Strona 1 z 1

Nastaw z śliwek jako wino

: czwartek, 1 paź 2015, 14:03
autor: makada
Witam. Mam pytanie. Zrobiłem nastaw za śliwek. 24 kg śliwek razem z pestkami, rozdrobniłem mieszadłem do farb. Dodałem około 15 l wody i 10 kg cukru. Pracowało to około 3 tygodni. Wczoraj spróbowałem i okazało się ze ma bardzo przyjemny, słodko kwaśny smak. I pytanie: czy taki nastaw można dalej "obrabiać" jako wino? Jeśli tak to jak z nim postępować żeby się nie popsuł.

Re: Nastaw z śliwek jako wino

: czwartek, 1 paź 2015, 23:08
autor: gr000by
W sumie to powinieneś przeczytać http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html, a od siebie dorzucę, że ciężko to nazwać w ogóle winem, bo te 10kg cukru to tak o 5-6kg za dużo, bo tyle w sumie masz nieprzerobionego cukru w nastawie, no i ilość owoców jest zabójcza - 5kg cukru na tą ilość śliwek to i tak bardzo dużo, a destylat będzie mało śliwkowy.

Re: Nastaw z śliwek jako wino

: piątek, 2 paź 2015, 16:25
autor: makada
Więc co z tym zrobić ? Do kotła i na spirytus czy może do balonu ? Dołożyć drożdży i niech przerabiają cukier.

Re: Nastaw z śliwek jako wino

: piątek, 2 paź 2015, 22:07
autor: Lootzek
Jeśli masz dostęp i jak masz już coś dokładać, to dołóż śliwek :)

Re: Nastaw z śliwek jako wino

: sobota, 3 paź 2015, 22:37
autor: Azbest123
Jak chcesz zrobić wino przefiltruj wszystko workiem filtracyjnym jak nie masz to może być sitko ,(chodzi oto żeby pozbyć się pestek i wytłoków z owoców)sprawdź cukromierzem blg i dodaj według tego wody jakieś 10-30 litrów.Powinno spokojnie wznowić prace ale wazie problemów z restartem zaopatrz się w jakieś mocne drożdże np: Bayanus 995. Jak to ma być nastaw na destylacje to jest jeden prosty wzór na smakówki
1kg owoców na 1 kg cukru ,czyli dodaj jeszcze 14kg cukru i wody tyle żeby było kilo cukru na 4-5 litrów wody ,trudno przez internet dać dokładne proporcje ale tak w 100 litrowej beczce powinno wszystko się zmieścić.

Re: Nastaw z śliwek jako wino

: sobota, 3 paź 2015, 23:23
autor: eldier
Przepraszam kolego, ale czy Ty żeś się z ... na łby pozamieniał? Skąd przyszły Ci do głowy proporcje na smakówki 1kg owoców na 1kg cukru? Przecież z tego to nawet bimber owocowy nie wyjdzie... I jeszcze zupełnie niepotrzebny duży dodatek wody...
Zanim zaczniesz doradzać to poczytaj trochę i nie pisz, że u Ciebie wychodzi dobre, bo wierz mi nie wychodzi.

Wiadomo, że najlepsze smakówki wychodzą bez cukru, ale ogólnie przyjęty max dodatek na forum to 1kg cukru na 10kg owoców.

Re: Nastaw z śliwek jako wino

: poniedziałek, 5 paź 2015, 16:09
autor: makada
Myślicie Panowie że "jakieś" wino z tego będzie? Czy odpuścić sobie, i przerobić to na gorzałkę?

Re: Nastaw z śliwek jako wino

: czwartek, 8 paź 2015, 03:13
autor: Wald
Odpuść i na gorzałkę, ale na śliwowicę nie licz. Było zacząć od czytania:
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t7110.html
http://alkohole-domowe.com/forum/moja-p ... t2633.html
http://alkohole-domowe.com/forum/owocow ... -t112.html (ok. 22 strony było o jakości)
To tylko trzy tematy w dziale, a jest tego dużo więcej.