Porozmawiajmy o poszczególnych częściach składowych zacierów.

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁYN

Postautor: lupus1978 » niedziela, 6 mar 2011, 19:19

Witam,

Czy ktoś używał słodu jęczmiennego jasnego pilzneńskiego z BogutynMlyn.pl?

Jaki był efekt, przed i po destylacji?

Proszę o informacje dotyczące tego słodu - liczy się każda informacja.

Chcę kupić trochę tego towarku :)

Dzięki za info.

L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: jelonek81 » wtorek, 8 mar 2011, 19:34

Słód o którym piszesz właśnie testuję, jak wyjdzie dam znać. :piwo:


Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: lupus1978 » wtorek, 8 mar 2011, 21:01

Ok. czekam.
L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: Kucyk » wtorek, 8 mar 2011, 21:17

I ja popieram te testy... 8-)
أسامة بن لادن


jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: jelonek81 » środa, 9 mar 2011, 10:56

Po siedmiu dniach delikatnej fermentacji alkoholu w baniaku -2 %, doprawiłem syropem z cukru i poczekam.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5314
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: Zygmunt » środa, 9 mar 2011, 12:27

-2%?

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: jelonek81 » środa, 9 mar 2011, 12:57

Jeśli wierzyć alkoholomierzowi firmy Biowin , to ilość alkoholu w zacierze mieści się między (-4 %) a (-2 %), do 25 l dodałem 4 kg cukru w syropie i 10 dkg drożdży. Przepis na żytniówkę z "naszej" strony. A swoją drogą to ciekawe, czy jeśli wypiłbym taki zacier to stanę się trzeźwiejszy ? :odlot:

Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: galt » środa, 9 mar 2011, 13:50

Alkoholomierzem nie zmierzysz zawartości alkoholu w zacierze, tylko w czystych (bez cukru) destylatach. Zawartość alkoholu w zacierze możesz obliczyć z różnicy zawartości cukru, zawartość cukru mierzy się cukromierzem.


jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: jelonek81 » czwartek, 10 mar 2011, 07:52

Dzięki "galt". A swoją drogą , szukając błędu, dopatrzyłem się w innych tematach, że przez jakiś czas należy utrzymać śrutę z żyta i słodu w temp. 65 stopni. Ja zalałem ją przegotowaną wodą, schłodzoną do 65 st. i do baniaka. Jeśli to błąd to mnie naprostujcie bo żytniówkę i tak zrobię, tylko że mam na razie pod górkę i trochę szkoda czasu na próby, skoro mogłoby już chodzić jak należy.

Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: galt » czwartek, 10 mar 2011, 12:14

W zacieraniu jeszcze nie mam doświadczenia ale bazował bym na tych wiadomościach:
Obrazek
Obrazek


jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: jelonek81 » niedziela, 13 mar 2011, 13:16

Dzięki serdeczne, okazuje się , że to ja popełniłem błąd. Jak go naprawię to dam znać co :D wyszło.

Posty scalone.

Zastosowałem się do informacji, płyn po przygotowaniu okazał się niezwykle słodki. Gąsior napełniony do 3/4 wykipiał, sugeruję "ekstrakt" żytni zalewać do max. 2/3 przy zamknięciu rurką. Dziękuję za wskazówki. Jak wyjdzie-napiszę :D

Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: galt » niedziela, 13 mar 2011, 20:00

Z "Destylatów alkoholowych" Pischla
"Z reguły najbardziej burzliwymi fermentacjami są fermentacje zacierów zbożowych, warto więc pamiętać o pozostawieniu w fermentatorze/balonie minimum 40-45% wolnej przestrzeni, a dodatkowo można zastosować tzw. preparaty przeciwpianotwórcze, które mogą być na bazie olejów naturalnych lub emulsji silikonowych. W Polsce można je znaleźć pod nazwą Antypiana, Dakisil, Espumisan."


Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

Postautor: lupus1978 » piątek, 25 mar 2011, 16:32

Kolego jelonek81
Jak efekt końcowy pracy twojej?
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.


Wróć do „Składniki zacierów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości