Przepis na zacier z ryżu
Re: Przepis na zacier z ryżu
Winko z ryżu robię od dawna, mam przepis od jednego Chińczyka z którym studiowałem. Nastawiłem dzisiaj baniak z przeznaczeniem na rurki, zobaczę jak wyjdzie, ale skoro winko jest ok to dlaczego destylat miałby być zły? Największą zaletą ryżu jest jego cena, inne produkty wchodzące w skład też są tanie, nastaw na 30l: 5kg ryż, 1kg rodzynki, 1kg banany, 6kg cukier, 5 cytryn, imbir do smaku jak kto lubi (ja daję dużo, kawałek wielkości dłoni). + przyprawy: pieprz, ziele angielskie itp. Cena za całość to około 50zl. Za dwa tygodnie powiem jak wyszło.
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Przepis na zacier z ryżu
Robiłem prawdziwy zacier z ryżu. Ryż surowy zmieliłem w śrutowniku. Następnie zacierałem normalnie enzymami jak zaciera się zwykłe zboże. Ryż zaciera się bardzo dobrze. Scukrzenie też bardzo dobre.
Ale niestety po przedestylowaniu na pot stillu, nie wyczuwa się nic smaku surowca. Jedynie czuć lekko bimbrowate posmaki.
Podejrzewam, że z tego surowca może wyjść ciekawa w smaku wódka czysta. Kiedyś na pewno to sprawdzę.
Ale niestety po przedestylowaniu na pot stillu, nie wyczuwa się nic smaku surowca. Jedynie czuć lekko bimbrowate posmaki.
Podejrzewam, że z tego surowca może wyjść ciekawa w smaku wódka czysta. Kiedyś na pewno to sprawdzę.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Przepis na zacier z ryżu
Jeśli chce się uzyskać posmak zbożowy to lepiej kupić zboże, które jest trzy razy tańsze od ryżu i z tego zrobić zacier.
Destylat z ryżu białego wyszedł bardzo delikatny w smaku i dlatego podejrzewam, że ta delikatność, może być dobra dla stworzenia bardzo miękkiej w piciu wódki czystej.
Destylat z ryżu białego wyszedł bardzo delikatny w smaku i dlatego podejrzewam, że ta delikatność, może być dobra dla stworzenia bardzo miękkiej w piciu wódki czystej.
Pozdrawiam,olo 69