Witam,
Chciałem uzyskać informację na temat profesjonalnej linii produkcyjnej do nalewek, ewentualnie sprzętu, który mógłbym skompletować i używać do produkcji nalewek. Chcę produkować takie nalewki i sprzedawać je później legalnie. W związku z tym proszę o podanie informacji jakie będą ciążyć na mnie wymogi (sanepid, urząd skarbowy, urząd celny). Jakie zezwolenia, certyfikaty muszę posiadać? Przede wszystkim jak powinien być przygotowany lokal pod taką działalność (pomieszczenia, laboratorium, rozlewnia itp.)? Czy są jakieś przepisy, dokumenty w których uzyskałbym informację na ten temat?
Zaznaczę od razu że potrzebuję konkretnych informacji: jak, co, gdzie. Na pytania typu: czy wiesz ile to będzie kosztować, ile trzeba się ochodzić po urzędach i załatwiać, odpowiadam: tak wiem i to jest najmniejszy problem.
Poproszę o konkretne informacje, pozdrawiam
Profesjonalny sprzęt do produkcji nalewek?
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Profesjonalny sprzęt do produkcji nalewek?
Było kiedyś o tym na forum
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-le ... t2327.html
A tak poza tym... http://mojafirma.infor.pl/mala-firma/ab ... kohol.html
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-le ... t2327.html
A tak poza tym... http://mojafirma.infor.pl/mala-firma/ab ... kohol.html
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Profesjonalny sprzęt do produkcji nalewek?
Pierwszym problemem będzie tani, dobry i legalny alkohol. Potem - sprzęt do przygotowywania maceratów (nalewów), które są bazą do nalewek. Co nieco jest opisane w Cieślaku oraz w Jaroszu i Jarocińskim. Najpierw poczytaj o produkcji na skalę przemysłową, potem próbuj to realizować - to nie jest takie proste jak się wydaje.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.