-8 kg ryżu -14 kg cukru (wino bedzie słodkie) -1 kg rodzynek -24 dag kwasku cytrynowego lub 4 cytryne pokrojone bez skórki -44 L wody -20 dag drożdży -3 łyżeczki imbiru -3 łyżeczki gałki muszkatołowa -3 łyżeczki tymianku -2 łyżeczki cynamonu -4 opakowania cukru wanilinowego -4 dag goździków -30 ziarenek ziela angielskiego
Do 50L butli wrzucamy uprzednio wypłukany ryż, gotujemy wode z cukrem.Do balonu wrzucamy wszstkie składniki,wlać wyrop cukrowy(zimny) dodac drożdżę. Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić do fermentacji na 6-7 tygodni (w temperaturze około 25°C). Następnie ściągnąć wino do drugiej wyparzonej butli i odstawić do cichej fermentacji na około 4 tygodnie. Po tym okresie dokonujemy drugiego obciągu, ale tym razem już do butelek z ciemnego szkła. Uwaga! Fermentującego (pracującego) wina nie można przeziębić.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam. Proste winko od mamy mojego kolegi: ryż-1 kg. cukier-1.5 kg. 1 cytryna ze skórką( pokrojona w plasterki) drożdże (od babuni)- 5 dkg. 4 litry letniej wody. Składniki wymieszać i fermentować do końca procesu.Degustujemy gdy się sklaruje. Bardzo ważne !!! Przez kilka pierwszych dni fermentacji winko mieszamy drewnianą łychą.
W przegotowanej gorącej wodzie rozrabiam cukier,po ochłodzeniu poniżej 30 stopni mieszam składniki i do gąsiora,po 30 dniach zlewam i odstawiam do klarowania na nastepne 30 dni,a potem jak kto woli.
Tak zrobiłem i ja (bo nic innego nie wymyśliłem). Tyle że na MD czekałem 5 dni i nic. Pojedyncze bąbelki . Zapakowałem to za rurę CO żeby te 25-26 stopni miało i powiadam Wam -nic Podejrzewam że tam całe dwa drożdże siedzą. Jeden na kacu , drugi pewnie abstynent. Robić nie ma komu. O drugiej w nocy się zwlokłem z pościeli (bo przemyślałem że chłopaki rady nie dadzą) i dorobiłem paczkę aktywnych . To dopiero brygada . Zasuwają na trzy zmiany, a każdy robi za trzech. Uwiną się raz dwa i na maliniaka gąsior zwolnią. Wtedy też taką brygadę zatrudniam. Obiboków mam dość Dużo szczęścia wsystkim
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Zrobiłem wino z przepisu Maro. Mam je już pół roku! Nadal trzymam je w butli, a dwa razy ściągałem z nad osadu. To wino jednak nadal pracuje, bo nadal bąbluje. Poza tym nie mogę dojść czy jest w ogolę dobre. W smaku wydaje się mocne, ale nie wiem czy ono po prostu jest kwaśne (jakoś nie można tego wyczuć). A w ogolę jak długo można trzymać takie wino? Doradzi mi ktoś o co w tym chodzi?
Ostatnio edytowano środa, 13 paź 2010, 19:41 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Ja Ci powiem, że jak ja robiłem z ryżu to po 2 zlaniach znad osadu było już całkowicie klarowne. Zlałem je jakieś 1,5 mieś temu i w butelkach nie ma śladu po jakichś nieczystościach używałem drożdży aktywnych bo one mi najbardziej odpowiadają
Przepis: Przepis na około 15l wina (butel 20)
2kg ryżu 300g rodzynek 2 cytryny(sok) 1 cytryna(łupka) 3 pomarańcze(sok) 1,5 pomarańczy(łupka) 4,5 kg cukru 2 łyżeczki kwasku cytrynowego woda do 2/3 butla drożdże, pożywka 0,5kg cukru po 4 dniach 0,5kg cukru po 7 dniach 0,25kg cukru po 5 dniach
P.S. znajomi sobie chwalą to wino tylko ciężko po nim jest na następny dzień
Cześć postanowiłem zrobić moje pierwsze wino i wypadło na ryż.Mam jednak dwa pytania jakie będą proporcje do butli 15L oraz jakich drożdży użyć zwykłych czy winiarskich? Proszę o podanie jakiegoś dobrego przepisu.Z góry dziękuje i pozdrawiam.
No nie Ludzie, czytajcie posty na tym forum zanim coś napiszecie Post wyżej masz przepis na taką właśnie ilość nastawu do jasnej cholery A już pytanie o drożdże kwalifikuje ten post do wywalenia na śmietnik. Co ty robisz, wino czy nastaw na bimber Poczytaj trochę temat zanim znowu coś napiszesz. Aleś mi dźwignął ciśnienie
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości