Witam. Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Zamiast drożdży winnych dałem piekarnicze. Obleciałem 16 sklepów i nigdzie nie mieli, więc wziąłem chociaż te piekarnicze. Według proporcji przepisu powinienem na 5l dać ok 3,5 dag. dałem mniej niż powinno być tak w razie czego no i winko stoi od 16 grudnia i przez pierwsze 3 dni chlupało w rurce systematycznie co 10 sekund, a teraz co 5. I tu zachodzi pytanie czy wszystko jest w porządku bo słyszałem że na piekarniczych przez ok 4 dni buzuje jak szalone a potem przestaje... Z góry dzięki za pomoc!
Widać z tego że wyszło Ci zupełnie dobrze. Nie przesadziłeś z drożdżami. Nie będziesz walczyć z nieciekawym ich posmakiem. Dopóki przyśpiesza - znaczy drożdże się namnażają. Potem zacznie zwalniać - znaczy alkohol je zabija. Wszystko jest OK.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości