Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Bez wdawania się w teorie - są dwa systemy reflux'owe: wewnętrzny i zewnętrzny. Różnica bardzo ogólnie polega na możliwości i dokładności kontroli i regulacji.
System wewnętrzny to niekontrolowana metoda zmuszania oparów do powracania do kolumny i parowania ponownego. Takim najprostrzym jest kolumna z wypełnieniem kulkami szklanymi, ciętymi rurkami szklanymi (lepiej) wiórkami s/s lub miedzianymi (zmywaki). Tu kontrola jest bardzo słaba bo można tylko regulować ilość ciepła z palnika.
Drugi wewnętrzny reflux to kolumna wypełniona jak powyżej ale u góry, zaraz pod wyściem oparów są wstawione rurki w poprzek kolumny (rys niżej) i można już jakoś kontrolować stosunek reflux'u ale jeszcze słabo.
Nie mogę wstawić rysunku!!!
System zewnętrzny polega na możliwości kontrolowania stosunku reflux'u 'na zewnątrz' kolumny za pomocą różnych kombinacji zaworów. Są dwie główne metody kontrolowania reflux'u zewnętrznego:
Kontrola płynu i kontrola oparów.
Juliusz.
Cdn.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Myślę że nawet w tym systemie "wewnętrznym" można wprowadzić kontrolę i to bardzo dobrą. Wystarczy zamontować drugi obieg wody osobno do chłodnicy i osobno do kolumny. Będzie to troche więcej pracy, ale się opłaci, można bedzie swobodnie regulować przepływ wody w samej tylko kolumnie i tym samym regulować w 100% wydajność destylacji
Śmieję się bo wczoraj myślałem, że muszę jeszcze dodać regulowany obieg w głowicy w metodzie chłodzenia. Może coś narysuję ale jest piątek więc w poniedziałek. Zresztą i Ty możesz coś narysować i wysłać. Każdy pomysł jest wartościowy i ktoś może go użyć bo u lepiej pasuje.
Doskonała obserwacja! Ten drugi obieg można rozgałęzić i regulować dodatkowym zaworem na jednej gałęzi i dląwicą na drugiej. Wtedy oczywiście, wewnętrzny system refluksu metodą chłodzenia staje się jakoś systemem zewnętrzym.
Notabene: (Pytanie: 'Zacier-Dlaczego pędzimy?') - również umysł pędzących staje się sprawniejszy.
Dzięki
J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Witam, kolego @Juliuszu nie jestem teoretykiem ale raczej praktykiem, i nie bardzo zgadzam się z twoim podziałem systemów refluksu. Popieram pogląd Quby. Refluks wewnętrzny to skraplanie oparów wewnątrz kolumny, i jest on refluksem wewnętrznym niezależnie od tego czy jest on sterowany czy też nie. Natomiast refluks zewnętrzny to jest taki gdzie opary skraplane są na zewnątrz kolumny, a następnie z powrotem wprowadzane są do wewnątrz kolumny, i też niezależnie od stopnia kontroli tego procesu, zawsze to będzie refluks zewnętrzny. Tak w jednym jak i w drugim przypadku nie ma nic do rzeczy ani rodzaj ani wysokość wypełnienia. Nie ma także wpływu na zakwalifikowanie jaki to jest system refluksu, sposób jego sterowania. A spowodowanie refluksu jak i jego sterowanie odbywać się może na wiele sposobów, lepszych lub gorszych, ale to są sprawy natury czysto konstrukcyjnej. Pozdrawiam longink1.
Każda z nich będzie apelowała do przekonań osobistych 'regulatora - czyli osoby destylującej. Gdy wspomnimy, że z tych trzech systemow mogą powstać systemy mieszane duskysja na temat 'lepszości' czy zgody lub niezgody staje się fragmentaryczna.
W naszej już kwestii mamy pomieszane dwa głowne systemy: regulacja płynu i chłodzenia.
W mojej opinii, gdy nasz system jest dokładnie izolowany cieplnie sprawa refluksu zewnątrz/wewnątrz w zasadzie zanika bo izolacja sugeruje tendencję do układu zamkniętego czyli wewnętrznego.
Oczywiśc rozumiem co jest refluks zewnętrzny co wewnętrzny ale różnica (bez teorii oparta na praktyce) sugeruje, że chodzi o to samo = powrót części płynu do ponownego odparowania - tu w kolumnie.
Gdy pomyślimy o rektyfikacji półkowej to myślimy o wielu refluksach wewnętrznych, które notabene bardziej kontrolują się 'same' po stabilizacji kolumny.
Tu moja teoria kończy się niestety (i chyba jest zbędna). Wposminałem gdzieś,że będę budował nową głowicę i pozostanę z refluksem 'wewnętrznym' ale może dodam oddzielną, regulowaną gałąź wody w głowicy. Co zrobię z pewnością to zwiększę moc chłodnicy w głowicy (dam około 10m rurki 9mm fi zamiast 6mm). To co mam teraz ni może podołać grzałkom.
Juliusz
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Moja spirala w głowicy refl.wew. = rurka 1/4 cala długości około 4m - jest definitywnie za mała, schładza ciepło dawane przez najmniejszy palnik (w potrójnym) taborecie.
1/4" czy 6mm jest problermem bo dławi wodę, ile być wody nie dawał to pozostaje w końcu tylko otwór ??? 4mm-4.5mm przez który przepływa.
Dam albo minimum fi zew. 9mm albo może i dwie równolegle. W końcu chodzi nam o szybkość odbierania ciepła = szybkość przemieszczania wodu.
J
Witam, kol. mima ja w swoim ustrojstwie mam nawinięte 10 mb. rurki miedzianej fi zew. 6 mm co daje około 228 cm2 powierzchni wymiany. Moc mojego palnika to w/g mnie około 8 KW - daje to refluks całkowity z dużym zapasem. Kol. Juliuszu w kondenserze najważniejsza jest powierzchnia wymiany, bo jeśli powierzchnia wymiany będzie za mała to ilość przepływającej wody nic nie pomoże, woda ta przy największym możliwym przepływie nie zdąży po prostu odebrać ciepła. Pozdrawiam longink1.
Zgadzam się częściowo tylko (pomijając pomyłkę - zewnętrzna powierzchnia 10m rurki 6mm = 1884cm2; 1000cm x 0.6cm x 3.14) bo z Twojego postu wynika, że gdybym ja dał 20m rurki fi zew. 3mm miałbym takie same warunki chłodzenia. Równie dobrze mógłbym dać 40m rurki fi zew. 1.5mm bo ma taką samą powierzchnię tyle, że przepływ wody w rurce 1.5mm byłby praktycznie żaden - wolny przepływ nie zdąży odprowadzić ciepła. Chodzi mi oto aby wykazać, że szybkość przepływu wody jest ważna.
Bazując jednak na Twoim doświadczeniu (Twoja chłodnica schładza powiedzmy 8KW) może przyjmijmy, jako 'normę', że np. 2000cm2 powierzchni chłodzącej jest dostateczne na 8KW. Czyli potrzeba nam (około):
10.6m rurki fi. zew. 6mm (ta średnica, uważam, to minimum jakie można stosować*)
Zakładamy, że rurki te mają cienką ściankę (standard rur miedzianych hydraulicznych).
*Mam chłodnicę z rurki 6.25mm. Nawinąłem około 4m (i tu już jest za mało); drugi problem to fakt, że mam obieg zamknięty z pompką do hodowli hydrofonicznej. Aby pompki nie 'męczyć' mam zawór odboczny i niestety nawet jak jest on zamknięty (całość wody skierowana jest do chłodnicy) to tracę jakieś 70% wydajności pompy bo nie móże ona przecisnąć się przez te ?? 5mm fi. wew.
Mam drugą zwykłą chłodnicę (do kociołka) z rurki 9mm (dwa równoległe kawałki po 3m.) i nie mam problemu z chłodzeniem.
Dlatego ja skłaniałbym się do sugerowania rurki 9mm i taką będę stosował.
Juliusz
Ja nawinołem 6 mm., żeby mi się to zmieściło do rury 50mm. 6 m. faktycznie weszlo na destilerze ( przekręcam nazwę, ale wiadomo o co chodzi) czytałem że tak robią i jest ok. Teraz sam nie wiem, czy nie dać rury grubszej a weżyka np. 8mm. Grubość ścianki, panowie, nie ma tu nic do rzeczy. miedź jest tak doskonałym przewodnikiem ciepła ze różnice odbioru tego ciepła są naprawde minimalne.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości