...


NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: wtorek, 20 sty 2009, 20:03
autor: mima
Tak na Allegro jest mnóstwo różnych drożdżaków, chociaż ja ostatnio wróciłem do piekarniczych. Opisuję to w swoim poście.

http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... 35-10.html

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: czwartek, 22 sty 2009, 05:31
autor: Juliusz
@Forma

Mieszać, czy nie mieszać to zależy od Ciebie. Jeśłi robiłeś do tej pory brandy z wina to wiesz jakie posiada walory. Zacier z cukru, mając refluks, zawsze przerabiam na spirytus czysty.

Można też wyprodukować bardzo mocny spirytus z wina, refluksując go nie w proporcji 1:10 ale np. 1:7. Zgoda destylat traci sporo walorów brandy ale masz doskonały spirytus z lekkim posmakiem brandy. Gdy taki rozrobisz z dobrą wodą otrzymasz wódkę o smaku i zapachu brandy. Jest lżejsza i również wymaga leżakowania ale jest to warte zachodu i czekania.

Myślę że po jakimś czasie eksperymentowania, większość z nas dochodzi do momentu gdzie decydujemy się na dwa produkty: jeden to bardzo czysty spiritus, drugi to ulubiony produkt smakowy (brandy, whiskey, śliwowica).

Opiszę jak zrobiłem z nastawem wody miodowej (woda z płukania plastrów przy braniu miodu) tzw. (ja tak zwę) brandy miodowa. Spirytus wyszedł mi 92%+ - refluks był częściowy. Ma bardzo lekki ale wyraźny aromat miodowy a zmieszany z wodą daje właśnie coś co bardzo zadowala. Rozrobiłem do 55% i dałem dąb. Leży już chyba 5-6 tyg. Jeszcze nie probowałem ale wiem z poprzednich destylacji, że miodówka wymaga długiego leżakowania (około roku) a wtedy wyniki są wyjątkowe. Poprzednia leżała ponad dwa lata bez dodatków i była doskonała.

Opisałem powyższe aby może jakoś pokazać, że te dalsze kwestie (drugie gotowania a potem mieszania do leżakowania) pozostają już w rękach osobistych. My, z ogółu, możemy tylko podzielić się naszymi upodobaniami w celu posiania ideii.


Pozdrawiam
Juliusz.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: czwartek, 22 sty 2009, 15:46
autor: forma
witam

Na początek chcę bardzo podziękowac PROFESJONALISTĄ JULIUSZOWI I MIMIE za pomoc w stawianiu pierwszych kroków. :poklon;

Jednak nie zmieszałem,przepuściłem śmierdziucha 2 raz i teraz nadaje sie już do spożycia :lol:
W notatkach dostrzegłem 2,5 litra 83% po czym gwałtownie spadło.
z wina z dzikiego bzu uzyskałem max 92% z pierwszego rzutu w smaku rewelacja
z wina z aroni (w tej chwili ) 83% max.i powoli spada.
nie posiadam jeszcze refluksu więc czystego spirytusu nie uzyskam,jak na razie!!!

MOJE PYTANIA:
Czy bimber z wina przepuszcza się raz jeszcze?
do ilu procent rozrabiac?
co znaczy "dobra woda" to rozumiem zwykła mineralka mieszkam na wiosce i kranówke mamy tu też super :D
jeszcze najistotniejsze jestem abstynentem,a produkcja alkoholi domowych to BARDZO ZAAWANSOWANE HOBBY...
Połowe tego co zrobię rozdaje,resztę trzymam w piwnicy jest tego sporo,więc takie leżakowanie paro letnie w moim przypadku nie stwarza problemu,wręcz przeciwnie.
Mam nadzieje że po tym artykule nie wyrzucicie mnie ze swojego grona. :cry:

jeżeli chodzi o smak to bazuje jedynie na opinii znajomych....

Jeszcze raz bardzo dziękuje.



NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: czwartek, 22 sty 2009, 21:45
autor: mima
Przypominam Ci, że ja już raz mowiłem, że chcę być Twoim najlepszym kumplem!!! ;) :D

1. Tak!
Koniak, który jest robiony z winogron, przepuszcza się dwa razy.
Inne znane wódeczki robione z owoców też!

2. Według gustu od 35 %do 45% max.

3. zależy do czego ta woda. Jak do zacieru to chodzi o to żeby miała najmniej hloru i kamienia, to zn. zeby była miękka.

Jak do wódy to ja stosuje tylko demineralizowaną to zn. destylowaną.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: piątek, 23 sty 2009, 00:22
autor: Juliusz
@Forma

Powiem, że Twój post jest dość oryginalny jeśli nie niezwykły. Oczywiście chodzi mi tu o 'wyznanie', że jesteś abstynentem. Twoja obecność na tym forum w jakiś sposób potwierdza najistotniejszy argument istnienia tego forum: hobby produkowania trunków, nie koniecznie ich picia! Jestem pewny, że wyrażę tu opinie wielu okazując Ci szacunek za decyzję abstynencji. Stwarzać to może mały kłopot w ocenianiu jakości; z drugiej strony wymaga szczxególnego zważania na jakość.
Jednak nie zmieszałem,przepuściłem śmierdziucha 2 raz i teraz nadaje sie już do spożycia :lol:
Tu widzę właśnie ten problem bo nie posiadasz wiadomości z pierwszej 'ręki' = pierwszego podniebienia.
W notatkach dostrzegłem 2,5 litra 83% po czym gwałtownie spadło.
Jest to właśnie zjawisko mówiące nam jak dzieli się gony. Skoro nie smakujesz destylatu pozostaje Ci bardziej 'dyscyplinarne' oddzielanie gonów z naciskiem na moc (%). Z cukrem będzie problem bo wątpię aby 'konsumenci' Twojego produktu byli całkowicie szczerzy jeśli mają wyrobiony smak. Cukier produkuje alkohol, który zawsze będzie miał mniej miły smak i aromat. Jeśli chcesz mieć super jakość z CUKRU, bez refluksu, sugeruję stosowanie węgla po pierwszym gotowaniu i potem drugie na tzw spirytus (spirytus to nie koniecznie 95% alkohol - uznaje się, że wszystko powyżej 50% to spirytus). Tylko uczciwy system z refluksem da Ci czysty spirytus 95% na czyste wódki, wódki dorabiane i doskonałe nalewki.
z wina z dzikiego bzu uzyskałem max 92% z pierwszego rzutu w smaku rewelacja
z wina z aroni (w tej chwili ) 83% max.i powoli spada.
Korci mnie tu aby spytać: jak wiesz, że smak rewelacja?
Odbierając destylat (każdy) pamiętaj aby odrzucić troszkę z samego początku bo tam koncentrują się główne fuzle i mała ilość metanolu. Jest to zazwyczaj destylat o bardzo wysokiej mocy (~90%).
nie posiadam jeszcze refluksu więc czystego spirytusu nie uzyskam,jak na razie!!!
Zgoda dlatego koncentruj się na produktach smakowo/aromatycznych = z owoców/nasion/ziarna.
MOJE PYTANIA:
Czy bimber z wina przepuszcza się raz jeszcze?
Zasada jest zawsze taka sama: Każdy ferment destyluje się minimum dwa razy. W wielu gorzelniach 'smakowych' (brandy, koniak, śliwowica, calvados itp) przeprowadza się proces trzech destylacji. Uzyskuje się bardziej delikatne/szlachetne trunki.
do ilu procent rozrabiac?
W zależności do czego ale rozumiem, że do leżakowania i picia (nie do ponownej destylacji). Jeśli naczynia do leżakowania są szczelne (szklane, kamionkowe...) i mają leżeć bez dodatków, destylat rozcieńcz do takiej mocy jaka ma być do spożywania. Najczęściej jest to blisko 40% (ale jak wspomniał Mima granice są 35%-45%). Rumy podaje się do spożycia z mocą 50%-nawet 60%.
co znaczy "dobra woda" to rozumiem zwykła mineralka mieszkam na wiosce i kranówke mamy tu też super :D
Do wódki czystej z czystego spirytusu najlepsza jest woda destylowana potem demineralizowana. Do wodek smakowych (brandy = z win) lepsza jest woda 'naturalna', znaczy żródlana, ze studni. 'Dobra' znaczy tu smaczna, bez minerałów, które mogą powodować wytrącanie się czegoś pod wpływem alkoholu.

jeszcze najistotniejsze jestem abstynentem,a produkcja alkoholi domowych to BARDZO ZAAWANSOWANE HOBBY...
O tym wspominałem wyżej. Jeśli jesteś abstynentem absolutnym no to musisz polegać na zdaniu inych i, znając ludzi, jest to 'ryzykowne' bo raczej nie poweidzą Ci, że Twój produkt jest marny, śmierdzący czy niesmaczny...
Połowe tego co zrobię rozdaje,resztę trzymam w piwnicy jest tego sporo,więc takie leżakowanie paro letnie w moim przypadku nie stwarza problemu,wręcz przeciwnie.
Metoda doskonała bo masz jakąś 'kontrolę techniczną'. Skoro odkładasz połowę na jakieś poźniej to sugeruję jednak koncentrację na brandy (z winek) lub inne owocowe. Te trunki nabierają wyjątkowej szlachetności z długim czasem.

Jeśli np. stać by Cię było na kupienie beczki dębowej do alkoholu - no to napełnić taką porcjami do leżakowania długiego (10-15 lat - dłużej...) to piękna sprawa.

W wypadku beczki jest trochę inna zasada rozcieńczania. Tu przez drewno alkohol ulatnia się - mówią że destylat w beczce traci 2% mocy rocznie czyli jeśli masz zostawić to na np. 10 lat to początkowy destylat powinien mieć 60% aby po 10 latach miał 40%. Jest to oczywiście spore przybliżenie. Beczkę dopełnia się okresowo. Może ona być z surowego dębu lub przypieczona.
Mam nadzieje że po tym artykule nie wyrzucicie mnie ze swojego grona. :cry:
Powyższy post powinien Ci dać odpowiedź na termat tej wątpliwości.

:respect:

Juliusz

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: piątek, 23 sty 2009, 03:24
autor: forma
Bracia jeszcze raz wielkie dzieki :poklon;

wyjaśnia to wiele moich wątpliwisci,jest jeszcze tak wiele pytań,,, we wtorek wróce to sie odezwe... pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuje


NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: sobota, 31 sty 2009, 14:00
autor: bogdan
Witam ! Jestem nowy, właśnie się zalogowałem.
Przeczytałem cały temat z racji tego, że jestem również w trakcie budowy. W tym temacie nikt nie wspomniał o refuksie wewnętrznym. Ja moją kolumnę wyposażyłem w taki reflux (cztery rurki poprzeczne). Myślę, że chłodząc nim bardziej lub mniej osiągnę dobry rezultat bez korzystania z refluksu zewnętrznego. Dodam, że wykonałem osobne zasilania zimnej wody dla każdego z nich.
A tak trochę z innej beczki, mój zacier robi już od tygodnia, użyłem do niego drożdży gorzelnianych i myślę, że zacier i aparatura będzie gotowa w tym samym czasie.
Jeśli macie jakieś uwagi na temat mojej wypowiedzi to bardzo proszę. Jestem już emerytem, ale ciągle się uczę.
Pozdrawiam
:lol:

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: sobota, 31 sty 2009, 14:40
autor: mima
Witamy Cię równiesz bardzo serdecznie! :D
Na razie trudno mieć uwagi. O refluksie wewn. są tematy, trzeba tylko popatrzeć w odpowiednich miejscach.

Życzymy Tobie i sobie, abyśmy się tu jak najwięcej nauczyli w spokojnej i miłej atmosferze.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: sobota, 31 sty 2009, 15:12
autor: Calyx
bogdan pisze:... W tym temacie nikt nie wspomniał o refuksie wewnętrznym...
Witaj Bogdan

Tu Juliusz opisywal wewn reflux.
http://alkohole-domowe.com/forum/reflux ... 1-t70.html

http://alkohole-domowe.com/forum/system ... e-t69.html

W tym watku troche nablablalem na interesujacy Cie temat
http://alkohole-domowe.com/forum/defleg ... -t385.html



Pozdr. Calyx

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 1 lut 2009, 17:32
autor: bogdan
:oops:WITAM! Jak Wcześniej zauwazyłem, ciągle się uczę, dzisiaj po małym dopingu "kupnej" doszedłem do tego, że mogą być następne strony tematu. :cry:
już wiem, że mój deflegmator pójdzie do poprawki, mam cztery palce na kolumnie 90cm, fi 60,3 zewn.
po kolei od dołu 25 cm wypełniacz(czytaj: zmywaki nierdzewne) pierwszy palec i dalej co 15 cm na zmianę zmywaki, palce. Na górze reflux zewnętrzny, termometr i wyjście do chłodnicy szklanej. Jutro dorobię w górnej części dwa palce.
Jeśli chodzi o inne części, to też zmiana: Mam specjalnie dorobioną grzałkę z termostatem do 96 stC. Oczywiście żle!! (Tego akurat sie obawiałem).
I też dzisiaj, trochę wyżej znalazlem rozwiązanie - płynna regulacja mocy grzałki - regulator (AVT 5067) został zakupiony. To FORUM to perła, same bezcenne wiadomości.
tyle informacji, że nie sposób zapamietać., a jak się przypomni to trudno (z powodu ilości) trafić z powrotem. Oj będzie sie działo!
Pozdrawiam Wszystkich Psotników!!!!!!!!!!!!!! :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 1 lut 2009, 18:23
autor: longink1
Kol. @bogdan opisane rozmieszczenie zimnych palców, moim zdaniem nie jest najlepsze. Wszystkie zimne palce powinny być zamontowane w najwyższym możliwym miejscu kolumny. Umieszczając je niżej tracisz czynną wysokość wypełnienia. Myślę że to wszystko po tej "kupnej", po swojskiej zapewne przyjął byś inne rozwiązanie.
Pozdrawiam longink1.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 1 lut 2009, 18:34
autor: mima
Tak!....
Płynna regulacja? nie wiem czy będzie Ci potrzebna.
Jaki duży masz kocioł?
Jakiej mocy grzałkę masz ? - napisz to pogadamy.
A palce oczywiście do poprawki.
A może dał byś jakąś fotkę?

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 1 lut 2009, 20:06
autor: bogdan
Na "kupną" obrażę sie wtedy, gdy będę mial prawdziwą.
Ale po kolei:
1. Palce do góry - to już oczywiste,
2. KEG 50l
3. Grzałka 1500W (wstawić jeszcze jedna?)
4. fotka będzie, lecz po ostatecznym wykonaniu.
Czy ten najwazniejszy termometr (górny) ma byc przed palcami czy za?
Już nie pamietam, czy napisałem wcześniej o tym, że przewidziałem również reflux zewnętrzny, choć wolałbym regulować tym wewnętrznym za pomocą osobnego obiegu wody zimnej i podgrzewania.
Jeśli chodzi o płynną regulację to myślę, że będzie potrzebna ponieważ termostat ma histerezę załączeń ca 3-5st.C, a to może wstrzymywać wrzenie??
Chętnie jako nowicjusz posłucham Waszych rad, tym bardziej że moja pierwotna wizja już dawno przepadła.
Już w szkole mówili (kiedy to było?): "ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz" !!!!
pozdrawiam i czekam

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 1 lut 2009, 20:24
autor: longink1
Termometr nad palcami, a grzałki mogły by być trzy ( szybsze zagotowanie).
Pozdrawiam longink1.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 1 lut 2009, 21:02
autor: mima
Termometr na samej górze.
Grzałka jeszcze jedna, najlepiej 2000W
Termostat odpada- wiadomo.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 2 lut 2009, 20:02
autor: bogdan
Dzięki za rady!!! Palce już urosły - są wysoko i jest ich dużo - mam problem z grzałką, na pewno wstawię drugą w przyszłości, czy sądzicie że jedna 1500W nie pociągnie? Mam jeszcze trochę czasu bo zacier pracuje lecz ze zorganizowaniem tej wstawki byłoby trochę kłopotu.
No ale jeśli stwierdzicie, że to się nie uda to nie ma rady - siła wyższa.
Już wypatrzyłem w necie sklep z grzałkami i to nie jest problem, gorzej z KEGiem bo trzeba uknuć strategię i go gdzieś tam zakulać po cichu.
Jeszcze jedno pytanko niezbyt pasujące do tego tematu. Zacier jest na drożdżach gorzelnianych robi w temp. ca 20 st.C Jak długo powinien pracować?
Pozdrawiam i z góry dziękuję

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 2 lut 2009, 20:23
autor: mima
Ty nie zadajesz czasem za trudnych pytań? ;) :D Do tego o zacierze , to jest za mało danych.
Muszą być - wszystko co dodałeś do nastawu, nazwa drożdży.

Bo jak np. były by to Cobra 24 to 24 godziny :D

Słuchaj co do drugiej grzałki! jest ona potrzebna tylko do momentu zagotowania nastawu. Później ją wyłączasz i jedziesz na jednej.
Kapewu?

Ja kiedyś też miałem 1500W. czas do zagotowania był 4-5 godzin.
Teraz 1 godz.

Acha, Kup najlepiej 2000W.

Ja mam 2x 2000W.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 2 lut 2009, 21:55
autor: bogdan
Ale jaja! 24h :klaszcze: tego jeszcze nie słyszałem i do głowy by mi nie przyszło, że jest możliwe choć podejrzewam że zastosowanie ich może się zdarzyć tylko w nagłych przypadkach.

Drożdze nazywają się RED ETHANOL i podobno dają do 18%. poza tym woda i cukier że o sercu jakie w to włożyłem nie wspomnę.
Grzałkę 2kW, żeby nie marnować czasu już zamówiłem, teraz muszę wspawać drugą mufę do KEGa. A jaką temp. zacieru utrzymujesz w trakcie psocenia?
pozdro...

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: wtorek, 3 lut 2009, 02:40
autor: mima
Używałem tych drożdży. Są przeznaczone raczej do nastawów zbożowych. W cukrówkach słabo chodzi.
Temperaturę radzę utrzymywać 25st. A dałes jakąś pożywkę , albo coś jeszcze?

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: wtorek, 3 lut 2009, 07:03
autor: longink1
Witam Kol. @bogdanie, staraj się zadawać pytania w odpowiednim temacie, bo za bardzo nabałaganimy. Dla początkującego najpewniejsze są drożdże (przepraszam za herezję) piekarnicze, z nastawieniem na 11%. Wszelkie drożdże aktywne wymagają ścisłego przestrzegania receptury i często zawodzą.
Pozdrawiam longink1.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 4 lut 2009, 17:14
autor: forma
witamy Cię BODZIO w naszym gronie... :D

nooo najlepiej zrób fotki i pokaż je nam w tedy łatwiej będzie nam komentowac i dzielic się spostrzeżeniami ;)

ja zjechałem na parę godzin,do zacieru na calvadosa właśnie kilo cukru jeszcze rozrabiam...

POZDRAWIAM WSZYSTKICH !!!

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 4 lut 2009, 21:52
autor: forma
panowie a gdyby połączy zimne palce i reflux zew.ma ktoś już taką maszynkę?

jeżeli ten temat jest już rozwinięty,to przepraszam (w miarę możliwości staram sie ogarnąc całe forum,ale sami wiecie jak jest z tym czasem...

-ma to sens?
-ktoś to już łączył?
-prosze o jakieś linki skróty
szykuje sie do budowy 3-generacji :D wasze doświadczenia drukuje i studiuje w delegacji,teraz wrócę 24 lutego i biorę się do roboty :lol:

pozdrawiam Forma



NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: środa, 4 lut 2009, 22:39
autor: mima
Mógłbym się tu rozpisywać, ale po co?

Powiem krótko - sztuka dla sztuki?

Nie ma to sensu.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: czwartek, 5 lut 2009, 20:55
autor: waccie
Może dobrym rozwiązaniem było by wmontować taką grzałkę (na zdjęciu), jest 3 X 1400 Watt są to trzy grzałki w jednej, z których każdą można połączyć np: przez odzielny wyłącznik. Dostępna jest na allegro.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: czwartek, 5 lut 2009, 22:43
autor: mima
To jest super grzałka 3x 1400 no no, chciałbym mieć taką.
Naprawdę - jest to dobre rozwiązanie. I bardzo ciekawa propozycja. :D

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: czwartek, 5 lut 2009, 23:28
autor: bogdan
Mnie też się podoba, lecz na razie to już za późno, dzisiaj właśnie pocztą otrzymałem drugą grzałkę, tak wiec mam 1500+2000 i są już obie zamontowane. Do zacieru włożyłem grzałkę akwariową i czekam niecierpliwie. Już wkrótce dołączę fotki całego ustrojstwa.
Jutro puszczę to na czystej wodzie i sprawdzę instalację elektryczną przy okazji, może nie padnie.
pozdrawiam Bogdan

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: piątek, 6 lut 2009, 01:25
autor: mima
Powiedz mi jaka jest temp w pomieszczeniu gdzie trzymasz nastaw?
Jaką temp. nastawu utrzymujesz?

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: piątek, 6 lut 2009, 11:57
autor: bogdan
Pomieszczenie ma 18 st.C, wcześniej myślałem, że około 20 po Twoim Mima poscie zmierzyłem i oczywiście poleciałem do sklepu ZOO po grzałkę. Kupiłem 50 Watową, sprzedawca zapewnił mnie że ogrzeję nią akwarium 50 litrowe do temp. 28 st. Mylił się, wprawdzie powiedział, że zamieni mi bez problemu na większą, lecz gdy zobaczyłem po dwóch dobach 24 st C, uznałem że ta wystarczy. Pewno pracuje bez przerwy (termostat ustawiony na 26 st) a to jest dobrze ponieważ stale jest równa temperatura, zacier pracuje, aż miło.
W trakcie pisania tego postu testuję aparaturę bez chłodnicy na czystej wodzie, para bucha tam gdzie trzeba - będzie dobrze. Ale mała uwaga - są duże straty ciepła na zewnątrz KEGa. Zaraz grzeję do "SurtexU" po izolacją, jest to czarna pianka samoprzylepna w macie firmy K-flex i jest odporma na temperaturę ponad 100 st. Mam zamiar ocieplić KEG oraz kolumnę w części z wypełnieniem. Jak wcześniej wspomniałem, gdy wszystko będzie gotowe zrobię kilka fotek, abyście Wszyscy moi szanowni Doradcy zobaczyć mogli swoje dzieło.
Pozdrawiam Bogdan

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: piątek, 6 lut 2009, 16:48
autor: mima
Beczke od nastawu ociepl b. starannie i jak najgrubiej. Nie zapomnij o spodzie i deklu.
A czym będziesz grzał kega. Ja mam elektryczny też opatulony polarem.

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: piątek, 6 lut 2009, 17:42
autor: bogdan
Zacier jest w balonie 50l który mam z czasów gdy robiłem wina, jest on w koszu metalowym wyścielony sianem.
Do destylacji KEG, który właśnie ociepliłem pianką K-flex, boki i dekiel z góry, od spodu nie zrobiłem nic ponieważ tam straty są najmniejsze. Nie ociepliłem również kolumny.
Zastanawiam się nad kolumną, bo chyba dobrze by było mieć nad nią kontrolę dotykową(nie zainstalowałem termometru po środku). Pianka mi została i jak leń mnie minie to może jaszcze to zrobię.
Nigdy nie piłem prawdziwej psoty, tylko czasami zwykły bimber. Chodzę i mlaskam i nie mogę się doczekać

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: piątek, 6 lut 2009, 23:37
autor: mima
Kolumnę jak chcesz, to ociepl pianką - gotową do ocieplania rur plastikowych pcv. Kupisz w sklepie budowlanym za kilka zł.
Zawsze założysz ją bez problemów, albo zdejmiesz kiedy chcesz.
I tylko takie ocieplenie Ci polecam.
Aha!
Balon u góry też ociepl starannie. :D

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: sobota, 7 lut 2009, 13:12
autor: bogdan
Dzięki bardzo!! Tak właśnie zrobię. Za dużo kombinuję, a przecież najlepsze są proste rozwiązania!
To wszystko z tęsknoty mniam, mniam

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: czwartek, 20 sty 2011, 16:04
autor: allegro-gsm-pl
Panowie na jakiej zasadzie działa reflux zewnętrzny , jaka część destylatu spływa do kolumny i dlaczego ona spływa jak to się dzieje, bo np. zimne palce skraplają destylat wcześniej /schładzają , tak ?

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 16 mar 2014, 14:29
autor: corrs40
Jak najprościej zrobić taki syfon??

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: niedziela, 16 mar 2014, 15:47
autor: lesgo58
Syfon czego?

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 17 mar 2014, 15:58
autor: corrs40
głowica.JPG
A wiec zgodnie z pierwszą wiadomością od Moderatora...:) opisuję mój pierwszy sprzęt i mam nadziejeprzecinek że tym razem post znajdzie się na swoim miejscu.
Zbiornik to keg 50l, przyspawałem sms łaczący z kolumną. Kolumna to 60,3mm, wysokość 120cm.
Wypełnienie- zmywaki niby z atestem ale mam tylko 8 i pewnie skocze do lidlaprzecinek bo za te płaciłem az 3,5 szt.przecinek na dole planuję zwinąć siatkę miedzianą. grzanie narazie gazem.
Wiemprzecinek ze moja głowica pewnie wyda się niektórym dziwnaprzecinek ale zrobiłem ja w przypływie natchnienia z materiałów które już miałem... czyli 3,5m miedzianej rurki fi 8 zwinąłem w nawet ładną spiralę i włozyłem to w stalową rurę dość ścisle to przylega do ścian. refluks zaplanowałem zewnetrznyprzecinek ale podczas grzania wody oczywiście sporo parprzecinek jeśli nie wszystkie szły dołem :). rozlutowałem pierwowzór i zrobiłem tą u-rurkę która w teorii ma pełnić rolę syfonu. Ta cienka rurka idąca do góry to odpowietrzenie. chcę zobaczyć jak to bedzie działałokropka wrazie czego zrobię głowice Aabratek z refluksem wewnetrznymprzecinek a ta bedzie do destylacji prostejkropka
proszę forumowiczów o wypowiedzi, co myslicie o tym cudzie :):)

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 17 mar 2014, 18:48
autor: gary1966
Serwus, bardzo ładna instalacja, też kiedyś miałem kolumnę z "RZ", ja wzorowałem się na tym rysunku z postu kolegi Calyx i działało :ok: .
syfon.jpg

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 17 mar 2014, 19:34
autor: corrs40
Dzięki za pocieszenie..:)widziałem ten rysunek, ale moja chłodnica jest dość długa..a myślę że dobrze jeśli powrót jest wysoko.
Zacier już pracuje.. więc niedługo sprawdzę to sam...:)

Re: Zawor reflux zewnetrzny pytanie

: poniedziałek, 17 mar 2014, 20:20
autor: gary1966
Skoro już idziesz "tą droga", to czy wysoki powrót nie będzie zapraszał "par" do środka? Na odpowietrzenie daj silikonowy wężyk a koniec wprowadź do jakiegoś pojemnika, bo jak będziesz za mocno grzać to tędy pójdzie Ci destylat, co przy Twoim grzaniu grozi pożarem.
No i "8" (osiem) tylko zmywaków?

Re: Zawór reflux zewnętrzny- pytanie

: wtorek, 18 mar 2014, 09:50
autor: corrs40
Wychodzę z założenia ze wypełnienie to półki a refluks powoduje wzmacnianie par, więc jeśli zmywaki będą aż do rurki powrotu więc chciałem żeby były zwilżane w całej objętości. Oczywiście wspomniałem ze muszę skoczyć do lidla po dodatkową porcję zmywaków bo 8 to za mało, liczyłem ze skoro rozciągają się na 11 cm to wystarczy, ale przecież nie włożę tak idealnie do kolumny..:)
Jeśli chodzi o odpowietrzenie to wolałem dać sztywną rurkę żeby mi się przysłowiowo nie bujało :) Pomyślę nad jakimś zabezpieczeniem żeby się nie przelewało...ale uważam, że skoro rurka ma 0,5m, więc taki słup przepchnie syfon i poleci do środka.