20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?
-
- Posty: 305
- Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
- Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?
Witam.
Kolego zjebus robiłem zacier ze świeżego słodu pszenicznego. Zmiel słód i zalej 60 litrami gorącej wody ok. 70 st. C. wymieszaj. Ja osobiście zawsze daję wodę do słodu w stosunku 1 do 3, bez względu na to z jakiego ziarna jest słód. Potem drożdże (oczywiście jak przestygnie) fermentuje jak burza.
Kolego zjebus robiłem zacier ze świeżego słodu pszenicznego. Zmiel słód i zalej 60 litrami gorącej wody ok. 70 st. C. wymieszaj. Ja osobiście zawsze daję wodę do słodu w stosunku 1 do 3, bez względu na to z jakiego ziarna jest słód. Potem drożdże (oczywiście jak przestygnie) fermentuje jak burza.
POZDRAWIAM kwachu !
-
- Posty: 173
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
- Ulubiony Alkohol: piwo
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?
kiełki trzeba oddzielać ale tylko przy produkcji piwa.
Ja robiłem sposobem ze strony głównej.
3. Zacier z pszenicy.
Składniki :
- woda - 10 l
- słód przeniczny Dodatkowe Informacje 0 Słodzie Jęczmiennym - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) . Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.
Ja robiłem sposobem ze strony głównej.
3. Zacier z pszenicy.
Składniki :
- woda - 10 l
- słód przeniczny Dodatkowe Informacje 0 Słodzie Jęczmiennym - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) . Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?
witaj mr.szczub:-) dzięki za przepis chyba z połowy zrobię przenicznają a z połowy pivo "ALE" bo mam jeszcze trochę chmielu . Moje pytanie :czy można robić wódkę ze surowego słodu ? czy muszę suszyć ? bo w zimie jest to długi proces a mi się nie chce
-
- Posty: 173
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
- Ulubiony Alkohol: piwo
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?
Może być surowy. W ostateczności możesz potrzymać trochę na grzejnikach, ale to tez nie jest obowiązkowe.
Do piwa natomiast powinieneś oddzielić kiełki, i słód w piekarniku podsmażyć.
Mam nadzieje ze pomogłem.
Do piwa natomiast powinieneś oddzielić kiełki, i słód w piekarniku podsmażyć.
Mam nadzieje ze pomogłem.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
-
- Posty: 305
- Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
- Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?
Zjebus , ten słód bezwarunkowo musisz rozdrobnić. Ja proponowałem Ci mielenie, ale jak chcesz to go ścieraj. Jeśli zostawisz ziarna w całości to nic z tego nie wyjdzie.Chyba ,że zrobisz cukrówke ze słodem , wtedy mielenie nie będzie potrzebne.
POZDRAWIAM kwachu !
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?
myślałem o skonstruowaniu jakiegoś walca do miażdżenia surowego nie suszonego słodu jeśli ma ktoś jakiś pomysł chętnie nad tym pomyślę. Przepuszczenie przez maszynkę do mięsa 50 kilo słodu zajęło by wieki , a suszyć taką ilość i potem rozdrabniać w śrutowniku to mozolna praca! mija trzeci dzień mojego zacieru (5kilo rozgniecionej i 5 kilo całej kiełowanej pszenicy) całość fermentuje jak oszalałe. Cała pszenica napuchła i jest większa niż przed namaczaniem a po zgnieceniu wychodzi z niej tylko odrobina bielma, o konsystencji jak krem nivea. Myślę że drożdże wniknęły do środka i zrobiły z cukru jesień średniowiecza Użyłem drożdży "red ethanol" pierwszy raz i zobaczymy jeśli ma ktoś projekt zmiażdzaczorozdrabniacza do słodu to proszę o linka
z góry dziękuję !
tomek z gór
z góry dziękuję !
tomek z gór
Re: 20 kilo skiełowanej przenicy co z tym zrobic ?
Istnieje taka machina gniotownikiem zwana. wykorzystuje sie ją do produkcji płatków owsianych i nie tylko. Kosztuje około trzech tysięcy, więc nie bardzo się opłaca. Ale może ktos w okolicy ma i w tak zbożnym celu użyczy. Pytać należy u hodowców koni, najczęściej im te płatki sie robi.