Robiłem prawdziwy zacier z ryżu. Ryż surowy zmieliłem w śrutowniku. Następnie zacierałem normalnie enzymami jak zaciera się zwykłe zboże. Ryż zaciera się bardzo dobrze. Scukrzenie też bardzo dobre.
Ale niestety po przedestylowaniu na pot stillu, nie wyczuwa się nic smaku surowca. Jedynie czuć lekko bimbrowate posmaki.
Podejrzewam, że z tego surowca może wyjść ciekawa w smaku wódka czysta. Kiedyś na pewno to sprawdzę.
Przepis na zacier z ryżu
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Przepis na zacier z ryżu
Jeśli chce się uzyskać posmak zbożowy to lepiej kupić zboże, które jest trzy razy tańsze od ryżu i z tego zrobić zacier.
Destylat z ryżu białego wyszedł bardzo delikatny w smaku i dlatego podejrzewam, że ta delikatność, może być dobra dla stworzenia bardzo miękkiej w piciu wódki czystej.
Destylat z ryżu białego wyszedł bardzo delikatny w smaku i dlatego podejrzewam, że ta delikatność, może być dobra dla stworzenia bardzo miękkiej w piciu wódki czystej.
Pozdrawiam,olo 69