Znaleziono 19 wyników
- niedziela, 21 maja 2023, 18:42
- Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- Temat: Oczyszczanie po destylacji filtrem wody
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1989
Re: Oczyszczanie po destylacji filtrem wody
Dzięki za radę dostosuję się
- sobota, 29 kwie 2023, 15:50
- Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- Temat: Oczyszczanie po destylacji filtrem wody
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1989
Oczyszczanie po destylacji filtrem wody
Witam Szanowne Grono Wiem że dział nie do końca odpowiedni ale lepszego nie znalazłem. Jeśli coś pomyliłem proszę o przekierowanie. Sprawdzałem w przeglądarce i nie widziałem żeby ktoś ruszył ten temat więc pomyślałem że podzielę się tematem z Wami. Ostatnio robiłem psotę i mój wzrok skierował się n...
- wtorek, 31 sie 2021, 22:21
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1629
- Odsłony: 374754
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Ok, dzięki Panowie za odpowiedzi. Wygląda na to, że coś mnie ominęło. Tak czy inaczej spróbuję na przemielonym słodzie i zobaczę co wyjdzie
- wtorek, 31 sie 2021, 16:23
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1629
- Odsłony: 374754
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Z koji eksperymentowałem kilka razy ale zawsze wkurzało mnie, że nie mogę ich wykorzystać do produkcji whisky A niby dlaczego nie :scratch: Ja, napełniłem już dwie beczułki 15 litrowe, destylatem ze słodu przefermentowanym na Koji :ok: Z tego powodu napisałem do kilku producentów słodu czy istnieje...
- poniedziałek, 30 sie 2021, 08:27
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1629
- Odsłony: 374754
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Witam szanowne grono, :D Z koji eksperymentowałem kilka razy ale zawsze wkurzało mnie, że nie mogę ich wykorzystać do produkcji whisky. Z tego powodu napisałem do kilku producentów słodu czy istnieje możliwość zmielenia go na mąkę. Od jednego otrzymałem twierdzącą odpowiedź wiec pomyślałem, że być m...
- czwartek, 28 maja 2020, 21:44
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwsze kroki w miodosytnictwie
- Odpowiedzi: 70
- Odsłony: 27028
Re: Pierwsze kroki w miodosytnictwie
Witam szanownych Panów Postanowiłem zrobić swój pierwszy miód pitny i padło na trójniak z wielokwiatu tak aby było 20 l urobku. ;) Z racji, że miodek na długo się czeka a zepsuć efekt z pewnością nie trudno :scratch: chciałem prosić o udzielenie paru porad żebym jak na amatora przystało efektu nie s...
- sobota, 23 maja 2020, 17:08
- Forum: Wypełnienie kolumny
- Temat: Wypełnienie kolumny Pot Still
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 11213
Re: Wypełnienie kolumny Pot Still
Witam Szanowne grono. :D Trochę przerobiłem maszynę dodając refluks. Przy tym sprzęcie raczej nie dało się ogarnać nic innego niż 3 ZP. :problem: Wiem, że szału nie ma ale w 25m kawalerce to maks na jaki mogę sobie pozwolić . W załączniku zdjecie. Ale do rzeczy. Pojawił się mały problem mówiac krótk...
- czwartek, 2 kwie 2020, 21:19
- Forum: Wypełnienie kolumny
- Temat: Wypełnienie kolumny Pot Still
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 11213
Re: Wypełnienie kolumny Pot Still
Lekki posmak bimberku mi nie przeszkadza W końcu to bimber a nie wódka Myślę, że na drożdżach Crystal i podwójnej destylacji uda się zmajstrować coś smacznego. Dzięki za odpowiedzi .
- czwartek, 2 kwie 2020, 12:01
- Forum: Wypełnienie kolumny
- Temat: Wypełnienie kolumny Pot Still
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 11213
Re: Wypełnienie kolumny Pot Still
Domyślam się że cudów tutaj nie zdziałam i oczywiście ich nie oczekuję. Po prostu chcę aby wynik był możliwie jak najlepszy. Wczesniej meczyłem się na zwykłym szybkowarze z chłodnicą wiec myślę, że po podwójnej destylacji powinieniem być zadowolony z rezultatu
- czwartek, 2 kwie 2020, 10:51
- Forum: Wypełnienie kolumny
- Temat: Wypełnienie kolumny Pot Still
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 11213
Re: Wypełnienie kolumny Pot Still
Zamierzam robić głownie cukrówki, zacząłem się też bawić w zacier na whisky myslę też nad rumem korzystajac z przepisów na forum
- czwartek, 2 kwie 2020, 10:12
- Forum: Wypełnienie kolumny
- Temat: Wypełnienie kolumny Pot Still
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 11213
Re: Wypełnienie kolumny Pot Still
Faktycznie te podparcie wygląda dużo lepiej . Co do dodatkowego refluksu to przemyślę sprawę. Dzięki za pomoc.
- środa, 1 kwie 2020, 22:29
- Forum: Wypełnienie kolumny
- Temat: Wypełnienie kolumny Pot Still
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 11213
Wypełnienie kolumny Pot Still
Witam wszystkich forumowiczów, właśnie zakupiłem pot-stilla . Keg 15 L kolumna 60 cm dzielona na 2 części 50 cm i 10 cm. Wszystko w KO. W załączniku popis moich umiejętności obsługi painta :D . Chcąc sprawić aby finalny produkt przy użyciu tego sprzętu był możliwie jak najbardziej pijalny postanowił...
- sobota, 21 mar 2020, 18:15
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 1231
- Odsłony: 618553
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Widzę, że rozwinęła sie mała dyskusja kiedy mnie nie było :). Do robienia próby jodowej używam jodowego składnika skrobi z tej aukcji https://allegro.pl/oferta/jodowy-wskaznik-skrobi-1-roztwor-plynu-lugola-7254442413?snapshot=MjAyMC0wMy0xM1QxNjozOTozNi4xMThaO2J1eWVyO2VjNWE2ZTlmYjVhODk4YzljZjAyNTNkNW...
- piątek, 20 mar 2020, 16:48
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 1231
- Odsłony: 618553
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Ale dlaczego próba jodowa wychodzi mi pozytywną ? Popisałem trochę na czacie i poradzili mi żeby dorzucić 1 kg słodu bo 0,5 kg na ta ilość to za mało . Właśnie zacieram BLG oczywiście wzrosło do 18 ale próba jodowa nadal pozytywna
- piątek, 20 mar 2020, 09:23
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 1231
- Odsłony: 618553
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam Szanowne Grono, postanowiłem wczoraj zrobić swoją pierwszą whisky według tego przepisu z forum. RYE WHISKEY 22l wody 3,5kg żyta 1kg jęczmienia 0,5kg słodu jęczmiennego 30g drożdży gorzelniczych kwasek cytrynowy do zakwaszenia nastawu (w oryginale - fluorek amonu) Wymieszać słód i ziarno w wodz...
- poniedziałek, 13 cze 2016, 19:35
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Przepis Debeściak
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7717
Re: Przepis Debeściak
Psota 40%. Miód lipowy (prawdę mówiąc nie zwracałem uwagi na rodzaj miodu). Jeszcze jedna uwaga. Rodzynki wchłaniają dużo naszego nektaru :/. Z podanych składników otrzymałem ok 300 ml. Oczywiście rodzynki można zjeść, swoja droga są bardzo dobre :). A co do skórek hmm faktycznie można by poeksperym...
- piątek, 10 cze 2016, 18:29
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Przepis Debeściak
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7717
Re: Przepis Debeściak
A wiec jak mówiłem tak zrobiłem. Dwa tygodnie minęły wiec trzeba opisać efekty. :lol: Na pół litra psoty dałem: -30 kostek kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryn ( 15 wydawało mi się za mało przy takiej ilości rodzynek) -pół łyżeczki miodu -jedną płaską łyżkę stołową cukru -sok z połówki cytryny -...
- wtorek, 24 maja 2016, 22:58
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Przepis Debeściak
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7717
Re: Przepis Debeściak
Hmm, no dobra dzięki za odpowiedzi będę próbował a o efektach dam znać
- wtorek, 24 maja 2016, 10:36
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Przepis Debeściak
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7717
Przepis Debeściak
Jestem tu nowy wiec witam wszystkich. Poszukiwałem ciekawych sposobów na zaprawienie psoty. Natrafiłem na "Przepis Debeściak" który jest ponoć faworytem na forum. http://alkohole-domowe.com/destylat/przepisy-smakowe/przepisy-smakowe-na-domowy-bimberek.html. W przepisie napisane jest ze pot...