Niskie BLG pomimo ponad 2 godzinnego zacierania i pozytywna próba jodowa

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7344
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy

Post autor: radius »

Destyluj tylko to co dobre a mętne pogony zbieraj i jak już uzbierasz kilka litrów to przegoń znowu dwukrotnie :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Niskie BLG pomimo ponad 2 godzinnego zacierania i pozytywna próba jodowa

Post autor: lesgo58 »

Pogony mają swoją"siłę". Podam przykład z mojego podwórka. Taka mała anegdota.
Poproszono mnie o zrobienie pospolitego bimbru ma wiejski stół. Dostałem instrukcję co do składu. Był typowy - 1410. Na zwykłym cukrze. Mnie to jednak nie dawało spokoju i dodałem do zrobionego nastawu tuż przed destylacją 1,5 litra pogonu żytniego. To co wyszło po przedestylowaniu na 5 półkach zaskoczyło mnie samego. Aromat i posmak żytniówki. Zaprawiłem przepalanką Cieślaka i zadowolony z siebie dałem próbkę do posmakowania panu młodemu i jego rodzinie. I co? I nic. Wódka nie przeszła. Ponoć pan młody z teściem się pochorowali. Na drugi dzień mieli typowe objawy dnia po... Zrezygnowali z bimbru, bo się przestraszyli, że im potruję wesele. :D Kazałem przynieść resztę, bo skoro takie trujące to po co mają wylewać. Okazało się, że nic nie zostało.
P.S. A ja głupi zamiast dać im 200 ml do posmakowania, to dałem litra... :lol:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7344
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Niskie BLG pomimo ponad 2 godzinnego zacierania i pozytywna próba jodowa

Post autor: radius »

lesgo58 pisze:Pogony mają swoją"siłę".
No właśnie :) I dlatego trzeba z nimi ostrożnie, ale gdy się wie co chce uzyskać w efekcie końcowym i dobrze zna swój sprzęt oraz proces destylacji destylatów smakowych, są nieocenione przy tworzeniu napitku z "charakterem". 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
damianekj
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 26 sty 2016, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Tennessee whiskey, burbon, piwko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Re: Niskie BLG pomimo ponad 2 godzinnego zacierania i pozytywna próba jodowa

Post autor: damianekj »

Czyli podsumowując pogony zostawiam na razie, a gotuje tylko dobre. W przyszłym tygodniu będę miał kolejny gotowy zacier więc ewentualnie pogony wrzucę właśnie wtedy razem.

Jeszcze nasuwa mi się kilka pytań dotyczących pogonów:

1) Przyjmując czysto teoretycznie, że nie powinno się ich wrzucać do "dobrej" surówki do drugiego gotowania ponieważ mogą popsuć smak, to co wyjdzie z pogonów z kilku destylacji?

2) Czy zbierać także pogony po drugiej czy trzeciej destylacji?

3) Czy warto zbierać przy pierwszej destylacji wszystko praktycznie do 0% ażeby to później wszystko jeszcze raz gotować? Pytam dlatego, bo zapach tych pogonów (przynajmniej w moim przypadku) jest po prostu tragiczny.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Niskie BLG pomimo ponad 2 godzinnego zacierania i pozytywna próba jodowa

Post autor: Kamal »

Ad.1. Mogą paskudzić smak, więc lepiej ich do dobrej surówki nie wlewaj.
Jak uzbierane pogony przedestylujesz kilka razy, to stracą na aromacie.
Ad.2. Tak zbieraj, i do jednego pojemnika z pogonami.
Ad.3. Wszystko razem nie. Dzielisz frakcje, i do następnej destylacji wlewasz tylko serce.
Ja metanol, przedgony traktuje razem i idą na rozpałkę.
Pogony jak w pkt 2 do jednego zbiornika. Do późniejszego oczyszczenia.
K. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Niskie BLG pomimo ponad 2 godzinnego zacierania i pozytywna próba jodowa

Post autor: lesgo58 »

radius pisze: gdy się wie co chce uzyskać w efekcie końcowym i dobrze zna swój sprzęt oraz proces destylacji destylatów smakowych, są nieocenione przy tworzeniu napitku z "charakterem". 8-)
:ok:
Właśnie takie coś miało powstać. I powstało. Z nie nachalnymi aromatami zbożowymi. Takimi w sam aby złamać aromaty cukrowe. Niestety nie trafiłem w ich gusta.
Chciałbym zaznaczyć że moje pogony to nie są typowe pogony pot-stillowe. To tak naprawdę spirytus o mocy 89% który otrzymuję z mocno podkręconego refluksu. Dolany do nastawu bimbrowego miał go trochę "uszlachetnić".
Te najgorsze pogony mogące ewentualnie zaszkodzić to u mnie zostają zawsze na dolnych dwóch półkach i w zbiorniku.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
damianekj
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 26 sty 2016, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Tennessee whiskey, burbon, piwko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Re: Niskie BLG pomimo ponad 2 godzinnego zacierania i pozytywna próba jodowa

Post autor: damianekj »

Właśnie jestem po drugim gotowaniu. Wyszedł 1 litr 58% który podzieliłem na 2x0,5 i wrzucę do jednego płatki dębowe amerykańskie mocno opiekane+średnio opiekane, a do drugiej wrzucę "Płatki z beczek dębowych po amerykańskim bourbonie" i "Płatki z beczek dębowych po Sherry Oloroso". Zobaczymy co z tego wyniknie.

Poza tym litrem odbieram pogon - wyczułem już jego początek więc uważam, że jest dobrze, bo nie wpuściłem go do właściwego produktu :)

Na dniach postaram się utworzyć fotorelację "świeżaka", która mam nadzieję przyda się takiej osobie jak ja - czyli świeżakowi ;)

Dodam jeszcze, że powyższe wyniki są przy zachowaniu proporcji 1:3 użytych na podstawie przepisu z 1 strony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”