Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 7 mar 2010, 11:29
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???
Temperatura musi być taka, żeby ciecz wrzała. Nie ma w tej odpowiedzi ani odrobiny złośliwości. Temperatura wrzenia zacieru/nastawu rośnie wraz z ubytkiem alkoholu, więc płynnie maleje w czasie. Zaczyna się od ok. 80-85*C a kończy przed setką. Jeśli w Twoim opisie chodziło o to, że nie mogłeś (mimo długiego grzania) przekroczyć temperatury 80*C dla wody, to zaizoluj kocioł (owiń go bawełnianym ręcznikiem lub kocykiem).
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
- Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 12 lis 2009, 11:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: koniaczek
- Status Alkoholowy: Wynalazca
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???
Jaka temperatura taki produkt:
• Acetone 56.5C (134F)
• Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
• Ethyl acetate 77.1C (171F)
• Ethanol 78C (172F)
• 2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
• 1-Propanol 97C (207F)
• Water 100C (212F)
• Butanol 116C (241F)
• Amyl alcohol 137.8C (280F)
• Furfural 161C (322F)
• Acetone 56.5C (134F)
• Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
• Ethyl acetate 77.1C (171F)
• Ethanol 78C (172F)
• 2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
• 1-Propanol 97C (207F)
• Water 100C (212F)
• Butanol 116C (241F)
• Amyl alcohol 137.8C (280F)
• Furfural 161C (322F)
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???
Kolega podał oczywiście temperatury wrzenia czystych substancji. Pamiętać należy, że ich mieszaniny zachowują się zdecydowanie inaczej.
Zapobiegam tylko zbytnim uproszczeniom, które ktoś mógłby błędnie przyjąć za prawdziwe.
Zapobiegam tylko zbytnim uproszczeniom, które ktoś mógłby błędnie przyjąć za prawdziwe.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???
Pomiar temperatury w kotle daje nam orientacyjną informację o tym co tam jeszcze w kotle pozostało.
O wiele istotniejsza jest informacja o temperaturze par przed wejściem do chłodnicy końcowej.
Jak słusznie zauważył Maciek K, temperatury wrzenia czystych substancji nie wiele nam dadzą, ponieważ, substancje te, w zależności od zawartości alkoholu etylowego w kotle, tworzą rożne azeotropy (dwu- a nawet trójskładnikowe), które parują w zupełnie innych temperaturach - odpowiednie wykresy można znaleźć w literaturze specjalistycznej.
Pozdrawiam
Winiarek
O wiele istotniejsza jest informacja o temperaturze par przed wejściem do chłodnicy końcowej.
Jak słusznie zauważył Maciek K, temperatury wrzenia czystych substancji nie wiele nam dadzą, ponieważ, substancje te, w zależności od zawartości alkoholu etylowego w kotle, tworzą rożne azeotropy (dwu- a nawet trójskładnikowe), które parują w zupełnie innych temperaturach - odpowiednie wykresy można znaleźć w literaturze specjalistycznej.
Pozdrawiam
Winiarek
-
- Posty: 77
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: PSOTA
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???
Dziś zapodałem na rurki cukrówkę i dopiero teraz mam zamontowany termometr. Na wyjściu z kega, na początku pierwszego kapania temperatura to 90 stopni, a na końcu nawet 99 stopni i psota ma nadal 89% heheh .
drożdże T3
12 KG CUKIER
42 L WODA
drożdże T3
12 KG CUKIER
42 L WODA
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
- tam są one najbardziej oprocentowane!
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???
Witam, dziś po raz pierwszy miałem przyjemność psocenia, ale jak to na amatora przystało... Nie dopilnowalem sprzętu. Na kegu miałem temperaturę początkowa 85 stopnie, na górze kolumny (pot still, ok 50 cm wysokosci) 80 stopni, na początku pilnowalem temperaturę, skakała do ok 83 stopni i kapalo 80 procent, ale później się z bratem zgadalismy i na kegu temperatura wzrosła do 90 stopni, a na szczycie kolumny 88...
Pytanie jest takie, czy taki alkohol jest bezpieczny do picia (w tym momencie kapalo 60 procent) i czy ewentualnie mieszać go z całą resztą?
Pytanie jest takie, czy taki alkohol jest bezpieczny do picia (w tym momencie kapalo 60 procent) i czy ewentualnie mieszać go z całą resztą?
-
- Posty: 2925
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaka powinna być temperatura wrzenia w kotle ???
Na pot-stillu temperatura ZAWSZE będzie rosła to nie kolumna
Po jednym razie to raczej ciężko będzie wypić ale co kto lubi
Możesz pić
Po jednym razie to raczej ciężko będzie wypić ale co kto lubi
Możesz pić
Ostatnio zmieniony piątek, 2 sie 2019, 20:46 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM