Jestem tu nowy wiec witam wszystkich.
Poszukiwałem ciekawych sposobów na zaprawienie psoty. Natrafiłem na "Przepis Debeściak" który jest ponoć faworytem na forum. http://alkohole-domowe.com/destylat/prz ... berek.html. W przepisie napisane jest ze potrzeba 30 kandyzowanych skórek. Problem w tym gdzie bym nie szukał wszędzie znajduje paczki skórek pokrojone w kostkę. Może mi ktoś przedstawić ta ilość w gramach bo nie chciałbym przesadzić z ilością ?. Szukałem owego przepisu na forum ale nie znalazłem. Jeśli przeoczyłem proszę o link
Przepis Debeściak
Temat rozwiązany-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Przepis Debeściak
Sądzę, że po za autorem przepisu nikt nie wie ile ma być tych skórek!
Myślę, że autorowi przepisu nie chodziło o skórki z 30 pomarańczy . Będziesz musiał dać na wyczucie, lepiej dodawać partiami i próbować jak się przegryzienia - zacznij może od 10 gram.
Najlepiej zrób zaprawę na składnikach z przepisu np. 200 ml. 70% alkoholu i przyprawy, potrzymać dwa tygodnie, często mieszając, przecedzić i dodawaj z wyczuciem, próbując.
Myślę, że autorowi przepisu nie chodziło o skórki z 30 pomarańczy . Będziesz musiał dać na wyczucie, lepiej dodawać partiami i próbować jak się przegryzienia - zacznij może od 10 gram.
Najlepiej zrób zaprawę na składnikach z przepisu np. 200 ml. 70% alkoholu i przyprawy, potrzymać dwa tygodnie, często mieszając, przecedzić i dodawaj z wyczuciem, próbując.
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: wtorek, 24 maja 2016, 10:28
- Krótko o sobie: Cały czas się uczę :)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przepis Debeściak
A wiec jak mówiłem tak zrobiłem. Dwa tygodnie minęły wiec trzeba opisać efekty.
Na pół litra psoty dałem:
-30 kostek kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryn ( 15 wydawało mi się za mało przy takiej ilości rodzynek)
-pół łyżeczki miodu
-jedną płaską łyżkę stołową cukru
-sok z połówki cytryny
-25 dag rodzynek
Jaki smak? Słodkie, dominują... rodzynki. Czuć też miód i w mniejszym stopniu cytrynę. Skórki nie odegrały chyba żadnej roli bynajmniej ja nic nie czułem. . Jeśli miałbym coś zmienić to dodałbym co najmniej dwa razy tyle skórek, 15 dag rodzynek i sok z jednej cytryny reszta bez zmian. Dodaję zdjęcie trunku przed zlaniem http://www.fotosik.pl/zdjecie/604e63dfa8f0c5d7
Na pół litra psoty dałem:
-30 kostek kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryn ( 15 wydawało mi się za mało przy takiej ilości rodzynek)
-pół łyżeczki miodu
-jedną płaską łyżkę stołową cukru
-sok z połówki cytryny
-25 dag rodzynek
Jaki smak? Słodkie, dominują... rodzynki. Czuć też miód i w mniejszym stopniu cytrynę. Skórki nie odegrały chyba żadnej roli bynajmniej ja nic nie czułem. . Jeśli miałbym coś zmienić to dodałbym co najmniej dwa razy tyle skórek, 15 dag rodzynek i sok z jednej cytryny reszta bez zmian. Dodaję zdjęcie trunku przed zlaniem http://www.fotosik.pl/zdjecie/604e63dfa8f0c5d7
Mówią bimber to nie wszystko...
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Przepis Debeściak
No i jak widać, źle podpowiedziałem. Faktycznie, stosunek rodzynek do pomarańczy dość spory. Trzeba było skórek dodać jednak więcej. Chyba @cafekot lepiej radził. Myślę, że można po oddzieleniu nalewu znad składników dodać skórek i poczekać kilka dni. Z doświadczenia wiem, że lepiej później doprawić niż od razu "przedobrzyć".
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: wtorek, 24 maja 2016, 10:28
- Krótko o sobie: Cały czas się uczę :)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przepis Debeściak
Psota 40%. Miód lipowy (prawdę mówiąc nie zwracałem uwagi na rodzaj miodu). Jeszcze jedna uwaga. Rodzynki wchłaniają dużo naszego nektaru :/. Z podanych składników otrzymałem ok 300 ml. Oczywiście rodzynki można zjeść, swoja droga są bardzo dobre . A co do skórek hmm faktycznie można by poeksperymentować. Jeśli ktoś się pokusi, niech pochwali się wynikami
Mówią bimber to nie wszystko...
Re: Przepis Debeściak
na początku przeraziła mnie ilość rodzynek; 0,5 kg rodzynek na 1 l. bimbru... stwierdziłem, że autor się pomylił i zamiast gram podał dekagramy. Ja zrobiłem z 0,5 l. psoty 30g rodzynek, 10 g kandyzowanych skórek pomarańczy, sok z połówki cytryny, jedna płaska łyżka stołowa cukru i pół łyżeczki miodu, Myślę, że jest OK