Nastaw z Wina

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy

Post autor: aronia »

Chcesz rady - kup cukromierz i z niego korzystaj, zacznij planować swoje wina przed ich robieniem(% i słodkość) i przeczytaj ten temat: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html .

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z Wina

Post autor: maniek86 »

Witam wszystkich, co jakiś czas jest promocja na cydr jabłkowy tj 4.50 F za 2 litry. Niby promocja nie super wow, ale zostaje ładna butelka na bimberek, którą na ebyu można kupić za 2 F. Dodam że owy trunek nie jest gazowany.
Cydr ma 7,5 % alkoholu, poziom cukru 0 i teraz jak to ugryźć, chciałem kupić 10 L cydru, dodać do tego 10 litrów soku jabłkowego i dodać do tego bayanusy i zrobić coś jak calvados. Próbował ktoś podobnych prób?
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw z Wina

Post autor: Lootzek »

Hmmm, to raczej osobno przefermentuj sok - zrobisz własny cydr. Do niego dodaj ten kupny i wtedy na rurki. Mieszając cydr z sokiem, utrudnisz nieco drożdżom start. Rozumiem że kombinujesz tak, bo masz gotowy surowiec do destylacji plus fajną butlę, ale tak podpytam: rosną może gdzieś u ciebie w okolicy dzikie jabłka, tzw. psiary? :)

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z Wina

Post autor: maniek86 »

Tutaj cieżko o takie rarytasy. Śliwy kupowałem w polskim sklepie (1.40£) za kg) bo ceny naprzyklad w Tesco 2£ za 0,5 kg. Jest jeszcze jedna alternatywa mianowice "car boot" czyli giełdy z przeróżnymi używanymi rzeczami a przy okazji są rownież owoce i warzywa.
Są sady ale dopiero od tego roku zacząłem interesować sie owocowym szaleństwem zatem jestem na etapie zbierania informacji.
Tych psiar to rośnie do groma wzdłuż autostrady M5 dużo jabłoni i dwie grusze pięknie opklejone owocami, przynajmniej na tym odcinku którym ja przejeżdzam. Ale w moim mniemaniu nie nadają sie ma nastaw przez zanieczyszczenia.
Dzięki Lootzek za odpowiedz.
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw z Wina

Post autor: Lootzek »

Dlaczego spytałem - gdybyś trafił takie mniej "oczadziałe", warto by je, choćby w kawałkach, dorzucić do nastawu z soku. Taki nastaw na pewno byłby bogatszy o aromaty których brak w jabłkach spożywczych, a który jest charakterystyczny dla calvy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”