Wino jabłkowe - proszę o pomoc.

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
Thebestseller
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:09

Post autor: Thebestseller »

Witam.
Dnia wczorajszego nastawiłem swoje pierwsze wino z jabłek.
Dzień wcześniej nastawiłem matkę drożdżową składającą się z :
Woda,
3 łyżeczki cukru,
350 ml soku z jabłek,
1 opakowanie (20 ml) płynnych drożdży do białych win,
1 opakowanie pożywki dla drożdży(10 g)
Wszystko stało 1 dzień w butelce szklanej w ciepłym pomieszczeniu.
Następnego dnia wycisnąłem 14 litrów soku z jabłek, który wlałem bezpośrednio do beczki, następnie rozrobiłem 4 kg cukru w 5 litrach wody, zagotowałem to, ostudziłem i wlałem do beczki. Na sam koniec dodałem matkę drożdżową, wszystko wymieszałem i zakręciłem beczkę. Dzień po zrobieniu nic nie ruszyło i wino nie pracuje. Co może być przyczyną, że wino nie wystartowało? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.

Post autor: Wald »

Thebestseller pisze: Co może być przyczyną, że wino nie wystartowało?
Bo nawet nie zerknąłeś do podstaw: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html . Robisz według własnego uznania i efekty masz jakie chciałeś.
Konkretnie odpowiedzieć może tylko wróżka, ja mogę zgadywać. Prawdopodobnie nie wystudziłeś dobrze syropu i ugotowałeś drożdże. Może kupiłeś już paczkę trupów, z tymi płynnymi często tak się zdarza. Są delikatne, wrażliwe, więc podczas transportu, albo w sklepie ubić je łatwo.
Czy MD wyglądała choć trochę podobnie, jak te ze zdjęć?
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=7488
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=6660
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.

Post autor: Kamal »

Może drożdże były nie świeże, źle przechowywane.
Matka pracowała? Było widać oznaki fermentacji?
Fermentacja powinna niedługo ruszyć. Jak wszystko było z drożdżami w porządku.
wszystko wymieszałem i zakręciłem beczkę
Co? Chcesz mieć bombę w domu? Załóż rurkę fermentacyjną.
A znasz blg? Jak spada to wiadomo, że nastaw pracuje.
K.
Obrazek

Autor tematu
Thebestseller
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:09
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.

Post autor: Thebestseller »

Wald pisze: Czy MD wyglądała choć trochę podobnie, jak te ze zdjęć?
Witam. Matka drożdzowa wyglądała podobnie jak twoja. Miała pianę na górze, ale moja była ciemna jak piwo może dlatego, że sok wycisnelem ze świeżych jabłek.
Kamal pisze:Chcesz mieć bombę w domu?
Mam na myśli beczkę z kranikiem umożliwiającym przepuszczanie powietrza, a do kranika podłączoney kawałek węża, przewodu wsadzonego do butelki z wodą. Działa to tam samo jak rurka fermentacji.

Co zrobić? Nową matkę nastawić? W opisie drożdży była instrukcja, że matka drożdzowa ma stać jeden lub 2 dni, u mnie stała jeden dobry dzień w bardzo ciepłym pomieszczeniu. Może kłopot jest w tym, że na całą matkę drożdżową dałem całe opakowanie drożdży płynnych 20ml oraz 10gram pożywki dla drożdży - tak było w instrukcji na tyle drożdży itp. Może matka drożdzowa za krótko stała i dlatego nie zrobiła się taka biała jak u kolegi ?. Na innych forach czytałem, że matki drożdżowe powinny stać z 1 lub 2 dni. Tutaj na forum piszę, że 5 dni. W instrukcji na drożdżach również pisało, dzień lub dwa. Nie wiem już sam. Ręce opadają.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 lis 2015, 22:23 przez Thebestseller, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.

Post autor: Wald »

Zerknij na pkt. 12 w tej podpowiedzi: http://alkohole-domowe.com/forum/post55911.html#p55911

Strzelam, że wszystko jest OK. Sprawdź szczelność beczki :!: Sprawdź, nie pisz, że jest w porządku.
Żeby poszły bąble nie może być najmniejszej dziureczki.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
Thebestseller
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:09
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.

Post autor: Thebestseller »

Witam koledzy. Zauważyłem,że moja beczka przepuszcza powietrze na łączeniach. Zamówiłem na allegro.pl gąsior. Jak dojdzie natychmiast przeleje całą zawartość beczki. Zauważyłem również, że na górze zbiera się nektar - osad z soku ponieważ wyciskanie był sokowirówka, ale zawsze jakieś resztki miąższu zostały. Gdy przemieszałem ten miąższ z sokiem to słychać było bąbelki wydobywające się z soku. Czy nastawić drugą matkę drożdżową po przelaniu wszystkiego do gąsiora ?. Proszę o podpowiedzi.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino jabłkowe - proszę o pomoc.

Post autor: Wald »

Wald pisze:Strzelam, że wszystko jest OK. Sprawdź szczelność beczki
:ok: :haha:
Thebestseller pisze: przeleje całą zawartość beczki.
Raczej ściągnij zamiast przelewania przez lejek. Teraz nie powinno się natleniać.
Thebestseller pisze: Czy nastawić drugą matkę drożdżową
W jakim celu? Przecież pracuje.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”