POT STILL - pierwszy krok

Pomysły na destylatory - do konsultacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » wtorek, 10 sty 2017, 12:44

Witam wszystkich psotników.

W ostatnim czasie dosyć intensywnie zapoznaję się z lekturą tego forum ( zdarza się często siedzieć do 23-24 , póki co żona nie marudzi :D ).
Do tej pory korzystałem ze szklanego deflegmatora oraz szklanej chłodnicy. Psociłem tylko raz w roku kiedy to miałem zbiory winogron z działeczki ojca. Okazało się, że ten temat bardziej mnie wciągnął niż się spodziewałem i chcę spróbować tworzenia czegoś smacznego ( wole jakość niż ilość ).

W związku z tym podjąłem się wykonania prostego pot stilla z materiałów które miałem pod ręką. Miał być to projekt jak najtańszy a ma mi wskazać czy aby na pewno idę w dobrym kierunku.

A teraz do konkretów , mianowicie :
- jako naczynie do grzania służy mi duży emaliowany garnek 30 l ( docelowo oczywiście keg 30 lub 50 l )
- pot still wykonany z Cu 28 długość 85 cm , w miejscu gdzie widać termometr tablicowy jest CU 18
- wypełnienie zmywaki z Lidla 3 szt ( z racji, że pot still miedziany stwierdziłem, że nie dam sprężynek pryzmatycznych )

W związku z powyższym mam pytanie odnośnie miejsca w którym wykonałem port na termometr. Wydaje mi się, że popełniłem błąd i sonda powinna znajdować się przed śrubunkiem czyli na ok. 80 cm
Proszę o skorygowanie ewentualne sugestie ( jako że to miedź to mam jeszcze możliwość przeróbek ).
Jeżeli czegoś nie dopisałem proszę pytać postaram się odpowiedzieć.

Obrazek


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ramzol
750
Posty: 755
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: ramzol » piątek, 13 sty 2017, 12:11

Termometr nadaje się do pieca CO. Wiesz po co jest termometr w tym miejscu? Wiesz o czym informuje?? Zmień garnek i to szybko bo pokrywka na 100% koroduje w miejscu wiercenia.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » piątek, 13 sty 2017, 13:12

Jeżeli chodzi o termometr to ten widoczny faktycznie jest od CO. Jest on tam tylko poglądowo docelowo mam kupiony taki http://www.aabratek.pl/produkty/141/_50_do_150_stC_alarm.html
Co do garnka masz rację faktycznie pokazała się śladowa ilość rudej i aktualnie jestem w trakcie zakupu kega 30L.
Co do samego termometru to wiem, że jest on tam w zasadzie nie potrzebny bo nic nie wniesie przy pracy na tym pot stillu ale , że jako jestem typowym amatorem i lubię obserwować zachodzące zmiany to stwierdziłem, że czemu by go nie dać.
Po lekturze domyślam się, że jeżeli już go dałem to powinien być jakieś 30 cm przed górną granica wypełnienia ( zmywaki ) lub jak poradził mi jeden z kolegów w miejscu kolanka na samej górze.
Wiem że najlepiej byłoby dać termometr w naczynie z nastawem gdzie wskazywał by mi ile jeszcze pozostało % ( myślę że chyba nic nie pokiełbasiłem )


Zbynek80
600
Posty: 620
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: Zbynek80 » piątek, 13 sty 2017, 15:43

Do 23-24 no to panie faktycznie późno, napisałeś jak gimnazjalista któremu mama nie marudzi ;) To, że sprzęt miedziany to nie znaczy, że nie można dać sprężynek, po prostu już nie sypiesz miedzianych a co najwyżej ko. Akurat termometr w potstilu nie jest taki potrzebny i nie musisz go mieć, bo ten to i tak się nie nadaje.

Awatar użytkownika

ramzol
750
Posty: 755
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: ramzol » piątek, 13 sty 2017, 16:57

Do fi28 sprężynki z KO się nie nadają. Miedziane dają lepsze efekty % pewnie ze względu na przewiewność. Używałem tych najdroższych w starym szybkowarze. Chyba Boxer mi to uświadomił jak kupił garnek ode mnie. Co prawda był to CM a nie PS.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

ramzol
750
Posty: 755
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: ramzol » sobota, 14 sty 2017, 12:22

Rudą potraktuj sylikonem. Czerwonym samochodowym. Termometr masz w dobrym miejscu. Informuje o temperaturze par alko w deflegmatorze a to przekłada się na %. Poszukaj rybki destylacyjnej na forum. Sporo wyjaśni. Jezeli robisz cukrówki na tym PSie to odbieraj po kropelce przedział. 80-50%. Opieraj się na smaku i zapachu :womit: Gotuj minimum 3 razy. Polecam dorobić płaszcz chłodzący u góry. Powstanie CM na ktorym z cukru 95% wytargasz bez problemu. Zajrzyj w "Ramzolowe tytranie" Zainwestuj w sprężynki.
Sorry za posta pod postem
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


daniel86
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwie 2016, 15:31
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: daniel86 » sobota, 14 sty 2017, 13:05

Ramzol w związku z tym, że poradziłeś koledze potraktowanie rdzy silikonem mam do Ciebie pytanko: lepszy będzie czerwony samochodowy czy spożywczy Soudal Silirub.
Mam podobny problem. Spaprany spaw łączący keg z kołnierzem. Też myślałem o pokryciu tego silikonem.
Tutaj link do mojego tematu wraz ze zdjęciami:
post151163.html#p151163

Online
Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: RE: Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: MaciejZZadupia » sobota, 14 sty 2017, 13:30

ramzol pisze: Powstanie CM na ktorym z cukru 95% wytargasz bez problemu. Zajrzyj w "Ramzolowe tytranie" Zainwestuj w sprężynki.
Sorry za posta pod postem


Ramzol te 95% to przy drugim gotowaniu?
Mam podobnego do twojego CU28 z płaszczem wodnym i przy drugim "przelocie" mam 85-90% przez większość procesu. Ale nie więcej.
Sprawdzane na sprężynkach Cu i KO.

Maciej Z Zadupia

Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » sobota, 14 sty 2017, 14:01

Czy ten silikon mógłbym zastąpić np. ciastem z mąki ? Pytam czysto teoretycznie.
Co do rybki to mam ją już wydrukowaną. Rozumiem, że po pierwszym i drugim gotowaniu serce rozcieńczyć do 20% i wrzucić na rurki 3 raz a pogony odstawiać do osobnego gotowania.
Wiesz co, myślałem i nawet przygotowałem część materiału na płaszcz wodny ale jeżeli już, to wykonam to tylko w ramach kształcenia się i zrozumienia zasad działania takiego sprzętu.

Teraz mam pytanie odnośnie poniższego rysunku- przepraszam, że tak od ręki ale chodzi o pogląd.
Pytanie: czy jeżeli pary z kega trafią do naczynia w którym znajdują się np. żurawiny, jarzębina itp. ( oczywiście wcześniej odpowiednio przygotowane ), to czy istnieje możliwość, że po skropleniu będziemy wyczuwać aromat tegoż wsadu ?

Obrazek


Zbynek80
600
Posty: 620
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: Zbynek80 » niedziela, 15 sty 2017, 01:07

Mogło by coś przenieść, taka puszka aromatyzująca. Jak rozcieńczysz do 20% to trochę więcej roboty, tym bardziej, że chcesz gotować trzeci raz. Jak robisz smakówki to 2x wystarczy osobiście i cukier na PS puszczałem 2x


Wróć do „Projekty aparatur”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość