witam mam prośbę do was chodzi mi mianowicie o przepis na bim berek z cukru ,dwa dni temu wydobyłem gąsiora z piwnicy zrobiłem drożdże winiarskie i miałem już dziś robić zacier tylko zwątpiłem nie mam pojęcia ile nasypać cukru do gąsiora tu drodzy koledzy byliście by mi potrzebni, po nalaniu 15L wody zostaje mi 12cm wolnego miejsca proszę podajcie proporcje bo szlak mi trafi drożdże.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tak sie śpieszysz, że poczytać nie masz czasu? hę. Wylej wodę, dodaj 2,2kg cukru, wszystko razem podgrzej conajmniej tak, by cukier się rozpuścił, wlej zpowrotem, i koniec bo nie podałeś jakie drożdże posiadasz. Jeśli winiarskie, to przygotuj je zgodnie z informacją na opakowaniu. Jeśli cała woda nie wejdzie to ją wylej.
Bogdan tak masz racje spieszy mi się drożdże są winiarskie i przygotowane zgodnie z przepisem jaki był na opakowaniu, dzięki za podane proporcje tylko ze wydaje mi się ze 2,2KG cukru na 15 litrów wody to trochę za mało a wy jak uważacie czekam na podpowiedzi
Witaj, na 1kg cukru powinienes przewidziec 3,5L wody Cukier rozpuszczony w wodzie to 0,6L tak wiec 1kg z dodana woda bedzie 4,1L Wiecej niz 3,5kg cukru w ten balon nie wpakujesz. Napisales, ze uzyjesz drozdzy winnych. Ten rodzaj drozdzy lubi fermentowac cukier na raty. Warto wiec podzielic calosc na dwie porcje i druga dodac po ok. tygodniu.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
wielkie dzięki Calyx już się pędzi ,zrobiłem tak jak napisałeś na razie do gąsiora trafiło 2KG cukru i 8L wody + drożdże reszta za tydzień napisz jesze jak możesz ile to ma się pędzić po dodaniu ostatniej porci
... napisz jesze jak możesz ile to ma się pędzić po dodaniu ostatniej porci
Witaj marjanosg
Co do stwierdzenia czy nastaw zrobil swoje, to warto zaopatrzyc sie w areometr - gestosciomierz. Najlatwiej poszukac w marketach budowlanych na stoiskach ze sprzetem do zabawy w winka lub odwiedzis strone http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=po ... 9f55f0621e i zaopatrzyc sie u producenta. To ustrojstwo daje wyrazny sygnal, ze albo zostawic nastaw w spokoju i czekac, albo wsad do gara i psocimy Zalaczam obrazek (wczesniej juz gdzies na forum umiescilem), ktory w komiksowy sposob pokazuje co i jak. Gdybys mial jeszcze jakies pytania, wal smialo
Pozdrawiam Calyx
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
dzięki za szybkom odpowiedz jutro postaram się zakupić areometr w sklepie którym kupiłem chłodnicze destylacyjną a teraz poprosił bym wszystkich czytających to forum o fotki oraz linki do waszych przepięknyh maszyn do destylacji bimber ku muszę coś na sypko poskładać
złaczki + termometr od c.o. ok 30 zł w sklepie hydraulicznym
Musisz posiadac otwornice do metalu 22mm i 36 mm. Jesli masz te wszystkie zabawki to montaz zajmie Ci ok 20 min. Chetnie podpowiem Ci jak zmajstrować ten sprzęt. Nie wychodzisz z domu zamawiasz i montujesz, teraz to takie proste
Pozdrawiam
PS jakby co to pytaj
______________________________________________________________________ Bo pić to trza umić
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości