Jak legalnie sprzedawać nalewki?


Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Jak legalnie sprzedawać nalewki?

Postprzez lupus1978 » Poniedziałek, 14 Cze 2010, 16:55

Witam,

Czy ktoś może wie, w jaki sposób można legalnie wytwarzać i sprzedawać nalewki?
Ponoć przepisy jakiś czas temu zostały złagodzone.
Co trzeba zrobić, jakie pozwolenia, jakie przepisy obowiązują…… itp.

:?: :?: :?:

Dzięki

L1978
Kto ze sobą nosi,
Ten się nie prosi.
lupus1978

 
Posty: 82


Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina czerwonego typu Bordeaux
Koncentrat winny Bordeaux La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 149,99 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina czerwonego typu Bordeaux
Koncentrat winny Bordeaux La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 149,99 zł
Wysokiej jakości drożdże do nastawów z cukru i glukozy. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Turbo 48 - Jan Okowita
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Aktywne drożdże przeznaczone do nastawów owocowych.
Drożdże Szlacheckie Owocowe - Jan Okowita Poleca
Cena: 7,99 zł  
Promocja: 6,95 zł
Laska laku do butelek. Doskonały do lakowania butelek z winem i destylatem a także do wykonywania pieczęci i innych symboli.
Lak do butelek czerwony, elastyczny
Cena: 2,49 zł  
Promocja: 1,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Jak legalnie wytwarzać nalewki?

Postprzez Winiarek5 » Poniedziałek, 14 Cze 2010, 18:26

Legalna produkcja nalewek:
"Po pierwsze i najważniejsze primo" ;) :
1. Spirytus do produkcji nalewek musi być zakupiony legalnie i musi być opłacona akcyza!
Chociaż jest to warunek najważniejszy do spełnienia to spełnić go najłatwiej.
Zapomnieć należy o używaniu spirytusu domowej roboty.
Mając tą świadomość, że półprodukt do produkcji nalewek zakupimy stosunkowo łatwo, należy uzbroić się "po zęby" w cierpliwość, zawziętość oraz czekan i raki na buty bo przed nami strome i oblodzone schody z tendencją do zaniku schodów, które zaczynają ustępować stromemu, gładkiemu i oblodzonemu wzniesieniu.
Im wyżej tym bardziej ślisko i coraz mniej tlenu a coraz więcej dziwnych i niezrozumiałych działań do zrozumienia.
Warto zapoznać się z historią Pana Karola Majewskiego z Łomianek, który w końcu dopiął swego i uruchomił produkcję nalewek ale obecnie twierdzi, że gdyby wiedział co go czeka to zająłby się czym innym a nalewki potraktował jako hobby i poczęstunek dla rodziny i znajomych.

http://www.nalewki.pl/index.html

Pozdrawiam

Winiarek
Awatar użytkownika
Winiarek5

 
Posty: 223

Re: Jak legalnie wytwarzać nalewki?

Postprzez lupus1978 » Wtorek, 15 Cze 2010, 09:51

Zgodzie się z tym, że przetwarzanie alkoholu jest objęte specjalnym nadzorem.

Jednak po prześledzeniu przepisów prawnych pobieżnie (wczoraj poszperałem w necie) Pan Karol Majewski z łomianek rozpoczął działalność w, 2004r więc musiał działać zgodnie z starym prawem, czyli zdobyć koncesje. Teraz czyli po nowelizacji prawa w 2006r. tej koncesji nie trzeba (w przypadku robienia nalewek) potrzebny jest wpis w ministerstwie. Następnie trzeba uiścić opłatę za wpis ok. 1000zł i następną opłatę uzależnioną od wielkości produkcji. Jest od zaj…..ania :odlot: przepisów, ale to da się przeskoczyć. Jest to na pewno działalność gdzie potrzebne jest o zarąbania kasy (tzn. bardzo, bardzo dużo kasy – tyle kasy, że ho ho ho).

Jak dowiem się, co i jak, to napisze, no może ktoś mnie uprzedzi – będę wdzięczny.
Kto ze sobą nosi,
Ten się nie prosi.
lupus1978

 
Posty: 82

Re: Jak legalnie sprzedawać nalewki?

Postprzez Winiarek5 » Wtorek, 15 Cze 2010, 12:36

Oprócz wymogów sanitarnych jakie należy spełnić, jak już będziesz szukał informacji to sprawdź także w Urzędzie Skarbowym i Urzędzie Celnym czy nadal jest wymagane prowadzenie składu celnego (dla wyrobów akcyzowych), czy rozlew (rozcieńczanie) spirytusu a następnie butelkowanie nalewek ma być pod nadzorem (fizycznym) skarbowym i celnym.
Popytaj też w Straży Pożarnej jakie mają wymagania dla produkcji, w której biorą udział substancje łatwopalne.

Strona finansowa to najmniejszy problem - są kredyty, jest leasing itp. instrumenty finansowe - potrzebny jest tylko dobry biznesplan.
Biznesplanu lepiej nie robić samemu tylko zlecić dobrej firmie zewnętrznej, która też może pomóc w znalezieniu i pozyskaniu środków pomocowych na uruchomienie takiej działalności.

Najgorzej będzie znieść, zrozumieć i przejść przez nadmiernie rozdętą biurokrację :(

Pozdrawiam

Winiarek
Awatar użytkownika
Winiarek5

 
Posty: 223


Wróć do Wytwarzanie i Produkcja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Aldo 2014