Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁYN

Porozmawiajmy o poszczególnych częściach składowych zacierów.

jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42

Post autor: jelonek81 »

Dzięki serdeczne, okazuje się , że to ja popełniłem błąd. Jak go naprawię to dam znać co :D wyszło.

Posty scalone.

Zastosowałem się do informacji, płyn po przygotowaniu okazał się niezwykle słodki. Gąsior napełniony do 3/4 wykipiał, sugeruję "ekstrakt" żytni zalewać do max. 2/3 przy zamknięciu rurką. Dziękuję za wskazówki. Jak wyjdzie-napiszę :D
Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: galt »

Z "Destylatów alkoholowych" Pischla
"Z reguły najbardziej burzliwymi fermentacjami są fermentacje zacierów zbożowych, warto więc pamiętać o pozostawieniu w fermentatorze/balonie minimum 40-45% wolnej przestrzeni, a dodatkowo można zastosować tzw. preparaty przeciwpianotwórcze, które mogą być na bazie olejów naturalnych lub emulsji silikonowych. W Polsce można je znaleźć pod nazwą Antypiana, Dakisil, Espumisan."

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Post autor: lupus1978 »

Kolego jelonek81
Jak efekt końcowy pracy twojej?
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Składniki zacierów”