Witam bracia bimbrowinicy, to mój pierwszy post i od razu na temat: Czy tak pięknie skręcona chłodnica zda swoje zadanie ? Rurka łatwo sie zgina, ale trudno mi było zgiąć tak jak trzeba, próbowałem trochę pokombinować z tym oplotem, ale doszedłem tylko do tego ze rurka była coraz bardziej pokrzywiona i na koniec wyszło mi tak: Rurka ma 8 mm grubości, średnica chłodnicy 50 mm, długość 34 cm, długość rurki 2,5m Przekręcać to w jakiś inny sposób, czy da rade przy zbiorniku 50 l?
Tak spierniczyć spiralkę z tak fajnego materiału nie jest łatwe. Domyślam się że ma to być do aparatu typu "abartek". Prosty odcinek włóż do rury, a resztę nawijaj na niej. Rura karbowana ze S/S zawsze sprężynuje. Czyli średnica na której będziesz nawijał (50-2*8-sprężystość) ok 25mm. Zwykła 1/2 cala. Nawijaj ściśle bo tu też będzie sprężynować. Wielkość zbiornika nie ma znaczenia, tylko moc grzania. Wystarczy i to przy niewielkim przepływie wody chłodzącej. Powodzenia.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Ostatnio edytowano sobota, 30 paź 2010, 23:33 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
To wszystko przez to że próbowałem skręcić spirale z odcinka 5 m, i źle trafiłem z długością Ale spróbuje zrobić drugie podejście i jakoś lepiej to nakręcić bo mam jeszcze 2,5 m tej rurki ale też po sprężynowana
Za radą kolegi walda nakręciłem to na rurce od kija od miotły i wyszło tak Teraz powinno dać rade, tylko czy para nie ucieknie tym wolnym miejscem miedzy rurką w środku, a spiralą??
I jeszcze jedno: W jaki sposób najlepiej uszczelnić łączenie tej rurki z końcówkami? poxilina, silikon?
Nie odpowiedziałeś do jakiego sprzętu to robisz, więc kto może wiedzieć czy da radę. 15 zwojów powinno sporo zatrzymać. Środkiem się nie przejmuj. Pary nie zasuwają aż tak równo. Trafią tam gdzie trzeba. Końcówki przylutuj. Dopasuj średnice łączonych elementów. Dość łatwo kalibrować te rurki. Pozdejmuj uszczelki, wciśnij nasmarowany pastą do lutowania mosiężny nypel do wężyka (czy tam wężyk do nypla) i rozgrzej choćby nad gazem. Lut wystarczy dotknąć do miejsca łączonego a sam wypełni co trzeba. Zdziwisz się jakie to proste.
Z tego co widzę to nie normalne DN8, ale jakiś spiralny wężyk?
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Tak spierniczyć spiralkę z tak fajnego materiału nie jest łatwe.
Potwierdzam słowa kolegi. Nie ma nic prostszego jak zrobienie skraplacza z tej rury. Ja swój wykonałem z rury DN 12 tzn. 12 mm wew. a 16 mm zew. Z 3mb odcinka otrzymałem ok 30 cm skraplacz.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ "Nie ma nic gorszego od ciepłej wódki i zimnej prostytutki."
@drgranatt To są dwie różne rurki. Twoja dwunastka wygląda na sztywniejszą i ma równe tzw.fale.
Załącznik:
KO.JPG
@koczkool pracował na bardziej elastycznej, ze spiralnie nawiniętą jedną falą. W przekroju podłużnym są jednakowe. Kształtowanie ich to dwie odmienne technologie.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
@drgranatt To są dwie różne rurki. Twoja dwunastka wygląda na sztywniejszą i ma równe tzw.fale. @koczkool pracował na bardziej elastycznej, ze spiralnie nawiniętą jedną falą. W przekroju podłużnym są jednakowe. Kształtowanie ich to dwie odmienne technologie.
@Wald, sorry ale ja tu nie widzę żadnej spirali. Jest to ta sama rura tylko o mniejszej średnicy. Ponadto zapewne wiesz, że rurka o średnicy 8 mm zawsze będzie bardziej elastyczna od rurki 12 mm. Pozostaje tylko kwestia technologii nawinięcia a to już inna bajka.
______________________________________________________________________ "Nie ma nic gorszego od ciepłej wódki i zimnej prostytutki."
@drgranatt uwierz mi na słowo. Wiem o czym piszę. Pracuje przy tym na co dzień. Setki metrów przerzucam tych różności każdego dnia. Spawane; lutowane twardo i miękko; zaciskane; zgniatane. Od 8mm do 1 metra. Sorry -nie wszystko ja sam, ale wiem co z czym.
Chłodnica zaczyna nabierać coraz ambitniejszych kształtów Nawinąłem rurkę karbowaną na rurę 30 mm co daje w sumie 46mm średnicy:) A całość wchodzi w rurę fi 56 W dennicy będą 2 wyjścia na zimną i Ciepłą wode:)
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości